Ustawianie korekty potrzebne jest duzo rzadziej, niz ustawienie porawnego naswietlenia. I nie mowimy to o zdjeciach w studio, ale reporterce.
Wersja do druku
Ustawianie korekty potrzebne jest duzo rzadziej, niz ustawienie porawnego naswietlenia. I nie mowimy to o zdjeciach w studio, ale reporterce.
nie mam 6D, ale z tego co widzę, zaczerpnięto tą funkcjonalność z 5DIII. Mnie bardziej wkurza ustawianie autoiso na 400 przy włączonej lampie.
Zgadzam się z kolegą i poszedł bym z tym stwierdzeniem dalej: to właśnie brak możliwości korekty w trybie M przy autoiso sprowadza ten tryb do zielonego kwadracika, bo okazuje się że aparat wie lepiej ode mnie jak chcę naświetlić daną scenę, a ta cecha jest charakterystyczna raczej dla kompaktów :D
Na 5d i ii w ogóle tego nie było i jakoś człowiek lata przeżył.
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Jasne. Tyle lat nie było AFa i ludzie też robili zdjęcia.
Jakoś Nikon potrafi...
Mi brakuje trybu "Shuffle" jak np. w iPodach czy innych odtwarzaczach mp3. A konkretnie Creative Shuffle. Aparat wybierałby losowo czas i przysłonę i do tego autoISO.:idea::p
Nigdy nie potrzebowałem M z autoISO i korekcja, ale czemu nie. Jest to zapewne po prostu do zrobienia przez firmware update. Co nie znaczy że Canon to zrobi.
Ale dlaczego skoro Ty nigdy nie potrzebowałeś, to wydaje Ci się, że to fanaberia rodem z ery PSP czy innego iPhona.
Też mogę używać śmiesznych argumentów jak np. : w analogu ustawiałeś czas i przesłonę, a które pokrętło zmieniało ISO, bo już nie pamiętam?
:cool:
Tak jak kolega już pisał ISO nie jest parametrem wpływającym znacząco na kreację obrazu i można je bez ujmy dla "honoru zawodowca" powierzyć maszynie, choć inżynierom Canona i Tobie (no offence) wydaje się inaczej.
to proste, tylko dwa kolka, wiec nie ma jak ustawiac korekcji przy M ;)
AISO świetnie działa przy Av+A ISO. Dodatkowo mamy wiekszy zakres EV, przy jakich możemy strzelać bez przestawiania aparatu, bo jak się zrobi jasno to aparat skróci czas. Przy zdjęciach z zatrzymanych ruchem czas też ma znikome znaczenie dla samego obrazka - bo z zalozenia ruch jest zatrzymany...