Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
który program? Lighroom Classic?
kilka lat używałem cracka, jego i PSa, aż wziąłem suba, mam spokój z legalem, mam najnowsze wersje i całą masę innych korzyści. Nie wspominając o Denisie, której w tej scracowanej wersji jeszcze nie było. Aktualnie full Adobe kosztuje mnie ok 70zł /msc. Tyle co zestaw sushi, albo dwa burgery.
Chyba większość tak zaczynała z Adobe, bo pakiet to był duży wydatek. Blokowanie w firewallu, zmiany DNSów, po czym głupia aktualizacja Acrobat Readera mogła wszystko zniszczyć ;)
Generative Fill i Firefly z tego co pamiętam potrzebują dostępu do internetu, więc chcąc mieć te funkcje i tak trzeba mieć subskrypcję.
Da się taniej, 76,48€:
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B00M8MOH98/?th=1
o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
No problemo, 129,19€, wyglądasz na studenta:
https://www.amazon.de/dp/B00CSRZ71K
O prosze to jest bardzo dobra cena na full na rok. Poprosze taka promke na 1 marca :)
No tak.........nie są to duże kwoty, jednak pierwej komputer kupić muszę ( złożyć).
Na teraz to nawet DPP4, który słusznie mi się należy za Canona R7, nie chce pracować na moich, ponad 10 letnich pc-tach.
Ale to po feriach zimowych, bo teraz gorączka w handlu.
DPP to nie jest program, który cieszy swą funkcjonalnością. Rozumiem, jeśli chcemy mieć darmowe narzędzie do Canona i starcza nam jego funkcjonalność.
Dodam, że osobiście pousuwałem DPP z komputerów win i mac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
No tak.........nie są to duże kwoty, jednak pierwej komputer kupić muszę ( złożyć).
Na teraz to nawet DPP4, który słusznie mi się należy za Canona R7, nie chce pracować na moich, ponad 10 letnich pc-tach.
Ale to po feriach zimowych, bo teraz gorączka w handlu.
Nie wiem jaki masz budżet, ale ja Ci mogę polecić moją konfigurację.
Intel i5 14600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
ASUS GeForce RTX 4060 Dual EVO OC 8GB GDDR6
na system Kingston KC3000 512GB M.2
na dane Kingston KC3000 2TB M.2
zasilacz Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold (hybrydowy, rzadko kiedy przy obróbce kręci wentylatorem - nawet przy odszukiwaniu SI nie kręci, kiedy wentylatory RTX-a idą na maksa).
do tego jakaś buda wedle wyboru ja mam be quiet! Pure Base 500DX White (wentylatory obudowy tak ustawiłem, że do 50 stopni pracują na ok. 30% dzięki czemu siedząc przy zdjęciach czy przeglądając net mam po prostu cieszę)
Wszystko śmiga jak należy.
Dzięki za tą konfigurację Bangi :).
Gdy przyjdzie pora na zakupy, zajrzę do niej.
Ale już wiem, że będzie to komputer na AMD, bo od zawsze ( 07.1996r.) wszystkie kompy są z tej platformy.
Przyjmuję że pamięci RAM i systemowa są sprawdzone, jak również zasilacz, więc można je uznać za podstawę do kompletowania ?
Co prawda najważniejsza będzie MoBo, bo do niej się montuje wszystko, ale będę szukał w ofercie firm, które podałeś.
Pzdr.
Zacząć należy od określenia potrzeb a dopiero później wybierać podzespoły. Co zamierzasz robić na komputerze? Jakich aplikacji zamierzasz używać?
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Dzięki za tą konfigurację Bangi :).
Gdy przyjdzie pora na zakupy, zajrzę do niej.
Ale już wiem, że będzie to komputer na AMD, bo od zawsze ( 07.1996r.) wszystkie kompy są z tej platformy.
Przyjmuję że pamięci RAM i systemowa są sprawdzone, jak również zasilacz, więc można je uznać za podstawę do kompletowania ?
Co prawda najważniejsza będzie MoBo, bo do niej się montuje wszystko, ale będę szukał w ofercie firm, które podałeś.
Pzdr.
Ja się długo biłem z myślami czy jednak nie wziąć teraz AMD, głównie przez problemy, którymi straszą w kontekście Intela, ale jednak z wielu różnych informacji jakie czytałem, wyszło, że pod kątem Adobe i obróbki jednak Intel, choć pewnie w praktyce różnice nie byłby tak duże jak w różnych testach. Oczywiście gdyby gry były u mnie istotne to brałbym AMD.