może będzie jeszcze OT -ale może warto spróbować jakiegoś manuala 28mm-ja mam pentacona i bardzo sobie chwalę-nie ma AF-ale mi niepotrzebny skoro to szkło powyżej chyba 7 metrów juz ostrzy w nieskończoność
Wersja do druku
może będzie jeszcze OT -ale może warto spróbować jakiegoś manuala 28mm-ja mam pentacona i bardzo sobie chwalę-nie ma AF-ale mi niepotrzebny skoro to szkło powyżej chyba 7 metrów juz ostrzy w nieskończoność
Masz na myśli pentacona 29 2.8 ?? - bo przecie to straszne mydło na cyfrze :P
Wie ktos jaka jest roznica (poza cena) miedzy oslona przeciwsloneczna do C28 1.8:
- EW-63 II a zamiennikiem Canon EW-63B (w foto-tip.pl) ?
Z tego co widze na stronie Canona sa dwie osobno 63B i 63II...
Co sie dzieje z dostepnoscia tego obiektywu?
Uhhhh... podzwonie i jesli by mialo byc tak jak mowisz, to padnie jednak na S 30/1.4, bo na wtornym tez nic nie widze.
Pomieszanie z poplątaniem :-) mieszasz dwie różne sprawy:
1/ Jesli chodzi o oryginały to:
EW-63II jest dedykowana do 28/1.8 USM oraz 28-105/3.5-4.5 USM,
EW-63B to osłona do innego obiektywu EF 28-105mm f/4-5.6 USM
czy są zamienne? nie wiem...
2/ Natomiast oryginały vs. zamienniki z foto-tip to inny temat :-)
z tym, że tu jest wszystko jasne - jak zwykle zamienniki są "prawie :-)" tak samo dobre jak oryginał, ale... zawsze jest jakieś "ale" :-) w tym przypadku mogą być kiepsko dopasowane (luźne lub ciasno się montować), albo nie mają od wewnątrz czarnej wyściółki, itp. gorsze wykonanie.
A ja dzisiaj postanowiłem, że kupię, wbiłem na skapiec.pl, drugi sklep z listy miał szkiełko na stanie, zamówiłem, jutro wpadnie do mnie kurier. Zobaczymy, czy nie mam pecha i nie trafiło mi się jakieś mydło (BF/FF najwyżej podreguluję sobie w puszce).
1900pln szkło + 30pln kurier.