-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Cytat:
Zamieszczone przez
wojciech794
Ponieważ nie znalazłem oddzielnego wątku postanowiłem napisać w tym dziale. Dziś doszedł do mnie dziwny mail w sprawie sprzedaży mojego aparatu. Osoba ta zaproponowała mi gigantyczną sumę (jak dla mnie) za mój aparat. Poniżej treść maila:
Halo
Dzieki za mail.i jestem gotów zaplacic te fee.i wysylki zlozy 700zl + 200zl wysylka fee.i chcialem cie wyslac element do UK.I Sprawdzilem koszt wysylki do Wielkiej Brytanii, gdzie potrzebny jest element z EMS POCZTEX tutaj (
Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl) i jest to okolo 200 zl,
Musisz maila mi swoje pelne dane bankowe do zlozenia takich jak
Nazwa:
Numer konta:
Swift Code:
Nazwa banku:
Numer telefonu:
tak, ze mozna dokonac transferu do Ciebie ..
czekajac na szybka odpowiedz
Dnia 26 lutego 2015 15:56 Wojciech Olejnik <wojtassx@interia.pl> napisał(a):
Nie ma ceny minimalnej, sprzedam za najwyższą wylicytowaną kwotę .Pozdrawiam, Wojciech.
Od: Allegro
Wysłano: â2015-â02-â25 21:22
Do:
wojtassx@interia.pl
Temat: Pytanie o przedmiot Canon EOS 450D + grip
Wiadomość od: Mediapol1 (8)
Strona z przedmiotem: Canon EOS 450D + grip
Treść wiadomości
jaka jest cena minimalna?
Wygląda na to że jak dam tej osobie dane bankowe to wyśle mi trefne potwierdzenie zapłaty, i tyle zobaczę kaskę za aparat. Ktoś już miał taki przypadek?
Identycznego maila dostałem gdy sprzedawałem 400d. Pseudo nabywca znalazł aukcję na alledrogo i na dzień przed końcem otrzymałem taką właśnie korespondencję. W następnym mailu dostałem potwierdzenie z angielskiego banku ( bo osoba pisząca podawała się za anglika) o wpłacie należności i przygotowaniu do transferu gotówki. Jednak na tym się skończyło, bo odpisałem, że tylko wpłata zaksięgowana na moim koncie jest gwarancją wysyłki zakupionego towaru. W międzyczasie sprawdziłem też wiarygodność takiego potwierdzenia wpłaty: jest nic nie warte. Zwróć uwagę na samo konto kupującego: na pewno założone niedawno i z zerowym stanem transakcji. Oszust i tyle.
-
Jeżeli chodzi o użytkownika alledrogo to Mediapol1: Użytkownik od: 17.04.2008, 16:24:43. Ostatnio logował się: 25.02.2015, 21:00:51, komentarzy 10, 100% pozytywy. Trochę dziwne, bo drugiego maila dostałem od adam.smith i wygląda to na kontynuację korespondencji. Dzięki wszystkim za odpowiedzi:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojciech794
Jeżeli chodzi o użytkownika alledrogo to Mediapol1: Użytkownik od: 17.04.2008, 16:24:43. Ostatnio logował się: 25.02.2015, 21:00:51, komentarzy 10, 100% pozytywy. Trochę dziwne, bo drugiego maila dostałem od adam.smith i wygląda to na kontynuację korespondencji. Dzięki wszystkim za odpowiedzi:)
konto przejęte przez oszusta odpisałeś wiec spodziewaj się niedługo maila od niby allegro że proszą Cie o zweryfikowania konta bo była próba włamania czy coś takiego, absolutnie nie weryfikuj swojego konta na allegro po takim mailu bo będą mieli i Twoje konto
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
E-sądy działają szybko bo nikogo nie wzywają na rozprawy. Opierają się tylko na złożonych kwitach. Masz dowód przelewu, oświadczasz, że nie otrzymałeś towaru, dołącz jeszcze billing rozmów z jego numerem telefonicznym i kopie maili- to mu dopierniczą w kilka dni. W najbardziej pesymistycznym przypadku sąd nakaże mu w ustalonym terminie wydać towar, a jak tego nie zrobi, to będzie miał dopiero przesrane do trzeciego pokolenia.
