Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
do wczoraj, przez ok 2 mce, leżały u mnie 50/1.4 i 50L
na 5d2 obydwa były kapryśne i wolne.
na 5d3 50L dostało niesamowitego kopa i jest regularne jak szwajcarski zegarek.
można się rozpisywać o plastyce, walorach optycznych, które ja doceniam i widzę dużą różnicę.
ale różnica głowna jest taka, że 50L trafia mi na 1.2 z 1 metra i z 15tu. a 50/1.4 już nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
ale gdyby C50L kosztował tyle co mówisz to nie byłoby tej magii i odwracania się za kimś kto dzierży przypięty do swojego body ten obiektyw ; )
Akurat wątpię żeby się ktoś odwracał, bo nie wygląda jakoś spektakularnie - co innego białasy 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Panie kolego, to oczywiste ze poki co nie istnieja obiektywy jasniejsze niz f/1.4 z soczewkami asferycznymi - mi tego nie musisz tlumaczyc :)
Canon ma z tyłu właśnie soczewkę asferyczna sporych rozmiarów.
Leica Noctilux f/0.95 ma soczewkę asferyczna szlifowana i ma cenę sporo ponad 30 tys. PLN. (E tam...Też niby plastyka, a w sumie mydło.. :?)
Voigtlander nie ma asferycznych elementów i jest nieostry nawet dla Kena Rockwella ale za to jest tani jak barszcz -- ok $1000.
Oczywiście tylko Canon ma AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
do wczoraj, przez ok 2 mce, leżały u mnie 50/1.4 i 50L
na 5d2 obydwa były kapryśne i wolne.
na 5d3 50L dostało niesamowitego kopa.
A jak jest teraz - jeśli można zapytać - któryś pozostał, czy obywasz się bez 50-tki?
Czemu Canon nie ma 50L1.4 klasy Sigma 50 za powiedzmy 3k PLN. Ciekawe kto by wtedy kupił magiczny 1.2? :) Żeby to 1.0 było, to było super. Ale tak to za dużo to kosztuje, by te 0.5 EV było tego warte (mówię o kosztach wykonania i potrzebie dźwigania przez AF dużych mas).
BTW to naprawdę w dobie obrabiarek numerycznych, szlifowanie szkła jest nadal takie drogie? Komputerowi chyba nie robi różnicy co szlifuje.
Leica to jednak coś jeszcze bardziej zabawnego cenowo. I jaśniejsze od 1.2. :) 1.4 jest taką granicą sensowności jasności szkła. Poniżej to mydło... :P
Cytat:
ale różnica głowna jest taka, że 50L trafia mi na 1.2 z 1 metra i z 15tu. a 50/1.4 już nie.
Niesamowite. Cud. :) Po kalibracji Sigmy też tak mam na 5D. I to w każdym świetle, łącznie z latarnią. Więc nie ma co się zachwycać, że topowy zestaw Canona działa. :D Dziwne by miało być inaczej.
AF w zestawie 5d2+50L też działa.
nie no, wiadomo, że najlepsza jest sigma.
my tu rozważamy między 50L a 50/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No więc jednak doszedłeś na koniec do sedna.
Tak właśnie, jest to również jedyne w całej czasoprzestrzeni szkło 50 mm z AF jaśniejsze niż f/1.4.
Czy aby napewno?
FM Reviews - Canon EF 50mm f/1.0L USM
http://farm3.static.flickr.com/2556/...350310b16b.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Za to się właśnie płaci -- za unikalność technologii -- i ja nie widzę w tym nic dziwnego.
Uniklaność technolgi to jest w tym wlasnie szkle - chociażby przyklejenie styków na soczewkę (bo się nie mieścily) można pełnoprawnie nazwać unikatowym rozwiązaniem ;)
http://farm9.staticflickr.com/8463/8...2570c3cc07.jpg
Fajne zdjęcia ślubne:
Wedding with DJ: Brittany & Rod - Orange County Wedding Photographer | Los Angeles Wedding Photographer | NYC Wedding Photographe
Aczkolwiek nie wiem czy to magia samego szkła. :) Bardziej chyba tego, że panna piękna. I oczywiście dobre oko fotografa. Bo emocje cudownie zatrzymywane w kadrze.
dajta już spokój ludzie, pogoda piękna, zamiast kłócić się, zdjęcia idźcie robić!:)