A co do 70-200 f/4L to do ptaków nie jest tragiczny, krótką odniskową rekompensuje niezła optyka.
Przykład nic nie obrabiany, nic nie poprawiany.
i crop 100%
Mimo wszystko lepiej jest po dodaniu sharpen.
Wersja do druku
A co do 70-200 f/4L to do ptaków nie jest tragiczny, krótką odniskową rekompensuje niezła optyka.
Przykład nic nie obrabiany, nic nie poprawiany.
i crop 100%
Mimo wszystko lepiej jest po dodaniu sharpen.
200mm na ptaki? zycze szczescia ;) (no chyba, ze mowa o takich kadrach jak zaprezentowales)Cytat:
Zamieszczone przez AdrianP
Nie jest źle, wróbel w mojej galerii był robiony na 200mmCytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Moim zdaniem do ptaków (szczególnie dzikich) im krótsza ogniskowa tym mniejsze szanse na udane foto. Zbyt dużą role zaczyna odgrywać wtedy szczęście. Pewnie że się da - czego spece od przyrody nie raz dowiedli ale skuteczność takich polowań drastycznie maleje. Zasiadki fajna sprawa tyle ze czasem przydałoby się po prostu unieść aparat i zrobić zdjęcie z względnie bezpiecznej odległości od obiektu, bez przygotowywania całej wyprawy i godzinnych nasiadówek. Niestety w przypadku mniejszych ptaków dla tej bezpiecznej odległości trzeba mieć kawał rury. A i jak się popatrzy na podpisy najlepszych zdjęć (tych przy użyciu zasiadek tez) to w większości ogniskowe od 400 do 600 w dodatku bliżej tej górnej granicy.
Pozdrawiam
Zigi
Spoko fotki :) Acidzi mi pardziej podeszli [fotograficznie bo muzycznie to bardziej Kult :D]Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Acidsi jeszcze nie skończeni. Będzie więcej :D
Dawno nie pisałem, a na stronie pojawiło się trochę nowości. Jeszcze nie skończone w większości (niektóre nawet nie zaczęte ;), bo wiecznie brak czasu lub chęci.
Tak więc po kolei:
Acid Drinkers
Burza
Parę fotek z Białowieży
Szanty w Giżycku
To ostatnie to próba bojowa 85/1.8. Chyba udana :twisted: (Białowieża w sumie też częściowo na 85).
Te z szantów bardzo dobrze się ogląda (kolory+ciekawe momenty).
Ta 85ka rysuje genialnie, te przejscia od ostrosci do nieostrości są bardzo plastyczne (http://tomaszg.pl/foto/06gizycko/gfs/img_3005.html). Na szczęscie też kupiłem to szkło (parę tygodni temu) i chyba sobie je zaspawam do korpusu.
Żal zdejmować, często bardziej niż zawezić pole widzenia :)
Z Biaowieży-takie sobie - światło chyba za ostre.
Ze zdjęć najbardziej trafiają do mnie burze i "przyrodnicze" ze względu na moją wrażliwość na właśnie takie klimaty, i tak: z burzy bardzo podoba mi się kadr 3 - taki mini panoramiczny a "iskierki ze zdjęcia 2. Gdyby mini panoramka z 3 była dla "iskierek" z 2 to byłoby super. Co nie oznacza, że tak nie jest. ;) W 3 zdjęciu dół chyba najbardziej jasny lub odwrotnie w 1 i 2 dół zbyt ciemny.
Co do przyrody, pokrzywa mnie powaliła. ZAZDROSZCZĘ CI TEGO ZDJĘCIA.
Na drugim miejscu winogrona na płocie ... taki "opętany winny płot". :smile:
Pozdrawiam, sensitive
Hehe, wasze opinie są dokładnie przeciwne :)
Dzięki.