wielkie dzięki Szwajko zaraz spojrzę:)
Wersja do druku
wielkie dzięki Szwajko zaraz spojrzę:)
Udało się, ale nie pytaj jak tego dokonałem, bo nie wiem. Otworzyłem profil Samyanga ściągnięty z neta i wkleiłem jego część do pliku z profilem od Canona 15 fisheye. Po miliardzie prób w końcu zadziałało, ale to jest bardzo "młotkowe" rozwiązanie i nie polecam takich oszukaństw :D
o Matko, ale nakombinowałeś
ja też trochę nad tym pracowałem - ten niemiecki profil, który się w tym wątku pojawił działa tylko w JPEG-ach i nie koryguje winiety :/
(próbowałem przerobić tak, żeby działał dla RAW-ów, ale teraz jest całkowicie "unable to load")
na razie jadę (sic.) na profilu Sigmy 8-16 z 200% dystorsji, a w następnej zakładce: dystorsja na 30%
Potrafi ktoś przełożyć TO na polski?
w skrócie pisze, że nie zrobił winietowania, żeby można było dokładniej wyprostować dystorsję (dla mnie to nie ma sensu) i że jest to profil tylko dla pełnej klatki
Hmmm,
jestem więcej niz pewien, ze pisałem niedawno o tym co zrobić, zeby profil byl widoczny i gdzie, w tym właśnie wątku. Zastanawia mnie, gdzie się podzial mój post.
Profil trzeba wkleić w folder:
Po wklejeniu profilu do odpowiedniego folderu, należy zrestartowac aplikacje Adobe (PS, Bridge, Lightroom).Cytat:
Placing the LCP File In the CameraRaw\LensProfiles\1.0 Folder
1. If you’ve saved or have LCP files located in a non-default path, they must be
placed in the correct location for use in Adobe Photoshop. Copy or move the
LCP to one of the user specific or shared lens profiles folders, or any of their
sub-folders, depending on the operating system:
a. For Windows XP:
C:\Documents and Settings\(User Name)\Application Data\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0
b. For Windows Vista or Windows 7:
C:\Users\(User Name)\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles \1.0
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0
c. For Mac:
/Users/(User Name)/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0
/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0
2. You may choose this path as the default path to save your generated profiles.
Placing the files in this path allows the LCP files to be automatically read by
the Photoshop Lens Correction plug-in.
I teraz bardzo istotne! W ACR i podejrzewam, ze Lightroomie też, profil będzie widziany w grupie obiektywów aparatu, którym był wykonywany. Jeśli był wykonywany Canonem, to będzie gdzieś na końcu listy obiektywów Canona.
W profilu są zaszyte dane exif ze zdjęć, wg których był wykonywany. Jeśli ten kto go stworzył ich nie wyedytował, to zostają tak jak były oryginalnie.
Jeśli więc z jakichkolwiek powodów nie możecie znaleźć tego profilu wsród Canonów, szukajcie wsród pozostałych grup obiektywow.
Po otworzeniu RAW'a w samym Fotoszopie, profil będzie rowniez dostępny w Filtrach.
Ostatnie. nformacja, że profil działa tylko na jpegi, a na Rawy nie to bzdura.
Działa na wszystkie typy plików, Niestety programiści Adobe starali się mysleć "za" użytkownikow i w niektórych przypadkach, na podstawie exifów profile są wczytywane w dziwny sposób...
P.S. Czasami, może byc tak, że w folderze 1.0 znajduje sie plik biblioteki (moze być widoczny tylko przy właczonej opcji "pokarz ukryte pliki). Są tam zapisane informacje o profilach w tym folderze, z których korzysta potem ACR i PS. Jesli macie problemy z wczytaniem profilu, usuńcie ten plik biblioteki. On sie odtworzy przy ponownym uruchomieniu PS z załadownymi profilami, aktualnie znajdujacymi sie w folderze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie uzywam LR więc niestety w kwestii tego programu opieram się na domysłach. LR i ACR to prawie to samo więc podejrzewam, że profile rzadza się tymi samymi regułami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podejrzałem wspomniany tu profil samyanga i z danych wpisanych w profil wynika, ze trzeba go szukac w grupie Canonów, na końcu listy.
u mnie trzeba było wsadzić do jakiegoś dziwnego katalogu: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0
"marka" obiektywów, pod którą będzie Samyang, zależy od katalogu, do którego ten plik wsadzimy
Oskarkowy, try this out: http://www.youtube.com/watch?v=R3qn5lD1BZY