Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
Mam wrażenie, że to będzie droga puszka albo pełna kompromisów. Albo jedno i drugie :lol:
Po pierwsze, sensor. Ca. 30 MPx. Ale jeśli wstawią do tego Dual Pixel, to już robi się efektywnie ca. 50 MPx czyli koszt podobny jak w przypadku 5Ds.
Po drugie, kto przerzuci taką ilość danych? Możliwe, że będzie DIGiC 7. Ale 4K pewnie i tak obetną do 30fps.
jesli mowimy o 5D jako puszce dla kotleciarzy, to po kiego czorta tam mialo by byc wiecej niz 22Mpix, ktorych i tak juz jest za duzo??? ;)
a jesli nie do kotleta, to do czego by mialo byc to 5DX? temat studia i tych niedobitkow dochodowych landszafciarzy zalatwia 5Ds.
innych rentownych odbiorcow - takich, ktorzy zaplaciliby Canonowi za takowy 5Dx - nie widze...
Kotleciarze i tak mają problem i sporo z nich wybiera 6D ze względu na nieco lepsze ISO i o połowę niższą cenę przy takiej samej jakości obrazka.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Kotleciarze i tak mają problem i sporo z nich wybiera 6D ze względu na nieco lepsze ISO i o połowę niższą cenę przy takiej samej jakości obrazka.
Pytania czy na innych rynkach też jest taka tendencja - podejrzewam że nie.
Jako użytkownik MKIII na slubach ustawiam połowę matrycy, plener cała. Tak samo z innymi zleceniami chyba że to wnętrza czy produktowe. Jest to aparat który daje mi więcej niż bym potrzebował więc uważam że 5Dx to aż nadto i mogą go kupić osoby które mają kaprys. Zresztą w zupełności wystarczy pikseli z classica :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No ja akurat za namową żony kupiłem MKIII choć jak piszesz jest droższy. Pamiętaj że nie dla wszystkich kasa to priorytet. 5 tka ma parę rzeczy których nie ma w 6tce a mi na tym zależało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pytania czy na innych rynkach też jest taka tendencja - podejrzewam że nie.
Także sądzę, że to specyfika polskiego rynku. Niestety pensje nie te same co na zachodzie Europy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
No ja akurat za namową żony kupiłem MKIII choć jak piszesz jest droższy. Pamiętaj że nie dla wszystkich kasa to priorytet. 5 tka ma parę rzeczy których nie ma w 6tce a mi na tym zależało.
Każdemu według potrzeb i zasobności portfela. Bez dwóch zdań wolałbym 5D do ślubów.
Jak ktos bierze za slub 1200zl (brutto) to ciezko sie "skusic" na mk3.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
10 ślubów i masz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Brutto powinieneś wziąć w cudzysłów. Jak ktoś bierze 1200 za ślub to robi na czarno, inaczej nie wyobrażam sobie.