To co tu napisałeś to są tylko pobożne życzenia i ja chciałbym, żeby tak było. Niestety ma to się nijak do rzeczywistości :(
Doświadczyłem tego w 2014 roku i ręce mi opadły - tylko sprawa cywilna w normalnym trybie może cokolwiek zmienić, ale idą za tym kolejne pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojciech794
Ponieważ nie znalazłem oddzielnego wątku postanowiłem napisać w tym dziale. Dziś doszedł do mnie dziwny mail w sprawie sprzedaży mojego aparatu.
Doszło to samo :D
Po odpowiedzi, że tylko płatność PayU i wysyłka krajowa klient się nie odezwał ;)
Nie zdziwię się, jeśli to konto jest już zablokowane. Założone dawno, firmowe, wygląda na włamanie i przejęcie konta. "przekręt nigeryjski" i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
konto przejęte przez oszusta odpisałeś wiec spodziewaj się niedługo maila od niby allegro że proszą Cie o zweryfikowania konta bo była próba włamania czy coś takiego, absolutnie nie weryfikuj swojego konta na allegro po takim mailu bo będą mieli i Twoje konto
Dzięki za ostrzeżenie. Ale co jeśli faktycznie będzie próba przejęcia/włamania na moje konto i wiadomość dostanę od Allegro? Jak to poznać? Czy wtedy mam sprawę zgłosić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojciech794
Jak to poznać? Czy wtedy mam sprawę zgłosić?
Raportuj do allegro od razu, nie czekaj. Sam miałem podobnie, mój aparat kupił teraz "nigeryjski kupiec" z konta przejętego z allegro.
Na szczeście znalazłem tel. do gościa (prawdziwego) i sprawa nabrała biegu w allegro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
E-sądy działają szybko bo nikogo nie wzywają na rozprawy. Opierają się tylko na złożonych kwitach. Masz dowód przelewu, oświadczasz, że nie otrzymałeś towaru, dołącz jeszcze billing rozmów z jego numerem telefonicznym i kopie maili- to mu dopierniczą w kilka dni. W najbardziej pesymistycznym przypadku sąd nakaże mu w ustalonym terminie wydać towar, a jak tego nie zrobi, to będzie miał dopiero przesrane do trzeciego pokolenia.
Uprościłeś maksymalnie procedurę i tylko teoretycznie masz rację .E-sąd jest przychylny dla firm windykacyjnych z dziesiątkami bezczelnych ,chciwych pseudoprawników .
Wciąż te firmy (wystarczy poszukać w sieci) żerują/polują na każde potknięcie prawne kogoś , kto nawet nie był dłużnikiem.
"Zwykły" delikwetnt nie poruszajacy się sprawnie w przepisach nie ma szans takich jak firmy windykacyjne w e-sądzie.
-
Nie wiem czy wiecie, taka ciekawostka. Allegro to produkt afrykański, który niedawno wystawili na sprzedaż. Może dlatego pełno na nim nigeryjskich czy innych akcji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojciech794
Adam.smith to u nas Jan Kowalski, czyli baaaaardzo popularne imię i nazwisko, i mój adresat również się tak nazywał. Na allegro konto założone dzień wcześniej.
-
Allegro to nie produkt afrykański bo nie stworzyli go afrykańczycy tylko co najwyżej zawartość portfela afrykańskich inwestorów z RPA
którzy zakupili portal dawno temu... za chwilę może być własnością chińczyka, rosjanina a może nawet kogoś z Izraela ku rozpaczy części społeczeństwa
- co nijak nie spowoduje że będzie to produkt ......
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Z czym masz problem ? - odbiór osobisty Turek :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Coś za fantastyczna ta cena się wydaje.
Uzasadnij ;) .
Niektórzy nie maja problemu aby rozstać się z tym ,co im nie odpowiada.
Ja np. też.
Zanim nastąpi wysyp informacji o podejrzanie tanich ,uzywanych C 100-400L IS,
pieniaczy informuję,że cena używanych bardzo spadła z powodu wejścia na rynek
nowej wersji ,prawdopodobnie dużo lepszej.
