Odp: AI i fotografia zawodowa
Będzie popyt na obrazki dostarczane przez AI, będzie podaż lała się rzeką. Nie będzie popytu na fotografów, trzeba się będzie przekwalifikować. Co tu jest niezrozumiałe? Nie ma co płonąć na barykadzie, bo nikt nie położy tamy pod nowe trendy. Sporo osób tu zarejestrowanych grzebała, moczyła i suszyła w ciemni, ale umówmy się - dziś to hobby, a nie biznes. A jeśli, to niszowy. Amen.
Hobby nie zginie i osobiście dalej je będę uprawiał szczerze brzydząc się rozwiązaniami np. z wczorajszej premiery LR13, gdzie "jasne szkło" gorzej czy lepiej można sobie zasymulować. Na razie gorzej, z czasem pewnie lepiej. Czy nie zginie zawód fotografa? - tu bym się nie zakładał o duże pieniądze, mimo prawdopodobnie lawiny postów pod spodem od osób zaklinających rzeczywistość...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Będzie popyt na obrazki dostarczane przez AI, będzie podaż lała się rzeką. Nie będzie popytu na fotografów, trzeba się będzie przekwalifikować. Co tu jest niezrozumiałe? Nie ma co płonąć na barykadzie, bo nikt nie położy tamy pod nowe trendy. Sporo osób tu zarejestrowanych grzebała, moczyła i suszyła w ciemni, ale umówmy się - dziś to hobby, a nie biznes. A jeśli, to niszowy. Amen.
Hobby nie zginie i osobiście dalej je będę uprawiał szczerze brzydząc się rozwiązaniami np. z wczorajszej premiery LR13, gdzie "jasne szkło" gorzej czy lepiej można sobie zasymulować. Na razie gorzej, z czasem pewnie lepiej. Czy nie zginie zawód fotografa? - tu bym się nie zakładał o duże pieniądze, mimo prawdopodobnie lawiny postów pod spodem od osób zaklinających rzeczywistość...
Lata temu wychylając głowę z ciemni powiedziałem szwagrowi, który kupił cyfrową małpkę pentaxa za dwie wypłaty, że fotografia cyfrowa nigdy się nie przyjmie, jakość zdjęć nigdy nie dorówna kliszy. Myślę, że będzie tak, jak napisał kolega Jan, był zawód woźnicy i palacza, teraz naturalną koleją rzeczy umrą inne zawody.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale tego... Jest chyba różnica, pomiędzy obrazkiem przedstawiającym jakąś tam modelkę, a zdjęciem konkretnej modelki? Entuzjaści AI w fotografii zapominają chyba o tym, że nawet komercyjne wykorzystanie, to nie tylko firmy, które chcą na swoją stronę zdjęcie biznesmena wpatrzonego w laptop. Właściwie to, to zawsze był margines. Restauracja też będzie wolała zdjęcia prawdziwych dań, a nie jakieś rendery, chyba że chce zbankrutować. Przykłady można mnożyć, tak więc nie bardzo rozumiem te proroctwa o wyginięciu fotografów.
