Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Oczywiście że ergonomia to kwestia przyzwyczajenia, ale ja wypowiadam się jako już uzytkownik danej marki.
Z fotografią(i canonem) mam do czynienia od września 2009 roku i kurde, tematu odklejających się gum w róznych modelach tutaj nie widziałem. W realu także. A Nikony owszem.
Wadliwy układ AF ZTCP pojawił sie dopiero w temacie 5d3.
Mi nie chodziło o jednostkowe awarie tylko typowe fuckupy producenta. Na CB nie ma np. tematu: Czy twój xxxx chlapie olejem? A na nikoniarzach jest.
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" ;)
Ja myślę że każdy system ma wady i zalety. Praktycznie w tej chwili jak ktoś chce mieć dostęp do najlepszych puszek i szkieł to jest ograniczony tylko do N i C i wybór jest wyłącznie kwestią indywidualnych potrzeb, a nie sprawą jakiejś jedynie słusznej prawdy o lepszości danego systemu 8-).
I co ciekawe niemal w żadnym aspekcie nie ma wyraźnej przewagi jednego systemu nad drugim.
I tu pełna zgoda. A żeby mieć wszystko na tip top i tu i tu trzeba wywalić na sprzęt dużą walize złotówek :D
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
...tematu odklejających się gum w róznych modelach tutaj nie widziałem...
Gumy trzymają dobrze to fakt, ale co niektóre były "toksyczne" ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja myślę że każdy system ma wady i zalety...
Też tak myślę (używam N D300, D7100 jak i C 40D, 7D mk1).
__
Mobilnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja myślę że każdy system ma wady i zalety. Praktycznie w tej chwili jak ktoś chce mieć dostęp do najlepszych puszek i szkieł to jest ograniczony tylko do N i C i wybór jest wyłącznie kwestią indywidualnych potrzeb, a nie sprawą jakiejś jedynie słusznej prawdy o lepszości danego systemu 8-).
I co ciekawe niemal w żadnym aspekcie nie ma wyraźnej przewagi jednego systemu nad drugim.
W końcu nie ma problemu żeby ściągnąć sobie trochę fotek z D7100 na ISO 1600-3200 i pooglądać szumy o choćby tu:
https://www.flickr.com/photos/119225...73373/sizes/o/
Dla mnie nie widać różnicy w stosunku do pierwszych fotek z 7DII i żeby zaraz zmieniać system :shock:
DXO zmierzył osiagi matrycy nowego 7D II i okazało się, że osiągami dorównuje ona do matrycy Nikona D300s wyprodukowanego 5 lat temu.....
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
DXO zmierzył osiagi matrycy nowego 7D II i okazało się, że osiągami dorównuje ona do matrycy Nikona D300s wyprodukowanego 5 lat temu.....
ale czego to dowodzi? ze 7dII nie zrobi dobrego zdjęcia?
miałem 7d i bylem zadowolony, ale dałem się uwieść magii FF
jak będę miał wolna kasę to myślę ze 7dII za jakiś czas trafi do mnie
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Ująłbym to inaczej - po 5 latach Canon wreszcie zrobił nieco jednak lepszą matrycę APS-C niż ta w D300s.
Jestem bardzo ciekawy jak poszło z AF-em - czy jest przynajmniej tak samo dobry jak w D300s?
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale czego to dowodzi?
ano tego,że Canon upierając się przy stosowaniu swoich matryc coraz bardziej odstaje od konkurencji. Z liczących się producentów (Canon, Nikon, Sony) jest najsłabszy, w segmencie FF jest jest podobnie. 5 lat różnicy to dwie generacje aparatów, wg tego co tu podają a ta puszka ma przecież być obecna na rynku przez kilka kolejnych lat. Różnice będą jeszcze większe.
Oczywiście nie każdy uzytkownik musi wykorzystywać zalety większego zakresu tonalnego czy głębi kolorów przy niskim ISO. Przy wysokich ISO przewagę ma Canon. Jednak przy niskim, uwzględniając możliwości wyciagania szczegółów z cieni Nikon deklasuje Canonowskie matryce.
Czy nie da się robić dobrych zdjęć z taką matrycą? Da się, ale na pewno będą ujęcia które mogłby byś świetne, a są zepsute. Spotykam się z tym każdego dnia z moim wspaniałym 5D3 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
ano tego,że Canon upierając się przy stosowaniu swoich matryc coraz bardziej odstaje od konkurencji. Z liczących się producentów (Canon, Nikon, Sony) jest najsłabszy
Niestety to prawda.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
w segmencie FF jest jest podobnie[/URL].
Ale różnice nie są aż tak duże jak w APS-C.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
5 lat różnicy to dwie generacje aparatów
Chyba przesadzasz, bo następcy D300s jeszcze nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Oczywiście nie każdy uzytkownik musi wykorzystywać zalety większego zakresu tonalnego czy głębi kolorów przy niskim ISO. Przy wysokich ISO przewagę ma Canon. Jednak przy niskim, uwzględniając możliwości wyciagania szczegółów z cieni Nikon deklasuje Canonowskie matryce.
Czy nie da się robić dobrych zdjęć z taką matrycą? Da się, ale na pewno będą ujęcia które mogłby byś świetne, a są zepsute. Spotykam się z tym każdego dnia z moim wspaniałym 5D3 ;)
To dlaczego nie zmieniasz systemu?
Jak dotąd te słabsze matryce Canona chyba nie spowodowały istotnego spadku sprzedaży jego aparatów w stosunku do żółtej i pomarańczowej konkurencji :?