Myślisz, że nie będzie działać przejściówka między konwerterem a obiektywem?
Wersja do druku
Powiedzcie mi proszę czy w serii R zniknęła w Canonie opcja powiązania pomiaru światła z punktem AF?
Szukam w instrukcji R5 i w menu i znaleźć nie mogę.
W poście dotyczącym R5 jest gorąca dyskusja, że się przegrzewa, i to nie tylko w trakcie filmowania, internety także podają takowe wieści, odpowiedzi producenta itd., itp, czas pokaże jak to jest i co z tym dalej.
EOS R jest na rynku od września 2018, czy tego typu problem nie dotyczy R / RP? Po dwóch latach już chyba powinno być wiadomo?
Przy moim użytkowaniu, ale ja wideo praktycznie nie kręcę to nigdy nic mi sie w R-ce nie przegrzalo. Mam wrażenie ze część tych info o przegrzewaniu R5 to celowe i nie prawdziwe info od ludzi opłacanych przez konkurencje ktorej przegrzewa się mozgownica ze strachu o spadki sprzedaży.
uwazasz , ze tabela ograniczenia czasu nagrywania wskutek przegrzewania , ktora podal oficjalnie Canon , to tak naprawde jest lista zrobona przez konkurencje podszywajaca sie pod canona ?
R sie nie przegrzewa i aby tego unknac Canon zastosowal crop dla 4k . przy filmie 4 K w pelnym FF wystapiloby przegrzewanie.
Cześć,
Nie wiem czy to dobre miejsce do opisania problemu z AF w R-ce. Im dłużej używam tego aparatu, moje uczucia są coraz bardzie mieszane. Mam wrażenie, że 80D wykrywa w niektórych sytuacjach twarz szybciej niż R, ale to nie jest największy problem. Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.
A jaką masz wersję firmware w aparacie? I z jakimi obiektywami tak się dzieje?
Na marginesie, pionowe krawędzie to (niestety w tym przypadku) najlepszy/najmocniejszy sygnał dla AF działającego w oparciu o Dual Pixel (i nie tylko, praktycznie we wszystkich bezlustrach obecnie na rynku). Zatem przy kadrach pionowych (tzw. portrait) problem ten powinien występować zdecydowanie rzadziej.
Nie a czy ja cos takiego napisalem? Odnioslem to do takich kwestii jak np test wg ktorego R5 zagotował sie nie wykonując ani jednego zdjęcia tylko majac włączone wi-fi itd.. itp...
Co do czasów w tabeli pozostaje tylko jedno pytanie czy te czasy wynikają z rzeczywistych możliwości i realnych możliwości na chwilę obecną czy z ograniczeń zapisamych w oprogramowaniu. Wówczas wystarczyloby w oprogramowaniu zmienic parametry i dzięki temu wydłużyć czasy nagrywania oraz skrócić czasy przerw i już mamy R5 markII.
Zobacz jak bylo z R w kwestii af. Jakby ludzie nie marudzili ze jest slaby w kwestii sledzenia twarzy, oka to pewnie by taki został a ten co jest od wersji 1.4 bylby w R6 teraz jako duzo lepszy... Saduja jak mało wystarczy dać aby się sprzedawało bo wtedy mogą małymi kroczkami dokładać w kolejnych wersjach czy modelach.
Mam 1.6, jeszcze nie aktualizowałem do 1.7, ale z tego co czytałem to nic nie poprawiali z AF. Dzieje się tak z Sigmą 35 1.4, Canonem 50 1.8 STM i Canonem 85 1.8 STM. Tylko dziwi mnie, że aparat pokazuje wykryte oko a i tak ostrzy na tło. Czyli w Sony A7 III i innych też tak jest?