-
Co myślicie o takim przypadku, wystawiono na allegro L-kę która zakupiona była prawie rok temu (w 2014 roku), proponowana cena adekwatna - są papiery potwierdzające zakup i kończąca się gwarancja. Tymczasem z oznaczeń na obiektywie wynika, że był on wyprodukowany w 2009 roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henryk105a
Co myślicie o takim przypadku, wystawiono na allegro L-kę która zakupiona była prawie rok temu (w 2014 roku), proponowana cena adekwatna - są papiery potwierdzające zakup i kończąca się gwarancja. Tymczasem z oznaczeń na obiektywie wynika, że był on wyprodukowany w 2009 roku.
może powystawowa
-
częsty numer u pewnego znanego mi pro-dealera... szkło ma parę lat i jest sprzedawane jako nowe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Uzasadnij ;) .
Niektórzy nie maja problemu aby rozstać się z tym ,co im nie odpowiada.
Ja np. też.
No jasne, jednak w tym przypadku ten 5d był nowy. Właśnie aukcja została usunięta przez pracownika Allegro !! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Właśnie aukcja została usunięta przez pracownika Allegro
Możliwe ,ze z tą aukcją było coś nie tak.
Miałem na myśli przekaz,że nie każda rzecz sprzedawana poniżej ceny rynkowej musi być kradziona/zepsuta.
I sugerowanie bezzasadne ,że z oferowany towar jest podejrzany jest nie fair.
btw
nie mam konta na A .Nie muszę bronić sprzedawców.
Zrobiłem tam kilkanaście zakupów po kontakcie e-mail.
Wszystko drobnica :do 200 pln,ryzyko niewielkie/ewentualna strata niewielka.
Za drogi sprzęt wolę "przepłacić" w sklepie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
No jasne, jednak w tym przypadku ten 5d był nowy. Właśnie aukcja została usunięta przez pracownika Allegro !! :)
Czyli musiał być włam na konto... Bo w samej aukcji nie było nic co łamało regulamin.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zain
Witam. Moja sprawa na szczęście zakończyła się sukcesem. Pieniądze w końcu na koncie. Gość w czwartek został zgłoszony na policję ( co ciekawe policjanci byli nieźle ogarnięci w oszustwach na Allegro ) a następnego dnia otrzymałem SMS'a " pieniądze przelane".
Nie wiem czy to policja tak szybko coś zadziałała,czy moje pogróżki,ale obyło się bez sądów. Jeszcze zdało by sie wybrać na policję i zgłosić ,że kasę zwrócił.
Pozdrawiam
-
wystaw negatywa, że dopiero po interwencji na policji zwrócił kasę
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Czyli musiał być włam na konto... Bo w samej aukcji nie było nic co łamało regulamin.
Włam na konto i odbiór osobisty w Turku ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Taka podpucha. Niczym nie ryzykował.
-
Porozmawiałem trochę z policjantem prowadzącym moją sprawę,nasłuchałem sie różnych ciekawych historii. Niektórzy to nawet na 10.000 zł dają się przekręcić. Na biurku miał ze 20'spraw i wszystkie z oszustw na Allegro . Najważniejsze co powiedział i ciagle powtarzał to " NIGDY NIE KUPOWAĆ POZA ALLEGO " Allegro z nimi ścisłe współpracuje i podobno zawsze zwraca pieniądze,ale oczywiscie trzba korzystać z płatności payU.
Pozdrawiam i życze udanych zakupów :)
-
Dziękujemy za rzyczenia, będziemy uwarzać :-)
Sorry... nie mogłem wytżymać ;-)
-
Cytat:
A nie widzieliście, że odbiór osobisty był PO PRZEDPŁACIE?
-
Objawiła się znów wcześniej wspomniana super oferta na puszkę 6D - swoją drogą ciekawe skąd taka cena i 3 lata gwarancji.
TANIO! Aparat Canon EOS 6D Body+3 Lata GWARANCJI (5143091524) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Pewnie jakiś knyf z vatem.
-
Przecież to valuebasket, opinie sa podzielone co do tego sklepu.
