Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
karlgoro
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)
Brawo! Coś czuje że moja Sigma 85 będzie miała niedługo nową przyjaciółkę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo. To tak jakbym mówił , że Bugatti Veyron jest ********y, szybki a ani razu w nim nie siedziałem i pewnie juz nie będę. Poczekajcie na czas jak szkło będzie w sklepach a wtedy możecie sobie pisać do woli :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Zróżnicowana krzywizna powierzchni soczewek asferycznych wymaga "indywidualnych" i na pewno znacznie bardziej kosztownych zabiegów polerowania jej powierzchni. Wcale nie wykluczam, że soczewki asferyczne takich np. obiektywów L poleruje się ręcznie np na ostatnim etapie ich przygotowania.
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalk75
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
Skoro nie widać różnicy to po o przepłacać :D
--- Kolejny post ---
Tutaj macie dobitnie pokazane , że canon cebula też zajeżdża :D
http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo.
A gdzie widzisz moje opinie na temat AF tego obiektywu? Możesz zacytować czy wyssałeś sobie z palca że są negatywne (co jest śmieszne bardzo).
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Miałem kiedyś Sigmą 70-200 i wiem co to znaczy jak AF łapie co popadnie a nie to co trzeba. Dlatego w przypadku obrazka był dobry, zaś AF jakoś z moim 30D nie do konca się dogadywał. A mieć szkło z opcją manual to trochu wyrzucanie pieniędzy w błoto, skoro producent twierdzi że ma AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
Tutaj 2 razy zapodałeś jaka Sigma słaba jest więć polecam bilobil :)