E tam maskowanie... jak patrzysz pod słońce to niewiele widzisz a na pewno nie szczegóły w cieniach. Coś tam, jakieś zarysy. Stąd zdjęcie jest nienaturalne. Owszem na pierwszy rzut oka lepsze ale...
Wersja do druku
E tam maskowanie... jak patrzysz pod słońce to niewiele widzisz a na pewno nie szczegóły w cieniach. Coś tam, jakieś zarysy. Stąd zdjęcie jest nienaturalne. Owszem na pierwszy rzut oka lepsze ale...
Po pierwsze ludzki wzrok rejestruje obrazy o wysokim zakresie dynamiki. O wiele większy niż matryce.
Po drugie jeszcze nie mamy na forum takiej technologii, że patrząc na ciemny obszar zdjęcia jego ekspozycja nam się dynamicznie rozjaśnia, a na jasny - przyciemnia.
Po trzecie - jakbym użył blendy, to efekty mogłyby być podobne ;)
Po czwarte - 742_after o wiele bardziej spodoba się większości ludzi patrzących na zdjęcie
ja tam specem nie jestem, nie wypowiadam się na temat kadru czy czegoś takiego ale rozpływam się nad jakością obróbki i tego co udało się uzyskać z takiego zdjęcia w photo ... ;/ jak Ty to robisz
awm to sarkazm ? czy ty tak serio... ?
gadget_zary, myślę, że on tak serio :D.
RAWy "rzondzom" !
Dobra obróbka - jestem pod wrażeniem. Rozumiem ze w PS obrabiałeś? Jest możliwe osiągniecie takiego efektu z RAWa w LR?
Od kiedy istnieją gradienty i pędzle korekcyjne - tak. (kiedyś trzeba było wywoływać kilka razy i później łączyć w Photoshopie na maskach). I pomimo że rysowanie masek bezpośrednio w LR jest trochę ZNACZNIE ograniczone, to często zaspokajam się tylko tą formą korekcji. Im więcej obróbki na samym RAWie, tym lepiej.