Ciekawy jestem tego pluginu. Skąd to nożna pobrać/kupić będzie?
Wersja do druku
Ciekawy jestem tego pluginu. Skąd to nożna pobrać/kupić będzie?
Oby pojawiła się wersja na Mac OS :)
Jeśli bezpłatne aktualizacje się skończyły to zainstalowany program w najnowszej wersji będzie działał w trybie demo i plugin można przetestować. Pamiętaj jednak żeby mieć kopię starszego instalatora na wypadek gdybyś jednak chciał zostać przy starszej wersji.
Sam plugin działa bardzo prosto. Eksportuje wybrane pliki, pozwala ustawić kilka podstawowych parametrów bezpośrednio w Lightroom a także wczytać z dysku preset razem z eksportowanymi obrazami. Jeśli plik zostanie zapisany przez Machinery to Lightroom go automatycznie zaimportuje do biblioteki.
Wersja 2.8.4 (2013.12.09)
* Dodany plugin do Adobe Lightroom.
Witam
@MMM
Mam trochę problem z umieszczeniem pluginu.
w pliku Plugininfo.txt podajesz:
"
Copy 'MachineryHDR2.lrplugin' folder to Adobe Lightroom modules, typically:
C:\Users\[Name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Modules\
The plugin requires Adobe Lightroom 3.0 or newer.
"
Mam LR5.2 pobrany z Adobe. Zainstalowany bez Upgrade na 5.0.
Na 2 różnych komputerach:
1. Windows 7 Home pl x64
2. Windows 8.1 pl x64
i problem polega na tym że zarówno na jednym jak i drugim komputerze nie mam katalogu Modules
jest : C:\Users\[Name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\, ale dalej nie ma Modules
Lightroom był instalowany na opcjach domyślnych, nie wprowadzałem własnych modyfikacji.
Jakieś podpowiedzi ??
===========
Znalazłem katalog Modules w:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.2\Modules\
Możesz zainstalować w 'Program Files\Adobe\...', wtedy będzie widoczny dla wszystkich użytkowników a cała operacja będzie wymagać uprawnień administratora.
Instalacja w '...Roaming\Adobe\...' jest bardziej elegancka i zalecana. Plugin będzie widoczny tylko dla tego użytkownika. Jeśli nie ma tam folderu 'modules' to go utwórz.
Wersja 2.8.8 wprowadza nowy algorytm fuzji HDR. Charakteryzuje się on znacznie lepszymi rezultatami z bardzo "trudnymi" seriami zdjęć, w których występują bardzo duże obszary niedoświetlenia lub prześwietlenia.
Zapraszam do pobierania.
Machinery HDR Effects 2.9
Nowa wersja wprowadza szereg zmian zwiększających jakość obrazu.
- Ulepszona funkcja "Usuwanie duchów".
- Zwiększenie naturalizmu obrazów HDR.
- Usunięcie efektu 'halo' w okół kontrastowych elementów.
- Usunięcie efektu dużego kontrastu na krawędziach obrazu przy ekstremalnych wartościach parametru 'Mikrokontast'.
- Różne drobne zmiany i ulepszenia.
Zmiany są bardzo duże, udało się wyeliminować lub znacząco zmniejszyć prawie wszystkie wady jakie miały poprzednie wersje programu.
Gorąco zachęcam do wypróbowania.
www.machineryHDR.com
Sprawdzę ale póki co Machinery przegrywa z kretesem w naturalności HDRa z SNS
Mogę Ci wysłać 5 zdjęć i przekonaj mnie że masz rację.
Mogę to zrobić ale nie na forum, prześlij mi zdjęcia na e-mail. Nie odbieraj tego jak unik, ja nie mam nic przeciwko porównaniom, tyle że niech to ma miejsce gdzie indziej, nie w tym wątku. Nie po to płacę administracji forum za reklamę aby przy okazji wątku o Machinery toczyć dyskusje o konkurencyjnych programach.
Przepraszam nie miałem złych chęci.
Podeśle link do dropsa własnie je pakuje na serwer. Wybierz kilka dla najlepszego obrazka.
Prawda jest taka, że wszystkie programy do HDR są do d***. Nie potrafią poprawnie połączyć przejść tonalnych gdy bracketing zrobimy z krokiem np 4EV lub 5EV.
Jest już darmowy program łączący taki bracketing do dng 32bit float. Problem jest tylko taki, że żaden program nie potrafi tego poprawnie otworzyć (można użyć dcraw i skryptów) ;)
Może w przyszłości ACR/LR.
