A mi się wydaje że ten czas błysku to jakiś chwyt, a czasy 1/8000 uzyskuje właśnie dzięki temu wyzwalaczowi, który działa na zasadzie hss.
Wersja do druku
A mi się wydaje że ten czas błysku to jakiś chwyt, a czasy 1/8000 uzyskuje właśnie dzięki temu wyzwalaczowi, który działa na zasadzie hss.
któremu? tzn czy jest dedykowany wyzwalacz do lamp Q serii HS który realizuje synchro 1/8000?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sie pogubiliśmy trochę. MMM czy do lamp HS jest dokładany dedykowany wyzwalacz?
chyba ze dziala na zasadzie takiej jak DIY wyzwalacze do lamp studyjnych
czyli fotocela zamocowana na lampe pracujaca w hss na aparacie, i zarazem wyzwalajaca lampe studyjna
tak czy inaczej chyba trzeba poczekac na oficjalne info, b na razie duzo przypuszczen tylko ;)
Dobra, wyciągam to z pudełka i się bawię. Może jeszcze dziś coś napiszę :-)
ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?
Lampa odpalona zwykłym kablem synchro na czasie 1/8000 f/8.0 daje taki efekt:
Lampa odpalona wyzwalaczami Pixel Knight przy czasie 1/8000 f/8.0. Aparat w 'M', Pixel w trybie ETTL. Lampa podłączona kablem do odbiornika Pixel, wewnętrzny odbiornik lampy nie jest użyty.
Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.
To ja teraz nie rozumiem. Czemu ze zwykłym kablem jest pasek, a z Pixelem nie, jeżeli zmiana dotyczyła lampy? Musimy mieć Pixela?
Bo zwykły kabel ma synchro takie jak ma aparat, skąd lampa ma wiedzieć w którym momencie błysnąć tym strobo czy jak to inaczej tam działa. Do tego musi być system hss, chyba nie ma innego sposobu żeby to zadziałało.
To jakim kablem jest podłączona lampa do odbiornika Pixel?
Zwykłym kablem synchro :D Ale pixel przez ten kabel daje informacje hss, zwykłe złącze w aparacie tych informacji przecież nie daje, proste jak drut :)