To jest BT Foto. Armii ludowej 12. Nie wiem czy sprawdza AF. Tylko u nich czyszczę matrycę.
Wersja do druku
To jest BT Foto. Armii ludowej 12. Nie wiem czy sprawdza AF. Tylko u nich czyszczę matrycę.
Eclipse czy Eclipse E2, który wybrać do czyszczenia matrycy w 40D, wg rozpiski zalecany jest E2, ale jest dużo głosów, że powoduje uszkodzenia powłok na filtrze. Który wybrać? W ostateczności zostaje Rotin, on jest do wszystkiego:D
Znalazłem oto taką informację na stronie producenta Eclipse E2 Photographic Solutions :
"After repeated testing, we were not happy with the way E2 evaporated, so we decided to discontinue it.
Although E2 is perfectly safe and effective for use on your camera, we believe that the performance of Eclipse to be superior. Either way, our Guarantee will still apply."
Czyli pozostaje zwykły Eclipse, Eclipse E2 to pozostałości magazynowe, które trzeba jakoś wyprzedać.
Odgrzewam temat, prosiłbym o namiary na dobry serwis do czyszczenia matrycy (10D i 5D classic): Śląsk (Bielsko-Biała, Katowice) lub Małopolska (najdalej Kraków).
Fotopanorama, ul. Westerplatte, Kraków.
Czyściłem kilka razy, czyścili znajomi, również Nikonowi i nikt nie narzekał nigdy.