Mk II nie będzie, bo to jest inny model, nie następca. Moim zdaniem albo będzie Ms, albo N.
Wersja do druku
Mk II nie będzie, bo to jest inny model, nie następca. Moim zdaniem albo będzie Ms, albo N.
czyli dołożą literkę po "M", być może żeby zmaskulinizować większe body będzie to "x" i będziemy mieli Mx
A może nowy model będzie nazywał się zwyczajnie: EOS M AF?
Chyba, że to prawda: [Rumor] Canon Set To Release A Firmware Update For The Canon EOS M Before Christmas | CanonWatch CanonWatch
nie wiem czy było, dzis wyłapałem notke w angielskim nagazynie foto i jest: nowa 35 f2
Canon EF 35mm f/2 IS USM - Wide angle - Canon UK
Jest nawet temat min. o tym szkle.
Z przyczyn niezależnych ode mnie mam teraz dużoooo wolnego czasu. (zmieniam pracę :-)
Przypomniała mi się rozmowa z właścicielem Nikona na temat naszych aparatów i moja teza (odrzucona z oburzeniem), że Nikon trochę się spóźnił i teraz goni czołówkę. Wykorzystałem więc mój wolny czas i zrobiłem historyczne porównanie lustrzanek obu firm. A z niego nasuwają się wnioski na temat przyszłości nowych modeli. (Nie krytykujcie podziału na Profesjonalne, Klasę Średnią i Popularne – tak mi wychodzi lepiej – od razu przyznaję się, że wzór tabeli ściągnąłem z Wikipedii, a dane aparatów z optyczne.pl).
Wygląda na to, że obie firmy planują mieć po jednym profesjonalnym FF, dwa FF w klasie średniej (dobry i tani) oraz po jednym APS-C/DX w Klasie Średniej i Popularnej. Sam nasuwa się wniosek następcy 7D i 60D – jako 70D prawdopodobnie z AF 61p/41k.
Canon: 1D X (Profi), 5D MkIII (dobry), 6D (tani), 70D (???) i 650D
Nikon: D4 (Profi), D800 (dobry), D600 (tani), D5200 i D3200
PS. Dodałbym to zestawienie, ale nie mam prawa dodawac załączników :sad: (i pewnie nie umiem tego zmienic) Mam go w .xls .doc. .htm, nie mam w .jpg
Juz prawie kupiłem 7D, ale teraz poczekam, fps nie jest już moim priorytetem.
Trudno przewidzieć jak Canon pokieruje segmentami lustrzanek, na pewno zrobi to tak aby sztucznie podbić cenę.
Można, w dobie kryzysu i dużej konkurencji. To nie tylko spóźniony Nikon, NIE goniący już lidera, ale i Sony jest silne w tym segmencie.
A działania? Ograniczenie liczby modeli, unifikacja podzespołów i dobre pozycjonowanie względem rywali (jakość/cena).
Tylko w dobie prosperity modele mnożą się jak króliki. :p
Właśnie ten segment w obu firmach został zaniedbany. Przyczyn doszukuję się w powodziach, trzęsieniach ziemi i walką na flagshipy tudzież ich zastępców (5dIII/d800) a u canona fascynacja filmem(seria Cinema). Podejrzewam że ten rok przyniesie nowe pro cropy od wszystkich. Przed canonem dodatkowo jeszcze hi res body którego brak jest odczuwalny po premierze d800. Jakkolwiek nowości 2012 z wszystkich firm foto spełniły wiele oczekiwań i bardzo mocno pchnęły rozwój każdego z segmentów. Wydaje się że teraz nastanie okres dłuższej stabilizacji. Walka się wyrównała i być może przeniesie się na mirrorlesy..
w 2013 czyżby zawitały owe szkiełka:
EF 400 f/5.6L IS USM
EF 400 f/4L IS USM (bez DO)
EF 100-400 f/4-5.6L IS USM II
EF 200-400 f/4L IS USM TC 1.4x
Canon DSLR Body Rumors for 2013 Ť Canon Rumors
70D 3FPS? Jeśli to prawda to musi to być puszka pod video, albo zrobili tak dobre matryce (w co trudno uwierzyć, ale nie obraził bym się;-))Cytat:
EOS 7D Mark II – New Sensor, 10fps, ISO 25600
EOS 70D – Same Sensor as 7D Mark II, 3fps, ISO 25600
EOS M2 – New Mirrorless
EOS 1DSx – The big megapixel camera in 2013
Jak myślicie - jest szansa, że nowy 7D będzie miał APS-H?
Szkoda...
Pytanie tylko czym canon skusi obecnych użytkowników 7D do zakupu wersji II.
Lepszy AF? -ten który jest w obecnym modelu jak dla mnie super (sprawdza się w rajdach)
Więcej FPS? po co? 8 starczy.
2 sloty na karty??
Jedyne co bym wymienił więc to matryca - głównie ze względu na większe pole widzenia obiektywu.
Ale w cytowanym przez kolegę newsie Canon DSLR Body Rumors for 2013 Ť Canon Rumors wyraźnie stoi że "new sensor" zarówno w 7DII jak i 70D.
Wg mnie już czas najwyższy na poprawę zakresu tonalnego i nowego Digic.
Skoro 70D będzie miał ledwie 3kl/s to zgaduje że również rozmiar matrycy wzrośnie istotnie.
Trudno, żeby 650D miało więcej od 70D ;) Jak widać jest to błąd w tłumaczeniu canonrumors, już poprawili. Chodziło o rozmiar ekranu.
Sam mam puszki nie przekraczające 4FPS, jakoś jeszcze daje rade. ;)
Obie matryce 24MPx ISO max 25600, coś podobne do Nikonowych, może ktoś tworzący plotki założył, że Canon tego roku/następnej generacji lustrzanek nie będzie robił swoich matryc.
