moze to ci pomoze:
Wersja do druku
moze to ci pomoze:
Uzywam tego podgladu dosc czesto, jednak jest to dalej bardzo malutki wycinek zdjecia, na ktorym miesci sie bardzo malo. Efekt taki ze jesli w tym okienku bedzie wygladac calkiem dobrze i w porzadku, to po exporcie do 800px na dluzszym boku, robi sie juz nienaturalnie gladkie zdjecie.
Na powiekszeniu FIT jest za duzy szum w stosunku do exportu.
Na powiekszeniu FILL jest wszystko rozmydlone w stosunku do exportu.
Sprobuje nastepnym razem obrobic zdjecia na fill by wygladaly dobrze, i zobaczyc co wyjdzie po exporcie. Powinny byc efekty slabsze niz na podgladzie. Jednak bede szukal jeszcze innego rozwiazania i dam znac czy sie udalo pojsc na kompromis ze swietlnym pokojem ;)
Jeszcze nigdy nie widziałem osoby która tak dużą wagę poświęca szumowi na 800pix :) To może odszumiaj tyle, żeby nie tracić zbyt wiele szczegółów w 1:1, pomniejszaj i nakładaj twój ulubiony szum, dokładnie taki jak chcesz, akcją w PSie? :D
BTW : obrabiasz docelowo tylko pod 800pix?
Jesli chodzi o zdjecia z imprez na portal, to tak, docelowo tylko 800px (transfer, waga, wielkosc). Duzo osoba ma nadal rozdzielczosc z 768px na wysokosci. Nie potrzebuje wiekszych wersji, bo wiem ze i tak nikt tego nigdy nie bedzie drukowal. Jesli ktos kiedys sobie spojrzy i napisze ze potrzebuja wieksza wersje tego i tego zdjecia, to moge smialo poswiecic swoje 5 minut i obrobic pod full resa.
Jak obrabialem zdjecie na okladke ksiazki, to przez 100% czasu trzymalem sie tylko ps'a na full resie. Wieksza kontrola wszystkiego, z gory zalozone potrzeby i efekty. Kazdy szczegol musial byc dopracowany do konca by wydruk poszedl jak najlepiej. Takze zaleznie od tego co robie, mam dwa workflow ;-)
Co do szumu na 800px. Uwazam ze to tak male wersje zdjec, ze szkoda by bylo tam szum zostawiac, a jednoczesnie szkoda robic papke ;) No wlasnie jakbym chcial uzyc ps'a to bym wszystko tam obrobil. A na zdjeciach z takich imprez caly workflow leci tylko na LR bez przelaczania sie miedzy kilkoma programami. Ostatecznie poszedlem na kompromis, kilka razy przestawilem opcje Detail i zrobilem export patrzac na efekty, pozniej zapisalem Preset z zaznaczonymi tylko opcjami Detail, i pojechalem zdjecia hurtem tym presetem (iso, warunski, blysk lampy, prawie caly czas takie same) :)
Do 800pix fot ani nie odszumiam specjalnie, ani nie wyostrzam w LR w zakładce Sharpening w Develop. (jedynie odszumianie w kolorze na 10). No chyba że niedoświetlone iso6400...
Dobra dobra, w 300D albo d80 na iso1600 naswietlane czesto na swiatla i wyciagane lekko (1/3EV) cienie ?? ;)
Hej,
Mam do was pytanie... a właściwie dwa.
1. Po imporcie fotek w Lr 3 zapisują się one na dysku C w obrazach. Jak zmienić lokalizację aby zapisywały się na D??
2. Pytanie nawiązuje do 1 trochę. Kilka tyg temu. wywaliłem niechcący fotki z C z Obrazów... Później zorientowałem się, że to są zdjęcia z programu Lr. W ten genialny sposób wywaliłem klika tyś zdjęć z kompa :/ W Lr fotki te są, ale pisze że są offline... i nie można ich edytować... To są fotki duchy... Czy można je może za pomocą Lr jakoś przywrócić? aby były one "fizycznie" na komputerze?
jak klikniesz import to w tym okienku zaraz na samej górze masz gdzie zapisać . Jest to chyba pierwsza " strzałka" i tam znajdziesz wszystko odnośnie miejsca zapisu ;)
A magicznym sposobem przywrócić nie idzie, możesz co najwyżej wskazać inną lokalizację tych plików, ale musiałyby one faktycznie gdzieś jeszcze na kompie być. Także jedynie odzyskiwanie danych, albo po swojemu, software'owo, albo drogo i bardziej specjalistycznie - u jakiejś firmy, jak ci bardzo zależy.