15 załącznik(ów)
Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!
1044
Załącznik 14683
1045
Załącznik 14684
1046
Załącznik 14685
Udało mi się trafić jednorożca! :D
Koziołek sarny z jednym rogiem umieszczonym centralnie.
1047
Załącznik 14686
1048
Załącznik 14687
1049 Trzmielojad.
Załącznik 14688
1050
Załącznik 14689
1051
Załącznik 14690
1052 Błotniakowa zbożowa.
Załącznik 14691
1053
Załącznik 14692
1054
Załącznik 14693
1055
Załącznik 14694
1056
Załącznik 14695
1057 Błotniak zbożowy.
Załącznik 14696
1058
Załącznik 14697
15 załącznik(ów)
Krążący nisko błotniak zbożowy (samica).
1059
Załącznik 14713
1060
Załącznik 14714
1061
Załącznik 14715
1062
Załącznik 14716
1063
Załącznik 14717
1064
Załącznik 14718
1065
Załącznik 14719
1066
Załącznik 14720
1067. Myszołów i gęsi gęgawy.
Załącznik 14721
1068. Kuropatwy przed naszym samochodem.
Załącznik 14722
1069. Stado gęgaw.
Załącznik 14723
1070
Załącznik 14724
1071
Załącznik 14725
1072
Załącznik 14726
1073. Młode błotniaki stawowe. Koszmarne warunki termiczne tuż nad ziemią.
Załącznik 14727
No i tyle z w sumie nieudanej wyprawy do Poleskiego.
Napisz coś o Twoich wrażeniach z fotografowania bezlustrem vs. lustrzanką w kwestii wizjera.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Napisz coś o Twoich wrażeniach z fotografowania bezlustrem vs. lustrzanką w kwestii wizjera.
Dobrze, krótko i na temat.
W pomieszczeniach z EVF nie odczuwam żadnego szczególnego dyskomfortu, natomiast na dworze przy wysokim kontraście obrazu (ostre światło)często mnie krew zalewa. Jeżeli ma się symulację ekspozycji, a nie jest ona właściwa, lecz prześwietlona, to zanim się ją skoryguje, cały orszak ujów i panien użytku publicznego okrąża tę planetę.
W fotografowaniu akcji zwraca się uwagę na akcję, a nie na wyświetlane cyferki, więc symulacja ekspozycji nie chroni przed grubymi błędami ekspozycji, bo na jej ustawienie po prostu trzeba czasu, chwili zastanowienia. W przypadku lustrzanki nie ma efektu prześwietleń, lub niedoświetleń, w celowniku, a korekty ekspozycji wprowadza się szybko i intuicyjnie bazując na doświadczeniu, a nie na tym, co jest symulowane, a w EVF nie ma tej precyzji obrazu, jaka jest w celowniku optycznym, i pewne drobne obszary wrażliwe na prześwietlenia po prostu umykają uwadze. Na pewno wymaga to treningu. Oko przyzwyczaja się do jaskrawości wyświetlacza i bez oceny charakteru sceny i histogramu nierzadko naświetla się źle, zarówno zbyt skąpo, jak i zbyt obficie.
Rozdzielczość EVF w R7 jest całkiem dobra, a w porównaniu do SONY A7R V, który ma znacznie bardziej rozdzielczy EVF, wcale tego nie odczuwam, że jest dużo mniejsza.
Najmniejszy punkt AF jest sporo większy, niż w DSLR, a przez to mniej precyzyjny, i nie rozumiem, że gdy wykrywa oko, to potrafi się zmniejszyć chyba 3-krotnie, ale nie można sobie takiego małego punkciku samemu ustawić.
Kwestia zaników obrazu przy zdjęciach seryjnych w R7 jest dobrze rozwiązana i te zaniki nie są specjalnie dokuczliwe. Jest dużo lepiej, niż w R10 i M5.
Czyli zaleta EVF jaką jest symulowanie ekspozycji jest póki co dla Ciebie wadą? W niedzielę w Radomiu fotografowałem szybko choć przewidywalnie poruszające się samoloty i dzięki symulacji ekspozycji widziałem czy jest poprawna czy nie. Uzywalem pełnego M, kręcąc jedynie ISO. Szkoda że nie zabrałem dla porównania lustrzanki.
Może inaczej- EVF z symulacją ekspozycji nie jest aż tak wielką zaletą przy jego niewielkich rozmiarach i rozdzielczości. W celowniku optycznym, OVF, nie dochodzi np. do oślepienia przy źle dobranej ekspozycji. Także mocno refleksyjne powierzchnie widziane pod światło lepiej się odczuwa w OVF, niż w EVF, tym bardziej, że wykonane zdjęcie zwykle znacznie lepiej wygląda na LCD, niż w EVF. Oko się przyzwyczaja do różnych poziomów jaskrawości ekranu, a to jest mylące. Przy lustrzance myślenie jest włączone cały czas, natomiast przy EVF ulega się złudzeniom, i co chwila się trzeba odwoływać do histogramu.
Muszę popróbować w R7 symulacji wizjera optycznego.
Myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Od wielu lat pracuję na kamerach z EVF więc po przejściu na bezlustro czuję się jak ryba w wodzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Od wielu lat pracuję na kamerach z EVF więc po przejściu na bezlustro czuję się jak ryba w wodzie.
Ale ja nie dramatyzuję z tego powodu i wiem, że idzie się przyzwyczaić, tym bardziej, że mam już M5, jednakże mało go używałem.
Bardziej mnie wciąga konfrontacja mitów i propagandy z faktami, oraz dzielenie się wnioskami z innymi, a także to, że się to odbywa za moje pieniądze :mrgreen:
@atsf czytając twoje przemyślenia o EVF czuję się, jakby czytał opowiadanie since fiction;)
Może to kwestia wzroku, może przyzwyczajenia (na EVF w R działam już chyba 4 lata), ale generalnie nie zgadzam się z niczym, co napisałeś w tej kwestii.
No i symulację ekspozycji można wyłączyć i możesz wtedy przestać rzucać epitetami:D