A jak się prezentuję te powyżej m42, które podałem? ;)
Wersja do druku
A jak się prezentuję te powyżej m42, które podałem? ;)
Żaden z nich nie zbliża się nawet trochę do fiszaja.
No tak, są to obiektywy, które w chwili obecnej udało mi się znaleźć na allegro z najmniejszymi ogniskowymi ;)
To dołącz do listy Zenitara 16/2.8. Fish jak się patrzy, niedrogi, nówki do nabycia, możesz mieć w wersji m42 jak i EF
Ten Zenitar widzę, że koło 600zł na allegro chodzi .. Zdecydowanie za dużo jak na zabawę w M42 ;)
Helios-44M 2/58 8-listkowa A/M mam problem z ustawieniem ostrości, w wizjerze jest ok na monitorze komputera ostrości już nie ma, mam dwa takie obiektywy, i w sumie to wypadają tak samo, ja kiepsko ostrze manualnie, czy może takie wersje kiepskie, choć czasem się udaje. Podpięte pierścienie makro i podgląd live view i tu wychodzi.
Na stosunkowo niewielkiej matówce standardowej może się wydawać, że jest ostro, kiedy w rzeczywistości nie jest. Zwłaszcza jeśli się nie ma większego doświadczenia w ręcznym ustawianiu ostrości. Jeśli przy ostrzeniu na LV obrazy wychodzą ostre, to obiektywy są ok. Pozostaje zatem: ostrzyć na LV, kupić przejściówkę z dandelionem lub kupić matówkę z klinem.
Przejściówka z dandelionem też nie jest szałowa .
Moja źle ostrzy , wali za daleko ( testowane na kilku szkłach ) na szczęście mogę to skorygować ( nie do końca) w aparacie Canon 50d . Bo i tak mam ustawione pod koniec korekcji a jeszcze trochę jest źle...........
Ja mam 2 przejściówki z dandelionem i obie mają (z 2 różnymi obiektywami testowane) dość silny FF.
Na jednej udało się skorygować praktycznie do 0 mikroregulacją, druga dalej mam lekki FF
Który szerszy obiektyw z m42 (albo c/y) jest najbardziej polecany? Zależy mi na czymś 24-35, bardziej 35, na allegro widzę jest tego trochę, fujinony, olympusy, są nawet zeiss'y ale 600zł to chyba już za dużo.