Dodatkowe matryce Sony beda produkowane przez Fujitsu? http://www.sonyalpharumors.com/fujit...sensors-world/
Wersja do druku
Dodatkowe matryce Sony beda produkowane przez Fujitsu? http://www.sonyalpharumors.com/fujit...sensors-world/
Widać, że plotki o dobrej sprzedaży NEX'a są prawdziwe. Skoro potrzeba wynajmować podwykonawców do produkcji matryc, bo jak widać nie starcza ich. Prawdopodobnie te dla nikona czy pentaxa są już zakontraktowane i nie można im obcinać. Nowe puszki stoją w kolejce, bo matryc braknie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gdyby tak canon na gwałt szukał podwykonawców produkujących matryce to info byłaby optymistyczna ;-)
Sony robi matryce także do kompaktów i do aparatów komórkowych...
Niebieski to NEX. Ale co oznaczają pozostałe kolory (Panas, oly, NX? No i który jest który).
Który by nie był którym, to ten różowy musi się nieźle wściekać ;-)
To są takie same pobożne życzenia jak od samsunga, że będą w tym temacie najlepsi.
Różowy to oczywiście panas. Dalej jest olek i z ułamkiem udziału samsung.
Samsung zapewne widzi te statystyki z deko innymi podpisami ;)
Póki co sony dobrze w temacie idzie, mimo że nie mają za wiele na dobrą sprawę do pokazania w stosunku do obozu panas-oly. Samsung rzeczywiście wciąż odstaje w tył.
No właśnie mniej więcej tak by wychodziło - w końcu nex był ogłoszony 5 miesięcy temu, a dostępny jest mniej więcej od 4.
Jednak nie wierzę w ten optymizm za bardzo. Tak słodko to napewno nie jest :) Faktem jest za to to, że sony statystykami sprzedaży się niechętnie chwali, a sporo sprzedaje swoimi kanałami z dokładnie takim zastrzeżeniem. Dochodzi do śmiesznych sytuacji, gdzie np. jedno z znanych pisemek przedstawiło daleko idące wnioski z sprzedaży lusterek w PL bez uwzględniania ich :) O kant tyłka takie statystyki :)
Ten wykres wygląda bardzo prawdopodobnie, ale tylko w odniesieniu do rynku japońskiego.
Te dane są prawdopodobnie z JAP. W Polsce podejrzewam jest jeszcze większa dysproporcja na korzyść sony. Pomijam ceny. Ale w każdym niemal sklepie foto sony w eksponowanym miejscu wali po oczach. Oly jeszcze gdzieniegdzie się pojawia na wysokości kolan lub pod sufitem. A panasa wypatrzeć to sukces i w ogóle chyba mało gdzie go sprzedają. Także o czym my tu mówimy. Jaka konkurencja?
No proszę. A o samsungu nawet zapomniałem napisać ;-)
Tabela nie podaje rzędu sprzedazy rynku - spadek udziału procentowego wcale nie oznacza spadku ilosci sprzedanych egzemplarzy - biorac pod uwagę jak bardzo dynamicznie roziwja się ten segment rynku.
Prawdopodobnie jest jak piszesz. Ale nie mamy możliwości zweryfikowania tego na 100%. Jedno wydaje się pewne. Największy procent w udziału rynku wiąże się z największą sprzedażą. Jeżeli jakaś firma sprzedaje 50% to jest niemal monopolistą. Jeżeli zdobywa ten rynek w 5 czy 4 miesiące to świadczy to o ogromnej dominacji i słabości konkurencji.
jesli Sony w 5 tygodniu sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, to bynajmniej nie swiadczy to o osiagnieciu dominujacej pozycji tam, gdzie Olympus goni swoje Peny juz od dobrych 50 tygodni albo i wiecej.
patrzac na tygodniowe slupki mozna zobaczyc, jak kazda premiera korpusu chocby Pentaksa czy Olympusa winduje te marki do kilkudziesieciu procent woluminu sprzedazy. a nieodmiennie ich udzial w runku nie przekracza jakichs tam lekko polsmiesznych procentow...
sprobujmy patrzec na takie rzeczy z troszke szersza perspektywa czasowa i nie nadinterpretowac lokalnych mod w ogolnej statystyce...
