Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
A którego masz: AF-1 czy AF-2?
Jak AF-1 to jaką masz wersję firmware'u lampy? Dopiero ostatni 5.0 dodał obsługę min. 6D. Jak masz niższą wersję to trzeba upgradować :-)
Cytat:
5.0 12.04.2011 Now also for Canon EOS 5D Mark III, EOS 6D, EOS 100D,
EOS 600D, EOS 650D, EOS 70D, EOS 700D, EOS 1100D
@mxw na one shot
@Demonos czyli jednak będę musiał zrobić sobie upgrade lampy. Wcześniej nigdy nie aktualizowałem bo w innym body było ok. Dzięki za pomoc chłopaki;)
Mam pytanie praktyczne odnośnie filmowania - ustawione na tryb A.
Wiem, że w obiektywie ze stabilizacją ona po prostu działa, o ile jest włączona na obiektywie. Ale co z AF? Wczoraj nagrywałem trochę Alfą 7 i tam AF spisywał się bardzo dobrze. Czy w 6D można też coś takiego osiągnąć czy zdać się tylko i wyłącznie na manual?
ostrzysz guzikiem AF-ON, nie warte zachodu, bo obraz na czas ostrzenia jest rozjasniany, co widac na filmie...
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
zdać się tylko i wyłącznie na manual?
Tak.
Możesz się wspomóc rozwiązaniami z focus peaking.
A coś więcej na ten temat? Jest taka opcja w 6D? :shock:
Dopiero zaczynam zabawę z filmowaniem.
Monitory HDMI typu Liliput 7''/8'', wspomniany DSLR Controller pod Androida + kabel host USB + jakiś tablet.
Chyba prościej będzie mi poczekać na pojawienie się technologii z 70D na następcy 6D lub kupno ww. 70D :-)
Niedawno ktoś pytał czy cena spadnie.
W MM za 6370 razem z pakietem Adobe.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A coś więcej na ten temat? Jest taka opcja w 6D? :shock:
Dopiero zaczynam zabawę z filmowaniem.
Naukę najlepiej rozpocząć we właściwym kierunku... w przypadku filmowania będzie to odwrócenie głowy od auto focusa, a skupieniu się na zbieraniu doświadczenia w manualu i dedykowanym mu osprzętem..
No chyba że filmowanie to ma być typu "na imieninach" lub "dziecko maratonujące na dywanie" ;) w ten czas - AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Chyba prościej będzie mi poczekać na pojawienie się technologii z 70D na następcy 6D lub kupno ww. 70D :-)
Jak już wybierzesz "czekanie" to warto czas ten poświęcić na lekturę książek o tematyce warsztatu filmowego - wtedy wiele kwesti się wyklaruje i wybór sprzętu będzie również bardziej świadomy ;) i trafny.