Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Mam prośbę do posiadaczy 50 1.2 + 5D2 lub 5D3. Możecie zrobić sample w pełnym RAWie w dobrych warunkach f/1.2, f/1.4, f/1.8, f/2.0. Ewentualnie proszę o namiary na sample w RAW jeśli takie znacie w sieci. Wiem, są sample w sieci, ale zależy mi na RAWach, żeby samemu ocenić jak to wygląda po zaczytaniu w programie z rawami. Dacie radę?
W samym wątku jest sporo dyskusji, ale tak na prawdę mało przykładów, mówię o np: 100 wielkości obrazka itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
to sa przyklady w skali makro - zdzierania kasy z nas kasy przez firme Canon.
Oczywiście, że tak jest. To jest sprzęt dedykowany do wąskiego grona odbiorców. Czy wyprodukowanie mercedesa SLS AMG kosztuje 880k pln? Pewnie z 5 razy mniej. Ale chcesz mieć takie coś - płać. Nie, kup coś innego.
To są prawa rynku i nic tu nie odkryłeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Magia szkła + dobra obróbka = taki efekt ;)
Oczywiście często tego drugiego jest trochę więcej...
Choć tu przywołałeś poprzednika tj. szkło trochę jaśniejsze F1.0.
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
my tu rozważamy między 50L a 50/1.4
habakuk a którą 50-tkę Ty wybrałeś :?:
Cytat:
Choć tu przywołałeś poprzednika tj. szkło trochę jaśniejsze F1.0.
Dokładnie tyle samo co 1.2 jest jaśniejsze od 1.4. :D Czyli faktycznie trochę. :) Ale 1.0 od 1.4 to już coś... :)
Cytat:
Magia szkła + dobra obróbka = taki efekt
Oczywiście często tego drugiego jest trochę więcej...
Jeszcze talent. Chyba o tym zapomnieliśmy. I jednak to wesele było iście filmowe. Ludzie jak aktorzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jeszcze talent. Chyba o tym zapomnieliśmy. I jednak to wesele było iście filmowe. Ludzie jak aktorzy.
Talent to przede wszystkim, wtedy nie do końca są potrzebne super szkła. Oczywiście pomogą, ale znacznie lepszy efekt uzyska dobry fotograf z marnym sprzętem niż na odwrót.
A co do aktorstwa, to mnie zawsze uczyli, że to właśnie rola fotografa, żeby z fotografowanych umieć wydobyć takich aktorów, to też jest nie lada sztuka przy niektórych ciężkich przypadkach ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
habakuk a którą 50-tkę Ty wybrałeś :?:
L. ja z tych co widzą różnicę, nawet b. dużą i szaleni gotowi przepłacić.
jakby było "lubię to" to wyżej bym kliknął :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
tak na marginesie - kiedyś i tak go kupię :
AF Canon EF 1 50 L Ultrasonic | eBay
tez mam go na liście obserwowanych ;)
Odgrzeję trochę kotlety, z zapytaniem; czy ktoś miał do czynienia z AF ze starszych modeli i z AF z nowszych, i czy pojawia się jakaś różnica?
Miałem do czynienia z 2ma sztukami, 1 sklepowa druga moja - obydwie działały tak samo (czyli dobrze).