Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
Zamieszczone przez
goran
Wojtku tylko jak Ci już zostaną te "3 koła" po zakupie 6D to nie biegnij po sigmę 35/1.4 tylko sobie dozbieraj już do tej eLki ;)
Wojtku, tylko jak ci zostaną te "3 koła" po zakupie 6D to biegnij po sigmę 35/1.4, mam 6D i mam sigmę i wiem co mówię :)
Cytat:
Zamieszczone przez
goran
Wojtku tylko jak Ci już zostaną te "3 koła" po zakupie 6D to nie biegnij po sigmę 35/1.4 tylko sobie dozbieraj już do tej eLki ;)
masz 35L? bo ze stopki nie wynika. Na D700 mam tą Sigme i około 80% repo ślubnego mam własnie z niej, bije na głowę Nikonowską 35 1.4G co więcej w końcu na 1.4 żyleta.
Po co mam przepłacać za szkło które jest takie samo? Nie jestem fanbojem Sigmy ale tym szkłem pozamiatali mowie to z własnego doświadczenia :)
Żeby nie robić offtopa, dzięki za polecenie szósteczki, teraz już trochę jaśniej się zrobiło :)
Testowales oba szkła mam na myśli nikona 35 1.4 i Sigma. Bo ja miałem w łapkach 35 nikona i powiem tak że bije na głowę 350 Canona.
tak testowałem oba, jak by wersja Nikona kosztowała 3500 to pewnie wziąłbym systemowe ale przy cenie 6500,- za wydmuszkę to ja dziękuje, eLka przynajmniej jest porządnie wykonana :)
co do testów Canon - Nikon wyrosłem z tego i tu porównania systemów nie powinny wchodzić w grę dlatego chcę mieć 2 systemy.
Teraz pójdę pomacać szósteczke :P
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek87
masz 35L? bo ze stopki nie wynika. Na D700 mam tą Sigme i około 80% repo ślubnego mam własnie z niej, bije na głowę Nikonowską 35 1.4G co więcej w końcu na 1.4 żyleta.
Po co mam przepłacać za szkło które jest takie samo? Nie jestem fanbojem Sigmy ale tym szkłem pozamiatali mowie to z własnego doświadczenia :)
Żeby nie robić offtopa, dzięki za polecenie szósteczki, teraz już trochę jaśniej się zrobiło :)
Wojtek, zastanów się czy warto pchać się w drugi system, osobiście jak wcześniej napisałem polecam canona 6 i 35 sigmę ale to nic nie zmienia. Przecież Nikon D700 daje piękne zdjęcia... zostań przy jednym systemie, oszczędź sobie kasę :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek87
Witajcie,
jestem nowy na CB i można powiedzieć ze w połowie migruje do C, także witam się z Wami. Co do kwestii sprzętowych mam pytanie jaki korpus wybrać pod śluby, po sprzedaży zapasowego D300 kompana D700, wybór padł na Canona. Pod uwagę są brane 5Dmk2 i 6D.
Co z tej pary będzie lepsze jeżeli chodzi o celnosc AF. W sumie AF i ISO to dwa czynniki najważniejsze. I sprawa o klasyka 5D. Czy on mocno odstaje od tych wymienionych w kwestiach AF i ISO?
W kwestii Af, 5Dc rzekomo jest na równi z 5DmII, gdzie 6D jest ciut lepszy od 5DmII.
W kwestii ISO, 5Dc do iso 1600 oba idą na równi, później przewaga o 1-1,5EV dla 5DmII, także dopiero w 6D będzie odczuwalne mocno lepsze iso.
Co Cię skłania do zamiany D700 na system Canona? Do ślubów 6D wydaje się najlepszą opcją, pytanie co do niego podepniesz.
Mój brat długo używał 5DII z 85L + D700 z różnymi szkłami. Teraz stwierdził że nie ma sensu i zostaje przy C tylko dokupi 6D albo 5DIII i zamieni szkła N na C. Tylko najpierw musi wysłać N do serwisu bo wszystkie gumy się odkleiły. Mimo to uważam że D700 to fajna puszka na wesele. Na plener to już C.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Co Cię skłania do zamiany D700 na system Canona? Do ślubów 6D wydaje się najlepszą opcją, pytanie co do niego podepniesz.
nie zmiany D700 tylko dokupienie puszki C i szkieł. D700 ze szkłami 14, 35, 50 i 85 zostaje. Jestem przekonany juz do 6stki i do niej chce kupic 35 + 85L a w dalszej kolejności zastanowie sie nad 50L lub 24L
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
W kwestii Af, 5Dc rzekomo jest na równi z 5DmII, gdzie 6D jest ciut lepszy od 5DmII.
nie wiem ile dla Ciebie to jest "ciut", ale w tym przypadku to bardzo dużo...
Centralny w 6D jest niesamowity. Po prostu kozacki. Boczne są niezłe.
Szanowni koledzy
Mam dwie opcje do wyboru:
1. Canon 40D x2szt + Sigma 18-35/1.8 +C 85/1.8+ 580EX
2. Canon 5d +Canon 35/2.0+ Canon 40D + C 85/1.8+ 580EX
Zdjęcia rodzinne , widoczki, portrety , sporadycznie imprezy pracownicze i śluby.
Który zestaw ma większy sens?
Pozdrawiam
Mirek