Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Nie używam aparatu w studio, w lampie w razie czego mam hss, ale wiedza nie boli, więc może zamiast zadawać pytania napiszesz coś sensownego, chociażby i o synchronizacji z lampami, chętniej przeczytam niż kolejne stwierdzenie, że 6d mniej szumi.
Ja tylko miałem to na myśli, że 5d3 nie synchronizuje do 1/250 jak napisałeś, tylko do 1/200.
A biorac pod uwagę, jak popoularne sa na forum watki typu "co kupić" i " czy warto dokładać" to tego czy owego, pewnie sporo osób czyta z zainteresowaniem posty "kupiłem 6d i się cieszę, że to nie 5d3".:|
Sorry, mój błąd. Nie wiem skąd mi się wzięło 1/250
Ok, zgodnie z obietnicą wklejam totalny pstryk egipski popełniony ok. godziny 14. Iso 100, 85 @ 1,8, 1/2000s.
Witajcie,
A czy ktoś może testował zestaw Canon 6d oraz Canon 100 2.8 L makro IS USM. Na testach body w "optyczne.pl" zwracali uwagę, że ten zestaw wyjątkowo się nie lubi ze sobą a ja właśnie miałam ten obiektyw jako jeden z ulubionych do 60D. Mam 6d ale dosłownie od kilku dni i na razie chwyciłam go późnym wieczorem przy już prawie zachodzącym słońcu a także w domu przy wieczornych lampach i z AF faktycznie było bardzo, bardzo średnio - choć wiem, że test mało wiarygodny bo sprawdzałam specjalnie na 2.8 i widzę po czasach, że nawet przy wysokich ISO (ustawiłam z premedytacją) na Auto - to już się bardzo dopraszał o statyw albo lampę.
Szumienie - a właściwie nie-szumienie - faktycznie niesamowite na wysokich czułościach. Oczywiście spróbuję potestować ile wlezie w weekend przy świetle dziennym ale pytam trochę na wyrost bo mam 7 dni "rozruchowej rękojmi" sprzedawcy na wymianę body jak coś nie będzie działać i jakbym wiedziała, że są użytkownicy, gdzie ten zestaw działa bez zarzutu, to w razie problemów u mnie będę iść wymieniać a jeśli statystycznie u wszystkich jest średnio - to prędzej pójdę na Żytnią z prośbą o próbę kalibracji (jak się nie uda ustawieniami w menu). Na Optycznych pisali, że to się nasila przy określonej temperaturze oświetlenia - choć wg mnie to nie jest jakaś skrajna temperatura i problem może być .
Tylko 60D miał wspomaganie AF ( dioda) ... A 6D nie ma tego ..
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Tylko 60D miał wspomaganie AF ( dioda) ... A 6D nie ma tego ..
Jest chyba tylko dostępne przy korzystaniu z zewnętrznej lampy - tak na szybko mignęło mi w C.fn II w menu.
Trzeba potestować, oczywiście - ale ciekawa jestem Waszych doświadczeń jeżeli ktoś pracuje z takim zestawem. Na 5d I ten obiektyw sprawował się rewelacyjnie przy stabilnych obiektach (zn. portrety dzieci przekupionych dużymi lodami za stanie w miejscu więcej niż pół sekundy:). Przy ruchomych obiektach trafiał 50%. Na 60d mam prawie zerowy odrzut z powodu nietrafień, nawet przy śmigających na rowerze dzieciakach.
Po pierwsze, nie wiem jakie macie wersje 60d, ale moja nie miała diody wspomagającej AF...
Przecież wspomaganie AF w 60d odbywa się albo stroboskopem z kukułki, albo diodami zewnętrznej lampy...
Po drugie moje 6d notuje jednak zdecydowanie lepsze wyniki AF-u niż miałem w 60d.
Oj to pomyliło mi się z D600 (Nikon) którego też miałem ....
Problem 6d z celnościa z EF100L tylko w świetle dziennym wyglada na wykreowany przez portal optyczne.pl
Nic takiego nie ma u mnie, i z opisu ich testów nie ma podstaw to takiego wniosku.
Może powinni się nazywać optymistyczne.pl ze względu na wiarę w łatwość testowania AF (i innych parametrów).:roll:
No i jak tu nie wierzyć w pechowe piątki 13-tego ... Ja do tej pory nie wierzyłem. Dzisiaj przybył mój nowy 6D. Otwieram pudło ale już coś widzę że coś nie tak - wygląda że ktoś się nim bawił - torebka od baterii rozdarta i jakoś dziwnie zawinięty był. A teraz gwóźdź do trumny - włączam go i nie działa duży LCD. Tzn widać że się podświetla ale nic na nim nie ma. Nie reaguje na menu , info, play , lifeview itd ... Dodatkowo widać ze na górze przebija jaśniejsza poświata . Co ciekawe bateria jest naładowana na full (wg wskaźnika w wizjerze) . Nie raz kupowałem nowy sprzęt a tu wygląda że wcisnęli mi jakiś zwrot... Muszę się wyżalić bo już miałem plany na weekend. Na razie nie będę podawał u kogo kupiłem bo poczekam jak się zachowają.
Aha dla pewności próbowałem 2 inne baterie - oryginały i to samo .