Jedyną perspektywą jaką mamy jest ta którą mamy. A z niej wynika, że sony po 3 czy 4 misiącach zdominował cały rynek bezlusterkowców na zasadzie niemal monopolisty. Dziś nic nie wskazuje na to, że za miesiąc czy dwa sony będzie sprzedawało jak to określiłeś "śmieszny procent". Na dziś ma 50%, a jak pisałem wg mnie prawdopodobnie w Polsce sporo więcej ze względu na sposób sprzedaży, cenę i reklamę.
Tego typu informacja jest istotna dla klienta. Choćby na zasadzie takiej, że może się on obawiać plajty jakiegoś systemu lub jego marginalizacji (co czesto może wiązac się z wyższymi cenami). Przykład 4/3 pokazuje, że mozna wydać kupe kasy na sprzęt i potem mieć problem, bo producent postanowił bawić sie innymi zabawkami. Właśnie ze względu na mizerną sprzedaż. Nawet jeżeli dany sprzęt jest najlepszy na swiecie, to musi się sprzedawać.
no wlasnie caly czas chyba nie rozumiesz. to, ze w krotkim okresie czasu dobrze sprzedaje sie nowosc rynkowa, ma niewielkie bezposrednie przelozenie na pozycje firmy. niemal kazdy co bardziej wyczekiwany model aparatu sprzedaje sie dobrze w pierwszych tygodniach sprzedazy - a juz na pewno bardziej niz w tygodniach pozniejszych. daleko nie szukajac Pentax sprzedawal jakies wielkie ilosc bodajze K7 w pierwszym miesiacu po premierze i bynajmniej cuda z tego jakies nie wynikly...
a za 2 miesiace olympus pokaze jakas nowosc i nagle okaze sie, ze to on sprzedaje 50% aparatow. i teraz wlaczamy na chwile samodzielne, krytyczne analizowanie faktow i domyslamy sie dlaczego...
Wierzysz w to, że nowy olympus może mieć takie wejście jak NEX? Ale tak na serio. Gdyby było tak jak piszesz, że każdy wydając nowy aparat ma 50% sprzedaż to byłoby proste jak budowa cepa. Tak nie jest. Oczywiście nowość jest atrakcyjna przez krótki okres czasu, ale tu akurat jest coś więcej niż nowość. Marketing i dobrze dobrany odbiorca. To nie tak, że sony nic nie robi i zajmuje 50% rynku tylko ze względu na to, że jest nowy produkt. Uważasz, że np. gh2 będzie się sprzedawał jak nex? Dlatego właśnie myślę, że za miesiąc sony nie będize sprzedawało "śmiesznego procenta".
Ale oczywiście możemy sobie dyskutować. Czas pokaże jak będzie.
http://www.luminous-landscape.com/re...e_update.shtml
w skrócie dodano:
-programowanie funkcji 2 z 3 przycisków (tylko w trybie PASM)
-kontrola przesłony przed rozpoczęciem filmowania
-działa autofocus z przejściówką na lustrzane obiektywy alpha, tylko z tymi z SAM/SSM
jakby wypuscil nowego Pena? owszem.
ale ja sie z tym zgadzam. nie zgadzam sie tylko z ekstrapolowaniem wynikow tygodniowej sprzedazy rynkowych nowosci na wnioski o udziale rynkowym. z krotkiego rachunku: jesli przez ostatnie 10 tygodni Sony sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, a wczesniej przez 50 tygodni to Olympus robil robil minimum 50%, to procentowy udzial Sony w rynku nadal nie stanowi jakiegos wielkiego procentu, bo to wciaz moze 10% sprzedanych w ciagu roku aparatow. nawet uwzgledniajac jakas korekte na wzrost rynku, to to nadal jest kilkanascie procent.
parafrazujac: gdyby to bylo tak proste, ze kilka tygodni dobrej sprzedazy daje trwaly i silny udzial w rynku... to ludzie nie uzywaliby sprzetu Nikona czy Canona, ktorzy zainwestowali lata ciezkiej pracy i dedykacji w swoje systemy (D)SLR tylko Sony czy jakiegos Olympusa 4/3.
Kiedys pewnie wypuści to zweryfikujemy.