No właśnie właśnie te 3fps jak na 70d to nie co za mało - szczególnie w tej klasie. W zasadzie to tylko plotki. A widział ktoś z was rysunki z 70d? Choć podobne karykatury chyba już jakiś czas temu były :P. A na poważnie mogli by już rzucić nowościami na CES'ie lub chociaż CP+.
ja bardzo z checia poprosze 70D, im wczesniej tym lepiej. chwilowo wciaz sie waham miedzy 50D, 600D a 60D jako body "do torebki" i zapasowy crop do wydluzania tele.
i niewatpliwie 60D jest najfajniejszy, tylko mi sie cena nie podoba ;) a tak, ma szanse spasc...
Uważaj bo jak będzie miał 3FPS to cena 60D pójdzie w górę :mrgreen:
Widzę że nie tylko ją czaje się na 60d. Za oceanem ceny już spadły więc wydaje mi się że te plotki są dość prawdopodobne.
nie bardzo chwytam koniecznosc wypuszczania 7D mkII, przynajmniej z punktu widzenia uzytkownika. mkI ma sie zupelnie dobrze i wydaje sie co najmniej wystarczajacy dla docelowej grupy odbiorcow.
oczywiscie, podstawowa jego wada z punktu widzenia Canona jest zbyt niska cena, a to na pewno jest bardzo silna przeslanka za aktualizacja. obstawiam +GPS +Wifi +4Mpix +nowy AF (jak mkI plus czulosc w dol jak w 6D) i dziura cenowa miedzy 7D (1100 EUR, docelowo pewnie ponizej 1000 EUR) a 5D mkIII (2700 EUR) zostaje dobrze zapchana korpusem w okolicach 1600 EUR :D
"i nie mowcie mi, ze matka siedzi z tylu"!
Tym razem będą wynikać z bardzo logicznej przyczyny. Warto poczekać zarówno na 70d jak i 7d II. Może nawet bardziej niż na 6d / 5dIII ;)
Z tym, że jeśli ktoś potrzebuje korpus do landszaftów czy studia, to w miarę spokojnie może kupować już 6d.
profi crop to byl 1D MkIV ;)
Profi nie profi, ale chyba czas na nowego cropa Canona "z wyższej półki" nadchodzi, bo zarówno 1D4 jak i 7D leci już czwarty roczek od premiery :confused:
Podobno sklepy Canona mają po świecie otwierać 8-).
a macie jakieś przecieki czy C/T/S mają w 2013 wypuścić jakieś nowe cropowe szkiełka lub nowe wersje juz intsniejących ?????
To wygląda tak, jakby Canon chyba coś ulepszał, pracują zapewne nad algorytmem odszumiającym po prezentacji Nikona D5200:-D. Bardzo mnie ciekawi jak zaprezentuje się 70D na tle np. niedrogiego Nikona 5100, oni wiedzą że jak teraz wypuszczą lipę, to stracą już całkowicie w segmencie APS-C. Reasumują, 70D musi być znacząco lepszy od 60D w kwestii szumu, jak tak nie będzie, to sorry Canon!
--- Kolejny post ---
Żródło fotoinformator.pl
W obozie Canona źle się dzieje, brak jakichkolwiek nowych plotek na temat premier interesujących nas aparatów w 2013, być może na targach CP+ które odbędą się w Japonii na przełomie stycznia i lutego Canon pokaże nowe lustrzanki ale jak na razie są to tylko spekulacje.
Bardzo by się przydał taki jeden, dwa sklepy na kraj, połączony z porządnym serwisem, gdzie wszystko co jest produkowane można obejrzeć, pomacać, się dowiedzieć i kupić wszystko, gdy ktoś potrzebuje np. EF 800 lub 1 DX na gwałt. Sprzedanie kilku aparatów i obiektywów po ichnich cenach miesięcznie całkowicie zwróciłoby koszty. Na 'wyspach' są Jessopy, Calumety i inne sklepy, gdzie walce EF300, EF400, leżą i czekają na klienta.
Ciekawy ruch. W sumie jest to wzmacnianie pozycji marki, mniej może ma znaczenie co tam sprzedadzą ale więcej ilu ludzi wejdzie i będzie się ślinić do eLek ;).
Bardziej przyziemnie to mój znajomy "zachorował" na C100 i nijak nie idzie tego obejrzeć w realu - pewnie w takim sklepie to by było bezproblemowe.
Ciekawe jaką będą mieli politykę jeśli chodzi o ceny w tych sklepach?
mysle, ze w 100% MSRP dla regionu, tam gdzie trzeba przeliczane na walute lokalna. bo 1. moga za taka sprzedac, 2. nie moga zarznac detalistow ani sprzedazy internetowej
wydaje sie, ze racja bytu tych sklepow jest sprzedawanie ludziom "luksusu" i dopieszczanie tych, ktorzy lubia dodatkowo sypac baksziszem za samo logo i "markowosc".
moga miec np. nowe premiery (see: 200-400) szybciej niz zwykli detalisci, ale beda tez drozsi.
wydaje sie, ze na dzien dzisiejszy sklep fizyczny jest, przynajmniej dla normalnych facetow, jakiegos rodzaju luksusem. czlowiek, ktory sie liczy z kasa, kupuje online, bo zawsze
jest najtaniej. i tego sie nie zmieni. sensem sklepu w realu jest robienie bannera reklamowego i sprzedawanie imidzu luksusu. oprocz tego moze on dorabiac na sprzedazy, ale nie
sadze, zeby to byl podstawowy profil...