jaka restauracja zapłaci tysiące zł za zdjęcia dań jak może mieć to za ułamek ceny a 99% klientów spojrzy na cenę a nie na wymuskane artystyczne zdjęcia. Osobiście wole zjeść 5 zł taniej niż dokładać się do pensji fotografa
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
jaka restauracja zapłaci tysiące zł za zdjęcia dań jak może mieć to za ułamek ceny a 99% klientów spojrzy na cenę a nie na wymuskane artystyczne zdjęcia. Osobiście wole zjeść 5 zł taniej niż dokładać się do pensji fotografa
No i właśnie tu jest pies pogrzebany. Bo ja osobiście wolę zjeść drożej i wiedzieć, że nie podali mi kotleta z psa, zmielonego razem z budą. Z tą restauracją, to był jeden z wielu możliwych przykładów, ale okazuje się, że dobry, bo pokazuje pewną regułę. Zawsze będą ludzie, którym wszystko jedno, co zjedzą, aby taniej i ci, którzy pójdą do tej knajpy, gdzie będą wiedzieli, czego się spodziewać, nawet jeśli będą musieli dużo więcej zapłacić. Krótko mówiąc, każdy znajdzie dla siebie to, czego szuka. I rynek im to da.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
No i właśnie tu jest pies pogrzebany. Bo ja osobiście wolę zjeść drożej i wiedzieć, że nie podali mi kotleta z psa, zmielonego razem z budą. Z tą restauracją, to był jeden z wielu możliwych przykładów, ale okazuje się, że dobry, bo pokazuje pewną regułę. Zawsze będą ludzie, którym wszystko jedno, co zjedzą, aby taniej i ci, którzy pójdą do tej knajpy, gdzie będą wiedzieli, czego się spodziewać, nawet jeśli będą musieli dużo więcej zapłacić. Krótko mówiąc, każdy znajdzie dla siebie to, czego szuka. I rynek im to da.
Chyba nie piszesz na temat. Nie jest mi wszystko jedno, czy jem kotlet z psa czy wykwintne danie. Ale w nosie mam, czy obrazek tego czegoś w menu zrobił fotograf czy AI. A właściciel knajpy nie będzie miał tego w nosie, bo wybierze tańsze rozwiązanie, patrz obrazek zrobiony przez AI. Dalej nie rozumiem, czego tu można nie rozumieć?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Popatrzmy na definicję (wiki), mozna także tak :
Fotografia (ang. photography) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła. Potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne np. przy rayografii.
Wielu z nas "wkłada" własne emocje albo przy robieniu zdjęcia albo przy jego obróbce
A to co robi AI to także tylko obróbka, własne emocje z wielu tysięcy zdjęć które "obejrzała"
Piszesz Stracą i graficy i fotografowie ... , ok, tak jak stracili woźnice czy palacze w parowozach ale "powstali" kierowcy, piloci, ....
jp
Wiesz, ja to się staram, aby moje emocje raczej nie znajdowały odbicia w obrazie, tzn. aby jedynym latającym mięsem był na nim ten fotografowany ptak :mrgreen:
Własne emocje z wielu tysięcy zdjęć zrobionych przez innych, nie wiadomo jakich, ludzi?
Chodzi mi o to, aby język giętki
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa.
Język powiedział, ale moja głowa nic a nic nie może za tym nadążyć. Juliusz Słowacki wielkim poetą był, ale tego nie przewidział.
Za to Stanisław Lem przewidział - jak zwykle. W jednej książce jest specjalista, który wymyśla nowe słowa, żeby stworzyć nową rzeczywistość. Kongres futurologiczny.
Idę spać, może coś zrozumiem.
O restauracja która robi dania renderowane AI i potem drukarką 3D. To byłaby jakaś nowość. Dania przyszłości. Ja bym taki automat do domu kupił, wrzucam ziemniaki, resztę i wychodzi schabowy z kapustką i ziemniaczkami z omastą.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wiesz, ja to się staram, aby moje emocje raczej nie znajdowały odbicia w obrazie, tzn. aby jedynym latającym mięsem był na nim ten fotografowany ptak :mrgreen:
Emocje umieszczać musisz swoje na zdjęciach ptaków obowiązkowo, bo inaczej już wiesz ze to niezgodne z definicją prawdziwej fotografii:mrgreen: nie możesz emocji chować tylko dla siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
"Zginął" zawód woźnicy, palacza, ale "powstał" taksówkarza, kierowcy autobusu/ciężarówki, ...., i dalej przewożą ludzi/towar.
Potrzeba jakości profi utrwalania/zapisu rzeczywistości/faktów pozostanie, ale nie jestem pewien czy zawód będzie się nadal nazywał fotograf
jp
To ilu z Was AIowców trzepie już na tym kase? :D