Nie można porównywać w liczbach bezwzględnych sprzedaży firmy, która jest na rynku od 50 tygodni z taką co sprzedaje od 4 miesięcy. Niemniej jednak porównania procentowe sprzedaży dziś są sensowne i dla firm najważniejsze (plus prognozy). Tym bardziej szokujące, że nowa firma w kilkanaście tygodni zdominowała rynek w stopniu wielkim. To nie jest tylko efekt nowości. Świadczy równiez o słabości tych, co są od dawna na rynku. Żadna nowa lustrzanka sony tak nie zdominowała konkurencji własnie dlatego, że są mocni konkurenci jak canon czy nikon. Tam gdzie konkurencja jest słaba mozna w kilka miesięcy praktycznie ją zmarginalizować. Zobaczymy zatem czy za kilka miesięcy trend się utrzyma czy nie. jeżeli tak to ja mam więcej racji. Jeżeli nie - słuszniejsze jest to co Ty piszesz.
Jeżeli ktoś może zagrozić pozycji sony jeżeli mówimy o skali sprzedaży to na pewno nie nowy PEN, ale samsung (na dziś), canon czy nikon (w przyszłości).
Nawet olympus juz zapowiada jakieś profesjonalne PENy - czyli zaczyna nawiewać w niszę profi bezlusterkowego. Co z tego wyjdzie to sam jestem ciekawy.
Udział w rynku to tylko Przychody. Liczy się rentowność sprzedaży. Jaki udział w rynku ma Ferrari ?
idzie zima, ciekawe ile przy: 10, 0 i -10 :)
Oj, ponownie daje Sony ciała z obiektwem do NEX-a.
16/2.8 wypadł u Optycznych bardzo kiepsko, a teraz zoom też za dobrych not nie ma.
Kilka poważnych wpadek, aberracje, mydło na brzegach, do wybitynych, a nawet dobrych, na pewno nie należy.
http://optyczne.pl/202.11-Test_obiek...sumowanie.html
Jak na razie cała optyka NEXów jest raczej kiepska. Zoom najwyżej średni jeśli nie słaby, stałka jeszcze gorsza. Mimo dobrej matrycy, trudno będzie wyciągnąć to co najlepsze z systemu z taką optyką. Jeśli następne zapowiadane obiektywy też będą takie... Cóż, pozostaje agresywny marketing.
Ja w tej chwili o bezlusterkowcach Sony zapominam.
Jak na razie micro43 rządzi, a i Samsung spisuje się dużo lepiej od Sony.
Dziwne, że jakoś koledzy używający w/w zestawów nie zauważyli jeszcze...
Ewentualnie fotografują coś innego niż tablice testowe/ściany/dekielki ;-)
Szkoda, ze nie ma porownania z 14-45mm Panasonica, a jest z duzo slabszym 14-42mm Olympusa.
Szkoda, ze czesc ludzi patrzac na rezultaty - wyrabia sobie opinie o bezlusterkowcach jako takich. Akurat Sony tu zaniza srednia i to mocno, Panas ciagnie w gore. Wszystkie szkla E nie sa godne matrycy, ktora tam siedzi.
Sony ma jeszcze lustra, wiec za dobra jakosc E mu nie pasi. Pojawia sie szkla Zeiss - jakosc bedzie dobra, ale cena wysoka. Panas z kolei nie ma w swojej ofercie konkurencji z gornej polki, wiec stara sie jak moze, wspolpracujac zreszta z Leica. Choc i jemu zdaza sie wypuscic slabizne, jak ostatnie 14-42mm.
Patrzac na zapowiadane szkla systemu E - widac, ze najoptymalniejszy rozmiar body i szkiel ma caly czas u43 i Samsung.
Nie "pozostaje" tylko to jest podstawa w dzisiejszym świecie.
Ale w czym - w przekonaniu wyznawców systemu ;)8-)? Ciekawe czy to rządzenie skończy się jak zwykle u Olka czyli kolejnym nowym przełomowym i przyszłościowym systemem :lol:.
Jeśli ten sam obiektyw (E18-55) wychodzi średnio w tescie optycznych i naprawdę dobrze w tescie np. na photozone, to co jest grane? Dlaczego nagle wszystkim bardziej pasuje jeździć po nim i uważają nieprzychylną recenzję za bardziej wiarygodną/wygodniejszą?
Bo to Sony i forum Canona...
