Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Osobiście wybrałbym R6+np. Sigma 50/1.4 ...a RF50/1.2 dokupił za jakiś czas;)
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
50Art Sigmy miałem, mam również 50 f1,4 Canona co prawda "plastik fantastik" ale jest używalna od f1,6 i plastyczny obrazek daje. Ale chciałbym się rozwijać i docelowo pozbyć się adaptera korzystając jedynie z mocowania RF bezpośrednio. A do tego oglądam foty z tej 50 tkiz mocowaniem RF Canona i szkło poza wagą i rzecz jasna ceną jest mega :) Im dalej brne w to wszystko tym mocniej się waham i może faktycznie R6 kupić i poczekać na 50 Sigmy z mocowaniem RF tym bardziej, że ta 85 która wyszła pod Sonego jest o połowę mniejsza i lżejsza od mojej Art z mocowaniem EF .
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)
Myślę że bedzie w pierwszej połowie 2021. Sigma już zapowiedziala ze pracuje nad stalkami Art pod bezlustra. A 50mm musi być jednym z pierwszych.
Tu porównanie RF 50mm L i Sigmy :
https://mirrorlesscomparison.com/rf-...-50mm-1-4-art/
Sigma wypada niewiele gorzej od RF.
Dzięki za porównanie tych 50 - tek i wszystkie Wasze sugestie. Niebawem dam znać jaką ostatecznie decyzję podjąłem co do zakupu :)
Ostatecznie stanęło na EOS R6 - dlaczego? Stabilizacja, dwa sloty na karty i AF trzy najważniejsze dla mnie tematy :) Czas pokaże jak aparat sprawdzi się w praktyce no i oczywiście na razie zakup RF 50mm f1,2L odłożony w czasie. Miłego dnia :)
Sam jestem ciekawy jak bardzo poprawił się AF względem Rki.
Co do zakupu 50tki to niedługo pojawi się jeszcze C50/1.8rf. To też może być niezła alternatywa przed planowanym zakupem 50/1.2rf w przyszłości.
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.
Nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć gdzie, ale ktoś pisał o jakimś problemie z R albo R5 w przypadku takiej regulacji. Spróbuję to znaleźć.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.
BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.
BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.
Zasadniczo tak. Jednak w takim Nikonie Z6 jednak wstawili mikroregulację AF :roll: