Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ty powiedziałeś:
Przeczytaj to jeszcze raz. To, że ty rozumiesz co miałeś na myśli to naturalne, bo ty to napisałeś. Tylko co z tego mogą zrozumieć inni? To co wytłuściłem. Co maja okulary do LV? Wielkie oburzenie na wycięcie słów bez znaczenia.
Najważniejsza sprawa. Co ma twoja opinia o LV w kwestii przewagi bezlustra lub lustrzanki, skoro jedne i drugie aparaty ją mogą oferować?
Działanie LV w Canonie 5d mk4 vs LV w A7mk3 czy D850 nie świadczy o lustrzankach i bezlusterkowcach, tylko o tych konkretnych modelach body. Podobniej jak wszystkie funkcje, które mogą być zainstalowane równie dobrze zarówno w lustrzance jak i bezlusterkowcu. Na przykład stabilizacja matrycy. To nie jest cecha lustrzanki (Pentax ma) czy bezlustra i jako taka nie "udowadnia" przewag jednego nad drugim. Tak samo geotagowanie czy wi-fi itd. itd. Pisz jasno i pisz na temat.
Hmmm uzurpujesz sobie prawo do wybrania części mojego zdania jako podstawy swojej argumentacji. Zrobiłem to samo z Twoimi cytatami- co Ty na to? Dziwna cisza zapadła bo napisałeś głupoty ( biorąc pod uwagę wyjęcie z kontekstu).
Jakoś pomimo tego, że jesteś modem i pozostali dyskutanci punktują mnie przy każdej okazji nie mieli wielkich problemów ze zrozumieniem sensu tego co napisałem. Gdyby to był problem koledzy zjechaliby mnie na muzagę.
AFC jest znacznie gorszy w lv w dslr niż w ml - każdy to wie.
AFS w niektórych nowych modelach dslr dobija do poziomu ml.
Czy jest tu choć ziarno nieprawdy? Nie ma. To są suche fakty. Chcesz dorobić ideologię z czego to wynika to bardzo proszę. Mnie ideologia nie interesuje.
Wiem tyle, że kupuję A6300 i afc w lv działa. Obiekty są śledzone. Wykrywanie oka i twarzy działa. Mam też 11 klatek w lv afc. Kupię a73 czy a7r2 albo a9 albo e-m1 albo g9 i jest podobnie. Kupię lustrzankę i .... nagle to wszystko działa gorzej albo nie działa. To jest różnica dla mnie jako klienta.
Czy to jest przewaga ml nad dslr? Dla mnie zdecydowanie tak. Mam te opcje w ml działające a w dslr mam je działające słabiej albo niedziałające i tyle w temacie. Nie interesuje mnie dlaczego tak jest i jak to wytłumaczyć i czy to jest związane pośrednio czu bezpośrednio z brakiem lustra czy nie bo to nie ma znaczenia dla mnie jako użytkownika. Ma działać i w ml działa jak na razie zdecydowanie lepiej tak więc jest to przewaga urządzenia nazywanego bezlusterkowcem.
Idąc Twoim pokrętnym sposobem rozumowania to lepsze aku w dslr też nie są zaletą tego systemu bo nie są związane z obecnością lustra a wszyscy mówią że to jest zaletą dslr a przecież taka bateria może być również w ml tak jak inne rzeczy z ml mogą być w dslr. Mnie jednak zupełnie nie interesuje dyskusja na temat czy coś mogłoby być czy nie tylko czy jest czy nie ma i to jest kwintesencja mojego stanowiska - jest i działa wtedy to ma znaczenie. Jest i nie działa albo słabo lub nie ma ale może być mnie totalnie nie obchodzi.
Proponuję odnoś się do mojego zdania i jego sensu i możemy dyskutować na temat tego właśnie sensu.
Na tym proponuję zakończyć dyskusję ropoczętą zacytowaniem połowy zdania i nie powtarzać cytatów wyrwanych z kontekstu bo wychodzą bzdury.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
fajnie to wygląda, ekranik góra-dół - mz rozwiązanie lepsze niż majdany na wszystkie strony ekranik, czyste koło PASM bez bezsensownych trybów tematycznych których chyba nikt nie używa za to się zmieściło U1-U3, af-on jest, miejsce pozostałłych wymuszone przez wielkość korpusu, przejściówka - nie dotrzegam żadnych luster ani zegara z kukułką na tej przejściówce wiem że w przypadku systemu sony jak twierdzą uzytkownicy to elementy niezbędne (i mające sens wg tych użytkowników) do działania przejściówki ale tutaj widać wielkim wysiłkiem inżynierskim zbudowano innowacyjną przejściówkę w kształcie pustej rurki gdzie powietrze zastąpiło lustro :mrgreen: - proste (jak to rurka), bardzo innowacyjne i efektywne.
obiektywy ruch po prostu genialny 50 35 ze światłem 1.8 czyli podstawowe stałki i 24-70 ze światłem 4 - doskonały wybór dla kogoś kto wchodzi w system jak ktoś już jest w systemie to jaśniejsze obiektywy już posiada i użyje przejściówki.
jeśli to działa tak jak wyglada to nikon pozamiata rynek bo ostanie produkty firmy były bardzo udane - myślę o D850 czy D500.