No wygląda poprawnie ale WB chyba ja spaprałem dając a automat. No cóż podejdę jeszcze raz do tematu. Zainstaluję i dam znać.
Próbowałeś?
Sprawdzałem to z programistami i nie ma różnicy między 1EV a 4EV, przy kroku 8EV już widać błędy. To, że większość softu do HDR nie potrafi tego złożyć to inna sprawa.
Linkować do swojej www nie wolno, więc tego nie udowodnię.
To porównanie samochodowe troszkę tu nie pasuje. :p
Ale co Ty chcesz udowadniać? Kto i po co robi HDR'y z takim krokiem? Po to w Nikonie jest 9 ekspozycji w AEB, żeby robić małe kroki. W 5D3 mam 7 i nie wykorzystuję, bo wystarcza mi aż nadto 5@2EV (w wielu sytuacjach 5@1EV), a sprzęt pozwala na 7@3EV w automacie. Być może i są sytuacje, kiedy przydałoby się więcej, ale kto i jak często tego potrzebuje?
Wracając do tematu - zaraz sobie zaktualizuję licencję, bo widzę że MM nie zasypiał ostatnio gruszek w popiele.
Odpowiadając na pytanie, nie nie będą usuwane i nie musisz pisać jaki program jest wspaniały ale obowiązują tu te same zasady co wszędzie - czyli merytrycznie i na temat. Pisanie że coś jest do d..... bez poparcia przykładami to zwykłe trollowanie i nic więcej.
Po co zużywać migawkę?
9x1EV może dać taki sam efekt jak 3x3EV. Zdjęć mniej, więcej wejdzie na kartę. Mniejsze ryzyko, że coś w kadrze się poruszy.
Mi nie chodzi o zwiększenie ogólnej rozpiętości, nigdy nie potrzebowałem więcej niż 12x1EV. Można zrobić 4x3EV i uzyskać taki sam efekt, problem polega w programach, które słabo sobie z tym radzą.
Chyba lubisz utrudniać sobie pracę ;)
Poproszę ten napis przy nicku mi zmienić z "Bywalec" na "forumowy troll" :mrgreen:
Poważniej poproszę o usunięcie tej dyskusji. Zrobiliśmy śmietnik Panu MMM.
Dostępny jest mały update 2.9.0.6
Eliminuje zamrażanie się aplikacji podczas przestawiania suwakami parametrów.
Ten problem występował niezwykle rzadko więc jeśli działa u was prawidłowo to na razie nie ma potrzeby pobierania aktualizacji.
Dodatkowo została udostępniona opcja włączenia kompresji LZW podczas zapisu w formacie TIFF.
Machinery HDR Effects 2.9.1
* Przyśpieszenie pracy programu.
Nowa wersja znacznie przyśpiesza reakcję interfejsu podczas pracy z dużymi obrazami, suwaki znacznie szybciej reagują na zmiany. Optymalizacji zostały poddane niektóre funkcje przetwarzające oraz wyświetlające obraz. Pozbyłem się systemowej funkcji konwertującej obraz z użyciem profilu kolorów (zastąpiłem własną) i prędkość wzrosła nawet 3 razy. Praca na obrazach ~20MPix jest już całkiem znośna i w miarę płynna.
Jeszcze większe przyśpieszenie można uzyskać wyłączając w Konfiguracji programu opcje "Wyświetlanie -> Wysoka Jakość" oraz "Wyświetlanie - Użyj profili ICC". To drugie można spokojnie zrobić jeśli przetwarzane pliki są w formacie sRGB a monitor nie ma zainstalowanego profilu kolorów.
Dostępna jest wersja Android 1.1
https://play.google.com/store/apps/d....machinery.hdr
Ulepszenia:
- Możliwość wyboru rozdzielczości zapisywanego zdjęcia.
- Pierwsze przetwarzanie zdjęcia 2-3 razy szybsze niż do tej pory.
- Wygląd menu dostosowany do standardu Android w wersji 4.
Usunięte błędy:
- Rozwiązano problem, gdy zdjęcie zrobione w orientacji pionowej, automatycznie było obracane (w niektórych urządzeniach).
- Usunięto błąd, gdy aplikacja nie zawsze mogła odczytać zdjęcia z aparatu.
Dostępna wersja 2.9.11 Machinery HDR Effects
* Zaktualizowana biblioteka RAW.
* Poprawione różne drobne błędy.
Jak ją zaktualizować, bo jestem kupcem od 2 miesięcy?
