Totez w ostatnim zdaniu byla moja konkluzja na ten i pokrewne tematy.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Wersja do druku
Totez w ostatnim zdaniu byla moja konkluzja na ten i pokrewne tematy.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
po co mi +5EV skoro mam manualCytat:
Zamieszczone przez pn_
co do spota, mam jedno pytanie: uzyles go kiedyś? jestem przekonany, ze 99,9 % uzytkownikow d70 nie wie do czego toto sluzy
Podmiot fotografowany grzeje mi tu przed obiektywem szybko, ja zdecydowanym pociagnieciem wrzucam 1/8000s, co by mi sie ten podmiot na fotce nie ruszal, ale swiatlo zastane troche za slabe, no to ja go sru, i jeszcze EValami, EValami, a jest ich sporo w zapasie!Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ja naleze do tego 0,1% chyba, bo dosyc czesto uzywam. A do czego, to chyba takiemu specjaliscie nie musze tlumaczyc, co? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
A ja jestem przekonany, ze 99,99999 uzywa. He? Moze nie? Skad wyplywa Twoje przekonanie?Cytat:
Zamieszczone przez sven
taa, a swistak siedzi i zawija w sreberka...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Wymiekamy? No dobra. No to END. :-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
pn_ dyskusja z toba przypomina kopanie sie z koniem,
mozesz mi podac przyklad zdjecia, kiedy uzyles 1/8000s i jeszcze potrzebowales wrzucic korekte 5? to moglo ci sie zdazyc jak ostatni raz fotografowales slonce przez dlugie tele. na ktore oko nie widzisz?
Wady? Nie troluj pn_... Ty zaczales udowadniac jakie to wazny jest wysoki czas synchro podsuwajac wywody ktore sie zaczynaja od "Special "High Speed" and "FP" modes don't count." Bo?
Za oknem jest normalny sloneczny dzien... Focimy osobe. Wychodzi 1/500 5.6 iso 100.
Uwzgledniajac juz twoje iso z nikona odpadasz z lampa i tymi ustawieniami (brak iso 100, no chyba ze ciagnac przyslona)... W tym czasie Canoniarz zrobil juz dawno fotki zalatwiajac sprawe lampy jednym przyciskiem na niej (to cale nedzne FP) i poszedl dalej, a nikon?
Taki wypas wysoki czas, oszczedza baterie, daje zasieg flasza i co? Juz starcie nie zejdziesz ponizej f8.
FP moze i ssie, zjada baterie i skraca zasieg... Ale...
Ale w dzien nie potrzebuje 50m zasiegu jako glowne zrodlo swiatla tylko blysnac delikatnie w celu wypelnienia cieni, a wtedy wcale nie potrzeba super wielkich mocy z lampy. GN50 to duzo nawet na duza odleglosc w ciemnym kosciele a nie delikatnie dopalic w srodku dnia.
Baterie? Przeciez to bzdura nie argument ze mi baterie zje uwzgledniajac minimum 200 blyskow pelna moca z kompletu nawet na taniej sigmie...
Frame rate? Modelki i cioci sie nie foci 5fps.
Zatrzymanie ruchu? LOL... Na torze wyscigowym i tak wszystko za daleko na uzywanie lampy, poza tym 1/250 czy 1/500 jeden pies na prawdziwe zatrzymanie.
Lepsza GO? Bedac ograniczonym do f8 na starcie to rzeczywiscie wypas. Ladowanie lampy? Mam nadzieje ze zauwazyl ze FP juz wcale nie wymaga za kazdym razem siekniecia pelna moca (caly akapit o FP to w wiekszosci bzdury), a nawet jak to lampa sie nie laduje godzine a 2-3 sekundy.
Mozliwosc uzywania mniejszych lamp? Niech mi wogole umozliwi uzycie czegokolwiek...
Takie teksty sa fajne zeby wiedziec ze nie wszystko zloto co sie swieci... Ale te argumenty to jakos slabo sie przekladaja na realne sytuacje typu dopalic cienie focac kogos z pieciu czy dziesieciu metrow w dzien w sloncu. Mimo calej tej litanii jakie to super sa krotkie czasy a FP ssie efektywnie zeby byl ten czas w nikonach i 1/2000 to czesto bedzie to za malo aby normalnie skorzystac z lampy.
FP nie powstalo jako radosna tworczosc canoniarzy na ulotki i zeby nie wiem jak cala spolecznosc uzytkownikow D70 chciala, to normalnie lampy w dzien uzywac praktycznie sie na tych puszkach nie da, co zreszta sami udowodnili kombinujac jak wymusic FP oszukujac puszke i lampe.
Wady? Jak bys mogl gdziekolwiek dojechac to mozna narzekac ze samochod nie ma klimy i ma wady w postaci twardych siedzen... Tyle ze ty nigdzie nie pojedziesz. Nie podsuwaj takich bzdur tutaj bo co inteligentniejsi ze stajni N juz napisali ze brak FP mimo tego, ze to rozwiazanie ma wady to duza wpadka przy konstrukcji tego aparatu uwzgledniajac ze inne puszki tej firmy wczesniej jakos to mialy.
Mówiłem, że troll... nie szkoda wam czasu na bezsensowną "polemikę" z tym dżentelmenem?
Raczej kopanie sie dwoch koni :-) Ok, ok, pax vobiscum :-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
Moge. Jak bylem na kajakach. Korekta 3. Dookola bialutko, slonko dawalo czadu, chlopaki wioslowali jak szaleni.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ale fakt, to przypadek skrajny, zdazajacy sie rzadziej niz 6 w totolotka. :-)
tak, a "chlopaki" mialy wlaczone turbo, ze potrzebowales 1/8000s?Cytat:
Zamieszczone przez pn_
"dookola bialutko" - wioslowali w sniegu, a potem sie obudziles?