Wygląda fajnie, nie wiem tylko poco ten wyświetlacz u góry, pewno by "upodobnić" do lusterkowców.
Oby tylko przejściówka "pozwoliła" na pełne wykorzystanie cech/funkcji body z podłączonymi obiektywami
Jeśli będzie dobry i Canon szybko nie wystawi silnej konkurencji to chyba może już przestać tworzyć swój ML FF
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wygląda fajnie, nie wiem tylko poco ten wyświetlacz u góry, pewno by "upodobnić" do lusterkowców.
Oby tylko przejściówka "pozwoliła" na pełne wykorzystanie cech/funkcji body z podłączonymi obiektywami
Jeśli będzie dobry i Canon szybko nie wystawi silnej konkurencji to chyba może już przestać tworzyć swój ML FF
jp
w zaawansowanych aparatach taki wyświetlacz to standard jest, pożyjemy zobaczymy, canon ma system, ma użytkowników, ma optykę przyjdzie czas i na bezlusterkowy korpus, ja jakoś nie odczuwam presji czasu mam czym fotografować i niczego nie potrzebuję - jak zobaczymy opis nikona to będzie wiadomo co da canon - da trochę mniej
Canon nie zrobi lepszej matrycy, pewnie nie zrobi też lepszego AF, jedyne czym canon może przyciągnąć to bagnet EF i mam nadzieję że nie pójdzie w trend miniaturyzacji obudowy....
Kapitalnie teraz wygląda zestawienie wizualne Sony a9 oraz Nikon z6. Zabawka versus aparat fotograficzny. https://i.imgur.com/s0zZeXY.jpg
Canon wypuści ML. Owszem Nikon będzie pierwszy, ale jak wyżej napisano oba systemy mają swoich użytkowników, swoją filozofię i swoje szkła. Poza tym ktoś będzie musiał zapełnić lukę, która powstanie po sony :mrgreen:
ta różnica w wielkości jest aptekarska, dlatego piszę o tym jako o obawie...
Nie wiem co to za głupi trend, jak i tak do kieszeni tego się nie schowa i tak.
Po pierwszych przeciekach, zdjęciach wyrwanych z filmów reklamowych, myślałem, że ten aparat będzie brzydki. Mile się rozczarowałem. Wygląda kapitalnie. Tylko szkła z wyglądu jakieś takie no-name ;) Nic charakterystycznego. Jak zdjęcie ze stocka o tagu "obiektyw" :D
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
ta różnica w wielkości jest aptekarska, dlatego piszę o tym jako o obawie...
Nie wiem co to za głupi trend, jak i tak do kieszeni tego się nie schowa i tak.
Można się przyzwyczaić, po pewnym czasie jest ok.
Ale prawdą jest że gdyby był większy to nie trzeba by się przyzwyczajać.
Są przyciski funkcyjne/(programowane ?) Fn1, Fn2 przy bagnecie.
Niby fajne do naciskania wskazującym prawej ręki.
Tylko że ja na ogół trzymam lewą ręką obiektyw i tam "ląduje" kciuk lewej ręki
jp
Górny wyświetlacz w sprzęcie profi to niemal obowiązek. Jak jeden aparat wykastrowali a górnego wyświetlacza to był hejt na całego. Nawet jak zmniejszano górny wyświetlacz w niektórych modelach to już było niezadowolenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wygląda masywnie i ma wyświetlacz na górze :) Jeśli przejściówka dobrze działa, dobrze się trzyma w ręku i nic nie spartolili to będzie ok.
najważniejsze jak będzie działał AF. Bo Nikon nie ma żadnego modelu FF z pikselami AF na matrycy.
Aparat z kiepskim AF się nie sprzeda. Ciekawe jak to zadziała. Uda się od pierwszego modelu?
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
AFC jest znacznie gorszy w lv w dslr niż w ml - każdy to wie.
AFS w niektórych nowych modelach dslr dobija do poziomu ml.
To nie jest cecha systemu DSLR czy ML. To, że tak jest w jakiś tam modelach aparatów nie przeświadcza o sprawie.
Polityka konstruktorów DSLR jest taka, że lustrzanka będzie używana głównie jako lustrzanka, więc AF ma być super w tym trybie.
Przykładowo konstruktorzy Nikona nie dawali w związku z tym żadnych pikseli do AF na matrycy. Dzięki czemu matryca była lepsza. Nikon zupełnie olał też tym samym filmowanie.
Za to AF w trybie lustrzankowym jest lepszy od tego w ML. Nikon postawił na najlepsze pliki, najlespszeą funkcjonalność body w fotografii (nie filmie).
ML to fajne kamery filmowe. Ludzie wolą sprzet uniwersalny, do wszystkiego. Natomiast są ludzie, którzy chcą mieć najlepszy sprzęt foto, filmy ich nie interesują.
Jestem ciekawy czy w następnej lustrzance Nikon będą piksele AF na matrycy. Czy rozłączą sprzęt do fotografowania (DSLR) od sprzętu uniwersalnego (ML).