Jest i skrzynka na optycznych :mrgreen:
Wersja do druku
Jest i skrzynka na optycznych :mrgreen:
Testy użyteczne, ale jednak należałoby do większości testów naświetlać tak, żeby była identyczna "gęstość".
Jeżeli szkło ma albo mniejszy conieco otwór, albo gorsza transmisję światła, to obrazki naświetlone identycznie wychodza ciemniejsze, co pozornie poprawia kontrast i kolor.
Główne problemy optyczne Canona 1.4 sa ja wiadomo dwa i ta Sigma jest tu lepsza: kontrast/ kolor na dużych otworach ("mgiełka") i rogi, też głównie na większych otworach. (no i winieta Sigmy jest mniejsza).
Natomiast sama ściśle rozdzielczość jest w Canonie wcale niezła nawet na pełnym otworze. Wg. mnie lepsza niż w starej Sigmie, która jednak ma o wiele lepszy kontrast na f/1.4 .
Oczywiście kiedy się używa obiektywu do robienia zdjęć :shock:, to podział na ostrość i kontrast nie jest istotny i obrazki nawet ze starej Sigmy na 1.4-2 moga po prostu wygladać lepiej. Ale więcej szczegółów sie tam nie zobaczy. W nowej tak, ale nie aż tak wiele więcej.
Cena ($945) jest najniższa jakiej się spodziewałem, bo gdyby była tańsza od 35 mm to bym był zdziwiony.
Gdyby była naprawdę rewelacja to spodziewałbym się $1199, a nawet działkę wyżej.
Cudów nie ma :-/ 35 1.4 im się wyjątkowo udało ale sample z nowej 50tki które oglądam mnie nie przekonują.
Tylko teraz dla kogo ten obiektyw? Amator kupi Canona 50 1.4 i będzie zadowolony. Pro kupi 50L i też będzie zadowolony.
Dla BeatX'a ;)
A tu więcej sampli Review: Using the Sigma 50mm f/1.4 in a Lifestyle Shoot
Hehe no być może.
Piszą że AF bardzo szybki i dokładny. No tak ale to nadal mnie nie przekonuje, chyba wolę jednak dołożyć do L-ki.
Dochodzi jeszcze kwestia wagi. 50L waży 545g, nowa Sigma 50 1.4 A waży aż 815g. Spora różnica jak dla fotografa biegającego np 12-14 godzin na ślubie/weselu z zagripowaną piątką i jeszcze taką cegłą :-) Ten obiektyw jest cięższy od C 70-200 IS USM f/4 (760g) !
Mnie bardzo ciekawi ta sigma i czekam aż pojawi się w sklepach. Jak podepne pod swoje body i sobacze jak działa to zdecyduje czy L czy sigma. Bo brakuje mi tego zakresu a na zeissa mało kogo stać
To są pierwsze sample i nie należy ich brać na poważnie. Wydaje mi się że że zanim szkło pojawi się w sklepach sytuacja się wyklaruje i będzie to bardzo dobry obiektyw. Waga, rozmiar, nowy tor optyczny i zapewnienia nieoficjalne że ma być super z kręgów Sigmy wskazuje że będzie to Kozak. Jakbym nie miał 50L to za takie pieniąchy kto wie ... poczekamy i zobaczymy co w testach wyjdzie.
Ciekawi mnie ten szybki i pewny AF. To byłby powód żeby zmienić. Bo Sigma EX za szybkiego tego AF nie ma.
Mi też się bokeh podoba. Aksamitny i nijaki. :)