Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)
Dzięki za to info
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Miałem 6d, potem 6dII i R. Zostałem tyko przy R. Polecam zdecydowanie.
Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dzięki za to info
Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
Szybkośc klatek / s zależy od różnych rzeczy, można osiągnąć i 8 ;) Ogólnie w tej materii na moje potrzeby nie widzę istotnej różnicy względem 6d2.
Co do rozmiaru, to R nie jest taki mały, naprawdę. Ja i tak dokupiłem grip (przy 6-tkach też miałem, bo lubię trzymać dużo w łapie ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły.
AF ciągły w R nie jest słaby (nie wiem, kto Ci takich bajek naopowiadał), on jest po prostu REWELACYJNY! Nie mam doświadczenia z jedynkami, ale jakikolwiek ciągły AF z 5 (wszystkich wersji), 6, czy 7D, to przy R jest marna popelina;)
Resztę właściwie napisał już Bangi. Korpus wcale nie jest taki mały, jest za to bardzo wygodny i nie miałem najmniejszych problemów z przestawieniem się z 7D2, który jest duży:D Elektroniczny wizjer ma wg mnie więcej zalet, niż wad. A najbardziej docenia się go fotografując przy małej ilości światła. Wtedy widać znacznie lepiej, niż w lustrzance, co fotografujemy.
Ja bym powiedział, że korpus R jest mały (i bardzo dobrze!), ale ma duży (normalny?)uchwyt i w miarę niezłe odległości od kluczowych guzików.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)
Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
kuba20kg
Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Masz oczywiście nowe firmaware?
Pierwsze wrażenie po przesiadce z 6d2 jest pozytywne. Trzyma mi się go może nawet lepiej, ale mam małe ręce.
Na minus chyba tylko brak GPS i NFC które tam miałem.
Dla mnie brak GPS to jedyny minus, teraz zakładam GP-E2 na sanki, ale to nie to.
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.
Korzystam z geotagowania też z telefonu, ale Gp-E2 jest pewniejszy, szczególnie przy dalekich wyjazdach do dziwnych krajów. Jak już się połączy to trzyma do padnięcia baterii. Tyle, że to dodatkowy klamot, w dodatku zżerający jedną baterię dziennie.