Jesli ktoś lubi ryzykować i czekać kto wie jak długo to czemu nie.
Siedziba w Hongkongu, brak polskiej gwarancji, w sumie to żadnej.
Menu aparatu pewnie po Angielsku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
Guzik wiesz, a chrzanisz co ci ślina na język przyniesie. Chroń Panie Boże przed takimi malkontentami!
Jak to brak polskiej gwarancji?! Jest świadczona na postawie faktury zakupu w systemie door to door. Jeszcze chyba nic nikomu nie nawaliło, złomem nie handlują!
Zresztą, przy niektórych takich cenach można sobie nawet odpuścić gwarancję, bo koszty potencjalnej naprawy mogą nie przekroczyć różnicy w cenie.
Przed zakupami w MediaMarkt też mnie ostrzegano, a jakoś nie mam problemów z zakupionym tam sprzętem (odpukać), a gwarancje już się skończyły po roku, a tu dają 3 lata!
Aparaty mają polskie menu (zarówno EOS M2 jak i EOS 6D, które kupiłem).
Jak się ma różnice w cenie co najmniej kilkaset złotych, to można parę dni poczekać na dostawę.
Niepotrzebnie straszysz ludzi!
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jak masz jakieś obawy, to ci mogę opylić body 6D mające ok. 4 m-ce i ok. 2 tys klatek na koncie za 5200 zł, bo za tyle kupiłem od VB, a sobie kupię od nich następne za 4850 zł. Będziesz miał jeszcze prawie 3 lata gwarancji i dostawę w dwa dni, z terenu Polski. Mogę to zrobić przez Allegro, nie ma problemu:lol:
-
Ciężko mi uwierzyć w te cuda cenowe i z pewnością nie skorzystam.
Z ciekawości- przy reklamacji trzeba wysyłać sprzęt do HK?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Guzik wiesz, a chrzanisz co ci ślina na język przyniesie. Chroń Panie Boże przed takimi malkontentami!
Jak to brak polskiej gwarancji?! Jest świadczona na postawie faktury zakupu w systemie door to door. Jeszcze chyba nic nikomu nie nawaliło, złomem nie handlują!
Zresztą, przy niektórych takich cenach można sobie nawet odpuścić gwarancję, bo koszty potencjalnej naprawy mogą nie przekroczyć różnicy w cenie.
Przed zakupami w MediaMarkt też mnie ostrzegano, a jakoś nie mam problemów z zakupionym tam sprzętem (odpukać), a gwarancje już się skończyły po roku, a tu dają 3 lata!
Aparaty mają polskie menu (zarówno EOS M2 jak i EOS 6D, które kupiłem).
Jak się ma różnice w cenie co najmniej kilkaset złotych, to można parę dni poczekać na dostawę.
Niepotrzebnie straszysz ludzi!
--- Kolejny post ---
Jak masz jakieś obawy, to ci mogę opylić body 6D mające ok. 4 m-ce i ok. 2 tys klatek na koncie za 5200 zł, bo za tyle kupiłem od VB, a sobie kupię od nich następne za 4850 zł. Będziesz miał jeszcze prawie 3 lata gwarancji i dostawę w dwa dni, z terenu Polski. Mogę to zrobić przez Allegro, nie ma problemu:lol:
niewiem jak w pl ale w UK kupujac taki sprzet towar odsyla sie do sprzedawcy w UK a on juz potem do HK wysyla wiec nie ma co sie martwić ze bedziesz bulił, jedyne co to czas wyslki, jednakże przez ostatnie lata pracowalem dosc intesnywnie na swoich korpusach i nigdy nie widzialy serwisu (poza wypadnieciem lustra) tak nie mialem problemu, wiec mysle ze zanim cos sie stanie z obecnym aparatem to gwarancja ktora daje canon czyli 12-24msc juz dawno minie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
Jak menu po angielsku, daj jakiemuś sprytnemu ośmiolatkowi, to Ci przestawi na polski w menu w minutę.:idea::p
Gorzej jak po chińsku, bo wtedy trudno znaleźć gdzie się ustawia język.:o
Na 10 Canonów, które mam/miałem i trochę wiecej szkieł, tylko raz udało mi się skorzystać z gwarancji. (20D, 10 lat temu).
