Oby nie.
Wersja do druku
Oby nie.
Ja o cenę ustaloną przez Tamrona bym się nie martwił - w końcu jakoś ją sobie skalkulowali. Bardziej prawdopodobne podwyżki to efekt działania już samych naszych sprzedawców którzy być może zwietrzą popyt i będą chcieli zarobić więcej.
Ja bym się naszymi sprzedawcami nie przejmował. I tak jadą na niskich marżach.
Cena tego tamiego nie spadnie bo jak pisałem jego wartość startowa została skalkulowana nisko. Przez producenta, nie tylko dystrybutora. To efekt złej ceny startowej Tamrona 70-200 VC która była za wysoka.
Co do następcy 100-400L. Wiecie ile kosztuje nowy Nikkor 80-400 VR? Jak nie to sobie sprawdźcie. Tyle w temacie.
A ja mam wrażenie, że ludzie pocmokają, popatrzą, poczytają... temperatura spadnie (dyskusji, nie na dworze), kurz opadnie i... kolejek po ten obiektyw raczej nie będzie. I żeby nie było... takie szkło jeszcze do niedawna dla mnie też było "marzeniem" ale... chyba jednak zostanę przy 400/5.6. Zobaczymy...
ja patrze z pozycji fotoamatora- całkiem niezły sprzęt za małe pieniądze a na końcu 600....
Dokładnie
Hmmm, większość nabywców tego rodzaju obiektywu to będą amatorzy podobnie jak 100-400 czy 400 5.6.
Zawodowiec używa na codzień 300 2.8, 200-400, 500 4IS itd... chyba że ktoś ma nadmiar $ lub bierze kredyt i robi takim sprzętem ptaszki dla rekreacji czy ew. z zamiarem startu w konkursach... a są takie osoby i szacunek dla nich.
Choć oczywiście nie jest to reguła, bo jak najbardziej zlecenie można wykonać 100-400, 400 5.6 czy nawet w/w plastikowy, czarnym, wolnym i nie tak ostrym Tamronem, chodzi o to jakie jest są to zlecenia i z jaką częstotliwością się one zdarzają ;)
Poprostu jakoś nie mogę sobie wyobrazić na mundialu Panów w zielonych kamizelkach na skraju murawy z 150-600 ;)
ale murawa to chyba nie jest target dla tego szkła
Dokładnie dlatego pisze, podobnie jak i do 100-400 czy 400 5.6, choć to też nie jest tak... bo do 3 czy 4 ligi to czemu nie, a tam to i się Tami nada ;)
Dobra nie ma co generalizować bo się chryja zaraz zrobi ;)
Nawiązałem tylko do wypowiedzi @becekpl - że a i owszem to jest bardzo niezły sprzęt dla amatora podobnie jak z nim konkurujące 400setki, który ma swoje wady i zalety.