Program po uruchomieniu sprawdza aktualizacje i wyświetla komunikat gdy są dostępne. Jeśli nie ma komunikatu to znaczy, że antywirus blokuje przesyłanie danych.
Użyj opcji "Sprawdź aktualizacje" z menu, albo pobierz program z linka, który otrzymałeś w e-mailu razem z kluczem.
Dostępna wersja 2.9.20 Machinery HDR Effects
* Dodana funkcja usuwania aberracji chromatycznej.
Wersja 2.9.24
* Usunięty problem z pojawiającymi się na niektórych konfiguracjach pasami na wyświetlanym obrazie.
A ja mam pewien problem... Przy połączeniu trzech zdjęć (zarówno RAW i jpg) robionych przy iso 100 lub 200 (brak jakichkolwiek szumów, światło dzienne) pojawiają się nagle szumy. Redukcja szumów nic z tym nie robi (wręcz efekt pogarsza). Dokładnie to samo robi się przy braketingu (jako funkcji programu). Niestety szumy wychodzą od razu- bez użycia presetów, w ustawieniach naturalnych.
Nie wiem... coś źle robię? W prawdzie jeśli zdjęcie pomniejszę do np. 1200X800 to tej wady aż tak nie widać... ale nie po to robię zdjęcie 3 razy większe...
Szumy jeśli się pojawiają to nie z powodu łączenia ale z powodu podciągania poziomu detali.
Ciekawa teoria. Możesz pokazać przykład? :-)
Nie ma czegoś takiego jak ustawienia "naturalne", mogą być co najwyżej ustawienia "neutralne".
Jeśli używasz funkcji 'bracketing' i programowo podbijasz ekspozycję o +2EV to nic dziwnego że mogą pojawić się szumy.
Poniżej jest kilka sampli z najnowszej wersji programu, demonstrujące działanie ulepszonego filtra 'Mikrokontrast'.
Obróbka została w całości wykonana w Machinery. Zdjęcia 5D2 + 200/2.8L II.
Większe rozdzielczości są tutaj:
https://www.flickr.com/photos/73837903@N05/
Ups.. Okazuje się, że 5D2 dalej robi zdjęcia ;).
Machinery HDR Effects 2.9.30 (2014.05.11)
* Dodana funkcja nakładania znaku wodnego na obraz.
* Drobne zmiany interfejsu użytkownika.
Witam
Nie aktualne !!
Mam problem.
Po pobraniu i dokonaniu aktualizacji dostałem informację o tym że minął już czas bezpłatnych aktualizacji.
Gdyby komunikat pojawił się wcześniej o minięciu terminu, nie aktualizował bym.
Jednak niestety obecnie NIE mogę, lub nie wiem jak uruchomić programu w poprzedniej wersji z przed aktualizacji.
Pojawia mi sie plansza z informacją "Wersja próbna zakończyła działanie.
Zamów pełną wersję programu.
JAK mogę uruchomić wersję z przed aktualizacji za którą zapłaciłem ?.
============ ok po kłopocie =======================
Odinstalowanie programu z systemu, oraz ponowne zainstalowanie poprzedniej wersji załatwia problem.
Pozdrawiam
Witam
Uruchomiłem program.
Dostałem komunikat że jest aktualizacja.
(nie pamiętam czy był komunikat że nie jest darmowa, nie zwróciłem na to uwagi)
Pobrałem aktualizację poprzez program, nie bezpośrednio wchodząc na stronę.
Problemu nie ma, dało się wrócić do poprzedniej wersji.
Pozdrawiam
Witam
Moja ostatnia wersja to 2.9.24
Automatycznie po uruchomieniu programu nie (chyba) wyskoczyło okienko o dostępnej aktualizacji.
Jednak po uruchomieniu programu, kliknięciu na zakładkę Pomoc, a następnie wybraniu opcji Sprawdź aktualizacje
wyskakuje okienko z informacją że jest aktualizacja.
Po ponownym zainstalowaniu poprzedniej wersji 2.9.24 na pewno przy pierwszym uruchomieniu programu automatycznie wyskoczyło okienku o dostępnej aktualizacji.
Obecnie przy kolejnych uruchomieniach nie pojawia się okienko z informacją o aktualizacji.
Pozdrawiam
Machinery HDR Effects 2.9.31 (2014.05.11)
* Ulepszone wyznaczanie ekspozycji dla plików RAW.
Machinery HDR Effects 2.9.33
* Poprawka do Machinery Explorer oraz do Edytora, dzięki której wyświetlane są miniatury dla plików RAW nie zawierających podglądu jpg np. *.MRW