W instrukcji do firmware'u jest wyraźnie napisane, że po zainstalowaniu należy na chwilę wyjąć akumulator. U mnie bez problemu
Wersja do druku
A miałem poczekać z upgradem. Dziś na komunii pojawił się błąd komunikacji z kartą sd.
Przy aktualizacji może jakimś cudem sporo prądu pobiera - w końcu zalecają przeprowadzać na w pełni naładowanych bateriach, a po jej przeprowadzeniu może nie są już "w pełni naładowane".
Zrobiłem 2500K zdjęć po aktualizacji i nie miałem żadnych błędów. Z resztą w tej puszce nie miałem nigdy żadnych błędów od zakupu (już prawie rok).
Możecie mnie trochę uświadomić bo nie wiem czy to błąd czy nie doczytałem czegoś w instrukcji. Nigdy wcześniej nie podpinałem bezpośrednio aparatu pod kompa bo fotki przegrywałem wkładając kartę w zewnętrzny czytnik. Ostatnio trzeba mi było podłączyć puchę pod kompa żeby widzieć to co robię w większych rozmiarach. Podłączyłem aparat przez usb pięknie go wykrył, fotki na karcie widoczne. Podłączyłem kartę jako katalog do lightrooma żeby od razu po zrobieniu mieć podgląd. Biorę aparat w ręce wciskam spust a na wyświetlaczu wyskakuje napis BUSY, żadne przyciski w aparacie są nieaktywne. Można tylko włączyć i wyłączyć. Po wyjęciu przewodu usb wszystko wraca do normy. Jest w puszcze jakieś ustawienie które trzeba zmienić po podłączeniu kompa? Przeleciałem instrukcję i nic takiego mi się w oczy nie rzuciło. Może ktoś z was wie co trzeba zrobić żeby mi zadziałało?
Tak, to nie da rady - karta w aparacie jako katalog LR :shock: zapomnij. Najłatwiej będzie użyć EOS Utility -> Camera settings/Remote shooting, potem ustawiasz opcje lokalizacji plików, oraz możesz sterować aparatem z poziomu komputera. Zdjęcia robisz zarówno klikaniem jak i spustem aparatu.
W LR masz opcję: File -> Tethered capture -> Start tethered capture - również możesz klikać lub naciskać spust. Nie używałem nigdy LR do tego, więc nie wiem jak jest ze sterowaniem parametrami ekspozycji itp. z poziomu LR. Dotychczas zawsze używałem do tego EOS Utility.
Problem jest w tym, że jak tylko włożę przewód usb do aparatu to przestają działać wszelkie przyciski. Wciśnięcie czegokolwiek na aparacie daje tylko wyświetlenie się BUSY. O to mi najbardziej chodzi. Z softem jakoś dam sobie radę jak by tylko aparat mi reagował na cokolwiek. Jak napisałem wcześniej po wyjęciu przewodu momentalnie problem znika. Ponowne włożenie i znowu blokada wszystkiego. Nawet nie wyświetla menu tylny ekran czarny.
Wiedziałem, że to jakaś pierdoła jest. Stawiałem na jakiś przełącznik w menu. Nawet by mi nie przyszło do głowy żeby sprawdzić po włączeniu tej funkcji. Wielkie dzięki :)
Dziś wgrałem nowy firmware, po tym co tu przeczytałem boję się włączyć aparat ;).