A z nowości to fw3 do NEXa wprowadza AF przy przejściówce ze szkłami SSM/SAM na bagnecie A.
ja na photozone widze dosc podobne wyniki: ostry srodek, kiepskie rogi, wielkie aberracje. a ze ilosc gwiazdek w ocenie jest duza... umowmy sie, ze system oceniania tego pana jest dla mnie nieodmiennie niezrozumialy ;) to jest algorytmicznie i numerycznie myslacy germanin, ktory nie rozumie, ze realnego uzytkownika (=fotografa, wykonujacego zdjecia danym sprzetem) malo obchodza same numerki bez kontekstu zastosowan szkla.
pan z photozone namietnie zniza oceny jasnym stalkom za niska rozdzielczosc rogow blisko pelnej dziury (tak jakby dla kogos robiacego portrety mialo to jakiekolwiek znaczenie) a zawyza za raptem przyzwoite wyniki standardowych zoomow - gdzie wlasnie dla odbiorcow szkla ta ostrosc ma znaczenie...
testy optycznych sa IMHO znacznie bardziej przystajace do rzeczywistosci, ale nieodmiennie polecam jednak ogladac samemu przede wszystkim przykladowe zdjecia, potem dopiero gole wyniki. i przykladac to do swoich potrzeb/budzetow.
a zdjecia w tescie optycznych sa nedzne, te z photozone raptem ciutke lepsze. jak na kompakt to niezle, ale bez przesady...
A propo ogladania - zazwyczaj to jest jedynie wynik algorytmow w puszce, czyli JPG. On jest rozny u roznych producentow i nie mowi jeszcze ile mozna naprawde wyciagnac. Chyba, ze ktos JPG'ow tylko uzywa.
I takich osób jest bardzo dużo.
to jest zasadniczo prawda, ale jesli na kazdym jednym samplu jest chroniczny brak szczegolow i aberracje jak, nie przymierzajac, w jakiejs Tokinie, to tego juz sie nie da tak latwo zwalic na JPEG-a.
z drugiej strony... optyczne, jesli mnie pamiec nie myli, domyslnie wrzucaja nieostrzone JPEG-i. i o ile trzeba brac poprawke na to, ze w ostatecznym rozrachunku te foty beda wizualnie lepsze, to jednak nieodmiennie szczegolowosci im nie przybedzie. a w tym wypadku to nawet nie ma z czego. przyzwoite 1024x768 sie z tego zrobi, ale przy podgladzie rozmiaru Full HD to jest i bedzie bieda az piszczy.
Zgadza sie. Trzeba jeszcze pamietac, ze parametr wyostrzania na minimum - w roznych puszkach tez oznacza co innego.
Jaki to ma sens - wielkie body z małymi (no, nie do końca...) obiektywami?
Ty jesteś mało wiarygodny, zmieniasz sprzęt prawie tak często jak (nie przymierzając) Himi :mrgreen:Cytat:
to wystarczy spokojnie na kolejne 10 lat (piszę z własnego doświadczenia tj. Oly E10)
co nowego u Sony?
nowy Vegas Pro 10
przetestowane no i mila niespodzianka - GPU support
na moim Gateway'u FX mozna komfortowo bawic sie z surowymi plikami z piatki (w miare).
koniec zabawy w transcoding i inne upierdliwosci.
Takie body będzie zawsze weather sealed w przeciwieństwie nie do niektórych modeli Canona by wymienić tu przypadki zardzewienia 7D i 1D4 :shock:.
Poza tym to po porostu (tak ja czytam tą zapowiedź) będzie czołg; zobacz E10 i koniecznie weź do ręki, nawet nie pamiętam ile razy mi upadł. To będzie drogie body, ale to nie będzie zabawka jak PL1.
Przypadki/aparaty, o których zdarza mi się w necie pisać w większości należą do moich znajomych i/lub pracodawcy.
To aparaty, których zakup sam rekomendowałem pod dokładnie opisane potrzeby i ponoszę za moje decyzje pełną odpowiedzialność.
Np. jedyną wpadką była rekomendacja S5IS - AF porażka, kolory AWB tragedia, wg właścicielki gorsze od małpki Kodaka.
Aktualnie oczekuję na testy tego nowego kompaktu z zoomem 800mm Canona by wiedzieć czy można toto polecać (priorytet Face detection, małe szumy na 800, w miarę dobre 1600 po zeskalowaniu do 1080p).
Czyli dalej wiem, że nic nie wiem.
Test Zeissa 24/2
http://dpreview.com/lensreviews/sony_24_2_m15/
Tylko jedna wada - flara na FF
W ogole im dluzej patrze na te szkla sonego, tym ciezej mi powiedziec ze to slaba firma. Mysle ze nie mialbym zbyt duzych oporow na przesiadke na A900 z workiem zeissow ;)