I pamiętajcie na tygodniu siłka a na weekendzie śluby...:)
Wersja do druku
I pamiętajcie na tygodniu siłka a na weekendzie śluby...:)
800px na dluzszym ...
dobra fajnie , jaki jest sens kadrowania z 21px ? zwlaszca z iso1600-3200 , poza tym kto ma 21px to ma , widze ze na sile czasem szukacie argumentu po co 70-200 targac...
ja tam nie wiem jakim cudem 85 ma byc za waska... do czego ze sie tak spytam ?
Piszesz to z doświadczenia, czy z przekonania, że wiesz? Absolutnie się nie zgadzam. Przytoczenie tutaj stricte reporterskiej maksymy Cappy jest lekko nietrafione. Jeśli już musisz nim fechtować to odnieś je raczej do reportażu z imprezy weselnej - choć i tam jasne tele potrafi pokazać wspaniałe emocje nie ustępując wide. Dla mnie tele jest równie ważnym szkłem w kościele jak jasny standard (mam na myśli w swoim przypadku 35mm, bo mam i FF i cropa 1,3). Nie będę się rozpisywał, ale prosto z mostu torpeduję twoją opinię w tym zakresie i już.
Dla mnie 85 jest za wąska na latanie z nią po kościele, przydaje się w innych sytuacjach. Wiem że to obiektyw portretowy, ale ja pojedynczych ludziów w kościele prawie wcale nie foce. No chyba że jest jakaś anomalia ciekawa, czyli wyjątek od reguły. A może mi się same mikro-kościoły trafiają?:)
Nie wiem co to znaczy "z daleka". Wiem jakie chce kadry z wymiany przysiegi i zakladania obraczek, wiem czyje emocje chce uwiecznic i wiem ze aby nie wchodzic "z butami" w srodek sceny to tele jest mi absolutnie niezbedne. Nie wyobrazam sobie latania z 85mm pod nosem pary mlodej czy kogokolwiek z gosci. Owszem szeroki kat tez jest niezbedny i owszem potrafie zrozumiec ze mozna zrobic super reportaz stalka np 35mm.
Sami chyba czujecie - po ostatnich kilkudziestu watkach, ze pytania o szkla, a czesto i body sa bez sensu :mrgreen:
Zrobilismy sobie fun, czesc sie wkurza, czesc bierze wszystko powaznie :-?
Ten ma taki budzet, ten siaki, itd. Dla tego za ciasno, dla tego nie za ciasno... Ech... Jak widac, gdzie 5 Polakow, tam 10 opinii.
Moze najlepiej miec 2 body, cos waskiego i szerokiego przypiete, jasnego. Ale i tacy sie pojawili, ktorzy F/4 bronili :idea:
A moze zaraz obroncy zoom'ow mnie zjedza :evil:
To nie jest forum zawodowych fotografow slubnych. Tacy sie tu tylko wyjatkowo pojawiaja. Moze jakies pojedyncze przypadki (nie przecze). W sumie to chyba wiecej sie udzielali tak moze ze 100 lub 200 postow wczesniej:?:
Tak jak napisalem, regularnie falami te same pytania sie pojawiaja...
I te same sprzeczki o szkla i puszki :-D
Mozna sie zapisac sie na warsztaty, ktorych ostatnio coraz wiecej w kraju, prawie wysyp:rolleyes:
Wlasciwie to jest jeszcze jakikolwiek temat ktory tu na tym forum nie byl omawiany?? :D