I na pewno wiele osób będzie Ci wdzięczna za te "próbki" :grin:.
Wersja do druku
Wszelkie próbki zawsze mile widziane - dzięki!
napiszę to tak: interesują mnie opinie innych o sprzęcie ale chciałbym mieć dość danych aby podejmować na ich podstawie decyzje. Naciąłem się już na tych "powszechnie znanych" prawdach jakie pokutują na tym forum.
Jeśli chodzi o przedstawione zdjęcia to za przeproszeniem one są tragiczne. Przepraszam ale jeśli to na być ostro to chyba potrzebuję okulisty, albo nie widzę magii 5D. Inna sprawa, że na jeden piksel w 5D przypadają 4 w 7D, wiec to może być przyczyną. W fotografowanie znaczków nie bawię się więc nie mam co zaprezentować dla porównania. Uwagi co do sposobu testowania / porównywania pozostają aktualne bo z fizyką nikt jeszcze nie wygrał :mrgreen:
Czyli wg ciebie te sample powyżej są nieostre, tak?
Ale przedstawione przez kogo? Te, które są w teście Juzy? Faktycznie, te są bardzo kiepskiej jakości. Te które wstawił Marfot są całkiem ok. Przypominam, to są cropy 100%, nie cały kadr.
Nic nie wiemy na temat obróbki, może po prostu jesteś przyzwyczajony do mocno wyostrzonego obrazka?Cytat:
Przepraszam ale jeśli to na być ostro to chyba potrzebuję okulisty, albo nie widzę magii 5D.
Podaję linki do RAW-ów:
www.marekkowalczyk.info/CB/_MG_1308.CR2
www.marekkowalczyk.info/CB/_MG_1315.CR2
Kończy to temat obróbki i wyostrzania.
Nie stosowałem w przedstawionych cropach żadnej obróbki poza wywołaniem RAW przy defaultowych ustawieniach ACR.
Po lekkim dotknięciu w PS-ie: USM 300; 0,3; 0 ostrość jest na prawdę OK tylko, że wtedy trudniej o porównanie samej optyki.
Odnośnie dyskusji to na prawdę miło słyszeć, że kolega wic dysponuje egzemplarzem obiektywu, który na wymagającej matrycy 7D daje znacząco lepsze rezultaty w zakresie ostrości. W końcu wątek ten może być okazją do prezentacji możliwości tego obiektywu. Wobec niechęci do fotografowania znaczków zachęcam do porównawczej fotki banknotu :).
Mogłem zamieścić zdjęcia po ostrzeniu wstępnym USM 300; 0,3; 0 co nie jest grzechem śmiertelnym ale nie umożliwia porównania z rezultatami jakie dostał Juza. Wyszłoby coś takiego:
oraz
Tylko, że to może sobie zrobić każdy w domu a odwrotnie już trudniej.
Juza w swoim teście zamieścił też zdjęcia, powiedzmy, rodzajowe i wyszły marnie, zwłaszcza na 300mm. Nawet po obróbce są nie na miarę tego obiektywu.
Kolejny aspekt tego testu to polepszenie ostrości po przymknięciu do f=8 - ja tego praktycznie nie widzę u siebie. Juza dostał lepszy obrazek przy ogniskowej 200mm - też mi jakoś nie wyszło potwierdzenie tego zjawiska.
Dwa linki/foty
http://pliki.optyczne.pl/can70-300L/can70-300_fot11.JPG
http://pliki.optyczne.pl/can70-300L/can70-300_fot29.JPG
i cytat
"Testowany obiektyw nie pokazywał żadnej tendencji do ustawiania ostrości przed lub za właściwym obiektem, bez względu na to czy podpinaliśmy go do EOS-a 1Ds MkIII czy do 50D."
akustyk: mógłbyś się pokusić i parę słów napisać czy ja się czepiam czy to szkło tak ma? ;)
Moje 70-300ISUSM@5D jakby bardziej trafiało w to co miał na myśli fotograf.