Chętnie bym kupował bez gwarancji, z odpowiednią zniżką ceny. Jedyne co trzeba wiedzieć, to że sprzęt jest na pewno nowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcusp
A nie widzieliście, że odbiór osobisty był PO PRZEDPŁACIE?
Jak się rozwinęło listę to był i odbiór osobisty z płatnością na miejscu.
-
co do menu w canonach z dystrybucji azjatyckiej np. hk to nie przestawisz z angielskiego na polski ponieważ brak w nich obsługi polskiego języka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
co do menu w canonach z dystrybucji azjatyckiej np. hk to nie przestawisz z angielskiego na polski ponieważ brak w nich obsługi polskiego języka
Ja mam wersje chinska i ma wszystkie jezyki ktore ma wersja europejska.
Brak wyboru jezykow jest w wersji japonskiej i czesto wlasnie wersje japonskie sa sprzedawane w HK, stad taka dobra cena :)
-
tak czy inaczej nie we wszystkich canonach da się ustawić polskie menu pochodzących z poza dystrybucji europejskiej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Ciężko mi uwierzyć w te cuda cenowe i z pewnością nie skorzystam.
Z ciekawości- przy reklamacji trzeba wysyłać sprzęt do HK?
Korzystać nie musisz:lol: a stracić kupę kasy możesz kupując drożej. Miałem obawy kupując sprzęt bezpośrednio na stronie internetowej VB, ale rozwiały się, gdy sprzęt dotarł, a było tego 3 zakupy. Natomiast 6D kupiłem przez Allegro, a tu jest przynajmniej gwarancja serwisu aukcyjnego. Nie wydaje mi się także, aby jakiś sprzęt oferowany przez VB był z dystrybucji azjatyckiej, chociaż z opisów czasem trudno nie odnieść takiego wrażenia, że sami nie wiedzą, co oferują. Nawet się zdziwiłem, że Canon EOS M2, który był kierowany wybitnie na rynek azjatycki- ma polskie menu. Nie mam także żadnych uwag co do "nowości" i autentyczności towaru- są to funkiel nówki nieśmigane, oryginalne jak najbardziej. Każdy towar wysyłają kurierem i ma się tracking przesyłki, a to już studzi obawy, bo wiadomo, że przynajmniej jakaś cegła dojedzie. Tracking działa dopiero od momentu, jak towar dociera do Europy, a to może potrwać kilka dni, ale potem już spoko. Nie wiem, jak oni postępują z reklamowanym sprzętem, ale czy to ważne? Odbierają z domu, dostarczają do domu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie wydaje mi się także, aby jakiś sprzęt oferowany przez VB był z dystrybucji azjatyckiej, chociaż z opisów czasem trudno nie odnieść takiego wrażenia, że sami nie wiedzą, co oferują.
Towar musi pochodzić z dystrybucji azjatyckiej (a przynajmniej pozaunijnej), bo nie ma cudów - różnica cenowa musi wynikać z omijania VAT-u i cła.
Albo jest to szary import, albo system jest dziurawy i pozwala legalnie wprowadzić sprzęt na teren UE (HK :arrow: UK :arrow: inne kraje członkowskie) bez odprowadzania należnych podatków.
Dostałeś kartę gwarancyjną EWS czy International?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Towar musi pochodzić z dystrybucji azjatyckiej (a przynajmniej pozaunijnej), bo nie ma cudów - różnica cenowa musi wynikać z omijania VAT-u i cła.
Albo jest to szary import, albo system jest dziurawy i pozwala legalnie wprowadzić sprzęt na teren UE (HK :arrow: UK :arrow: inne kraje członkowskie) bez odprowadzania należnych podatków.
Dostałeś kartę gwarancyjną EWS czy International?
