co miałeś na myśli? tzn co ta funkcja powoduje?Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Wersja do druku
co miałeś na myśli? tzn co ta funkcja powoduje?Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Lockowanie ostrości gwiazdką w trybie AF Servo. Jeśli qma się po angielskiemu :wink: warto poczytać artykuły zawarte na tamtej stronie.Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
Pytam, bo do artykułów jeszcze nie patrzyłem, a nie chciało mi się szukać manuala z 350D. Teraz zatrybiłem, że w 20D jest ta sama funkcja pod CF-4 :wink:Cytat:
Zamieszczone przez LFB
Witam, mam u kumpla pstrykać ślub - jako, że dorobiłem się ;) stałki 50 f/1.8 to mam zamiar nią powalczyć (bo kit jaki jest każdy wie) i tu mam do Was pytanie: jako, że kościół ciemny to czy mogę focić na pełnej dziurze - czy ostrość będzie akceptowalna ? Czytałem, że powinno się domykać to szkło do przynajmniej 2.8 żeby wyniki były dobre. I jak ustawić moc lampy (430 EX): przy założeniu, że dam iso800 - mam dać w lampie korektę na np.: -0,7 żeby tylko wymodelować młodych, czy dać na pełną moc ? Ogólnie rzecz ujmując bardzo nie chciałbym dać max. plamy :)
pozdrawiam
Ostrosc nawet jesli bedzie akceptowalna (przy tym szkle to chyba jednak awykonalne) to musisz jeszcze pamietac o GO. Cos tam na tych zdjeciach musi byc w miare ostre.
Korekta przy ciemnych kosciolach moze byc czasem znacznie na plus. Zobacz po efektach na histogramie. Wszystko zalezy ile bedzie zastanego i co wywalczysz 50'tka uwzgledniajac rozsadna przyslone, czas i iso.
Dzięki za odpowiedź - faktycznie nie pomyślalem, że przy 2.8 GO bedzie pewnie za mała - nie mowiąc już o 1.8 - ale jak dam, powiedzmy 5.6 to szkło traci (wątpliwy i tak) walor jakim jest jego światło... W każdym bądź razie coś będę musiał pstryknąć i finalnie planuję wspomniane wczesniej iso800, czasy rzędu 1/40 - 1/80, lampa ze stofenem na wprost (i pewnie korekta na "+"), nie wiem do końca co z przesłoną - z bliska jakieś 2.8 - 3.2 a jak będę ciut dalej to np. 5.6 - 8.0 i iso1600(?) - zaczynam bać się efektów.
Stofena olej. Nic nie da (koscioly nawet te male sa za duze na niego), a zje sporo swiatla lampie na darmo (szkoda baterii :D).
f/4-f5.6 to dobre przyslony do kosciola. Ja bym postapil odwrotnie. Przy blizszych kadrach wieksza przyslona, tak aby choc jedna osoba miala ostra twarz. 1600 zwykle nie jest wymagane, mysle ze obejdziesz sie bez niego. To nie musza byc fotki w swietle zastanym. Nie zapomnij o kicie. Pare szerszych blizszych ujec z niego nie zaszkodzi.
Pamietaj o rawach i staraj sie raczej lekko przeswietlac jak miec niedoswietlone fotki (stad korekta w lampie na plus). Pozniej znacznie trudniej jest walczyc z szumem jak dopatrzec sie przepalen na odbitkach.
ok, dzięki za cenne porady :)
hmm... a ja postępowałem do tej pory dokładnie odwrotnie. Wolałem lekko niedoświetlone fotki (zawsze jest neatimage, mozna zdjecie uratowac) niż prześwietlone zdjęcia z którymi nic już nie da się zrobic (ok. 0,5eV)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Z przepałów trudno cokolwiek wyciągnąć,potwierdzam słuszność Grzesiekk.