Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?
Też jestem ciekaw. Ponoć różnica jest minimalna, pytanie czy kompresja nie zwalnia prący aparatu.
Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?
Tylko cRaw! Rawy ważą od 8 do 20mb max co bardzo fajnie wpływa na ich obróbkę. Karta 128gb starcza na 6k zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?
Używam Newell i 2 Photixy EP-E6 (które mam jeszcze z czasów 6d), Photixcy trzymają jak oryginał, Newell jakieś 30% mniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Używam Newelle LP-E6N i "w niczym nie ustępują" ;) Newell niczego nie produkuje i co ma to wkłada. Jak się trafi dobrze to działa.
Zawsze używam ochronki na ekrany. Na innych body już je "testowałem" i warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
Używam R z 70-300L - na maly korpus - uchwyt, idelanie sprawdza sie rekojeśc meike
https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...g?v=1561965020
W jednej rece spokojnie da sie trzymac zestaw - jest sztywny.
Wyłączacie za każdym razem kiedy nosicie aparat na pasku? Czujnik zbliżeniowy wizjera mi go wybudza cały czas. Mogę wyłączać ale wtedy zrywa mi GPS z telefonem. Albo mogę ręcznie przełączać ekran i wizjer i wyłączyć ten czujnik...
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:
Niby jest w miedzynarodowym języku ale na tym akapicie się wyłożyłem :oops:
"2. The operation of playing back through the multi-function bar has been improved*
*please refer to the latest version of the camera's Instruction Manual that is released with the firmware update."
Jakoś nie widze tej instrukcji wydanej wraz z firmware.