Nie wiem, jak oni postępują z VAT-em, bo dokument, który wystawiają, nie nosi nazwy ani "faktura", ani "rachunek", i VAT nie jest na nim wyszczególniony. Natomiast aby móc rozprowadzać towar po UE to muszą zabulić cło i VAT, przynajmniej w Luxemburgu, gdzie stawka VAT jest najniższa i wynosi 15%, a to jest o 8% mniej, niż VAT w Polsce. Jeśli jeszcze zejdą z marżą niżej, niż nasze bandyckie sklepy, to ceny stają się realne. Nie dostałem żadnych kwitów gwarancyjnych na papierze poza obietnicą sklepu, że będą świadczyć usługę gwarancyjną przez 3 lata w systemie door-to-door, a lada moment upłynie rok, odkąd robiłem grubsze zakupy, czyli krajowa gwarancja by się już kończyła.
-
Co kto lubi ;-) Wolałbym mieć gwarancję na rok na papierze niż na 5 lat "na gębę". No ale to tylko moje osobiste odczucia.
-
Wszyscy moi foto znajomi zgodnie mówią, że gdyby ich nie było stać na zakup sprzętu foto w Polsce tym bardziej nie byłoby ich stać na ryzyko zakupu w valuebasket i ja się z tym zgadzam. Mało było takich cwaniaków, którzy dobrą opinię budowali sobie przez dłuższy czas, a później kosili wszystkich równo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie wiem, jak oni postępują z VAT-em, bo dokument, który wystawiają, nie nosi nazwy ani "faktura", ani "rachunek", i VAT nie jest na nim wyszczególniony. Natomiast aby móc rozprowadzać towar po UE to muszą zabulić cło i VAT
Pierwsza część zdania zaprzecza drugiej - nie widzisz tego czy po prostu nie chcesz widzieć? :-)
Cytat:
Jeśli jeszcze zejdą z marżą niżej, niż nasze bandyckie sklepy, to ceny stają się realne.
Otwórz taki bandycki sklep, skoro takie kokosy na tym są :-)
Cytat:
Nie dostałem żadnych kwitów gwarancyjnych na papierze poza obietnicą sklepu, że będą świadczyć usługę gwarancyjną przez 3 lata w systemie door-to-door, a lada moment upłynie rok, odkąd robiłem grubsze zakupy, czyli krajowa gwarancja by się już kończyła.
I dalej ci się nie wydaje skąd pochodzi sprzęt?
Bez urazy, ale zadziałał u ciebie dokładnie ten sam mechanizm, który wykorzystują zwykli oszuści i naciągacze.
Niska cena wyłącza myślenie, próbujesz racjonalizować wbrew logice (cena niższa o >20% od rynkowej) i faktom (brak porządnej faktury i karty gwarancyjnej).
Nie mówię, że sklep działa z zamiarem oszukania klientów (choć Amber Gold też na początku odsetki płacił), ale na pewno oszukuje system.
Nie jest mi żal że omija prawo (obecny system podatkowy uważam za złodziejski), trochę tylko przeszkadza mi to, że stanowi nieuczciwą konkurencję dla innych.
A co do gwarancji... o jej wartości można się przekonać dopiero wtedy, kiedy będzie potrzeba skorzystania.
-
Akurat marże na sprzęt foto są wręcz symboliczne. Szczególnie przy kosztach działalności.
-
Paręnaście lat onegdaj przepracowałem w branży celnej, jakby ktoś pytał, jeszcze dodatkowo skonsultowałem się z urzędem skarbowym, więc coś mogę napisać;)
Z punktu widzenia prawa klientowi, który w dobrej wierze zakupuje towar od dostawcy internetowego, i zakupu dokonuje na swój prywatny użytek, a towar został mu dostarczony, to już mu nic kompletnie nie grozi ze strony ani Urzędu Celnego, ani ze strony fiskusa, nawet, gdy nie został mu wystawiony rachunek czy faktura zakupu.
ValueBasket ma siedzibę w Hong Kongu, więc unijne urzędy skarbowe mogą im skoczyć tam, gdzie pan możesz pana majstra w d... pocałować:lol:
My nie dokonujemy zakupów w Hong Kongu, ale w dobrej wierze od podmiotu, który swoje usługi oferuje na terenie UE i guzik nam do tego, jak on to robi. Skoro towar się dostaje na teren UE, to nie nasza broszka, jak się dostaje. Jeżeli się ten towar dostaje legalnie, czyli firma importująca płaci cło i VAT, to płaci, a klientowi detalicznemu zakupującemu od niej nic do tego, czy zapłaciła, bo to jest jej problem, a nie jego. Klient detaliczny nie jest "watowcem", więc też go nie obchodzi opłacenie VAT i innych podatków, bo się z tego nie rozlicza przed US.
