Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?
Przy M + AutoISO jestes skazany na naswietlanie "wedlug swiatlomierza", korekta pozwala Tobie zdecydowac jak chcesz naswietlic.
Swiatlomierz nie jest taki inteligenty i nie domysli sie ze robisz zdjecie na bialym lub czarnym tle, ze zdjecie jest robione w nocy, lub w glebokim cieniu i chcesz utrwalic ta ciemnosc.
Nie wspominajac juz ze sa rozne tryby pomiaru, ktore mniej lub bardziej trzeba korygowac.
Wskazanie swiatlomierza najlepiej sie sprawdza przy fotografowaniu szarej karty, inne kadry sa najczesciej odstepstwem (wiekszym lub mniejszym) od tego wzoru.
I nie wspominając o skłonnościach Canona do niedoświetlania. Wielu użytkowników 6D pisze o tym, że mają na stałe ustawione +2/3 lub +1EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
I nie wspominając o skłonnościach Canona do niedoświetlania. Wielu użytkowników 6D pisze o tym, że mają na stałe ustawione +2/3 lub +1EV.
Pytanie kontrolne: czy tych wielu użytkowników korzysta z obiektywów f/1.2-f/1.4? :-)
Nie mam zielonego pojęcia. :-) Ja mam ustawione +2/3EV i jest OK.
a jak jest z tą cichą migawką
naprawdę jest cicha?
Jest wyraźnie cichsza w tym trybie niż w zwykłym.
Oczywiście ceną za to jest większy shutterlag. Podobny jak w 5d2 ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?
Bo to taki automatyczny Manual wtedy jest ;)
Jak już to powinien się nazywać Av+Tv z domyślnym auto ISO i nie byłoby nieporozumień...
Albo mamy M albo automat z priorytetem czegoś tam.
ja mam w 5DmkIII ciagle ustawione praktycznie na + 1/3EV. Aparata niedoswietla glownie wewnatrz, gdzie jest duzo bialych scian.
Na zewnatrz jest w porzadku. Mysle ze to normalne zachowanie, wszystko zalezy od tego gdzie sie foci i ile jest bialego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
ja mam w 5DmkIII ciagle ustawione praktycznie na + 1/3EV. Aparata niedoswietla glownie wewnatrz, gdzie jest duzo bialych scian.
Na zewnatrz jest w porzadku. Mysle ze to normalne zachowanie, wszystko zalezy od tego gdzie sie foci i ile jest bialego :)
FYI: tak właśnie powinien się zachowywać światłomierz :-)
temat niedoświetlania również niedawno przerabiałem w 5dc. Odkąd zastosowałem pomiar CW + 2/3EV histogram ładnie się układa w zakresie. Więc wychodzi na to, że canon lubi niedoświetlać :)