Nawet jeżeli jest jakiś myk z wprowadzaniem towaru na teren UE (powiedzmy, że się domyślam jaki, ale nie będziemy sobie tu instruktaży udzielać ani boków zrywać z dziur w systemie), to dalej klienta detalicznego nic to nie obchodzi, i nic mu nie grozi.
Gdyby jakiś unijny urząd celny w kraju, na terenie którego następuje wprowadzenie towaru do obrotu, stwierdził, że należą się cło i VAT, to należą się od importera, a tutaj zależy, kto jest tym importerem w uznaniu instytucji państwowych: czy odbiorca końcowy, czy jakaś firma po drodze do niego. Jeżeli jakaś firma, to nas to nic nie obchodzi, a jeżeli towar jest adresowany na nas spoza obszaru UE, to my musimy zapłacić należności celne, ale VB ma na to lekarstwo- po ich zapłaceniu informujemy VB i oni nam zwracają te pieniądze. Towar zwykle jest wysyłany na tak zwanych zasadach DDU (Delivered Duty Unpaid, czyli dostarczono cło nie zapłacone), ale może być także na zasadach DDP (Delivered Duty Paid)- ale nam nic o tym nie wiadomo i póki się Urząd Celny nie dobija, to się nie ma czym przejmować, a jak się przyjdzie przejmować, to VB nam zwróci kasę.
Firma działa od kilku lat nie tylko w Polsce, wiec gdyby komuś zależało, aby ją utrącić, to już by to dawno zrobił. Ale nie zależy, więc nie będą szprotki mordy drzeć na rekina- tak to widzę. To jest pewnie trochę tak, jak z piractwem: kupę bicia piany, pomachiwania szabelkami, jakieś parę pokazowych akcji, a tak na prawdę to wszystkim jest na rękę, że istnieje, bo wzmaga obroty, zamiast je hamować.
Natomiast w kwestii cen i marży handlowych, to jest tak, że dobrym przykładem może być np. zakup przeze mnie na eBay karty Toshiba SDHC UHS-I Type 2 Class 10 16Mb Read 95 MB/s, Write 60 MB/s za ca 45 PLN, przesyłka za darmo, versus cena 119 PLN plus przesyłka z polskich sklepów. Nasi handlowcy detaliczni oferują towar w cenie o 165% większej, niż sprzedawca z Hong Kongu. Symboliczne marże to są wtedy, jak detalista zakupuje u hurtownika, który mu dyktuje taką cenę, że tylko przy symbolicznej marży ma szansę sprzedać ten towar dalej, bo inaczej nie wciśnie go nikomu, jak dziwce majtek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Gorzej jak po chińsku, bo wtedy trudno znaleźć gdzie się ustawia język
W ramach zabawy włączyłem sobie ustawienia fabryczne w telefonie.
Walczyłem z tymi krzaczkami kilka godzin,
ale sie udało :lol: .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Natomiast aby móc rozprowadzać towar po UE to muszą zabulić cło i VAT
Na pewno,ale jest kilka dróg.
Kupowałem ostatni smartfona na e-bay.
ten sam model za ok 100 funtów sprzedawany był za
89 F z dostawa 3-4 tygodnie(dostawca opisany xxx UK) zwykła
lub 105 F dostawa 7-10 dni (dostawca opisany xxx UK) polecona
Widać ,ze jedna idzie z Chin a druga z Anglii
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
W ramach zabawy włączyłem sobie ustawienia fabryczne w telefonie.
Walczyłem z tymi krzaczkami kilka godzin,
ale sie udało :lol: .
--- Kolejny post ---
Na pewno,ale jest kilka dróg.
Kupowałem ostatni smartfona na e-bay.
ten sam model za ok 100 funtów sprzedawany był za
89 F z dostawa 3-4 tygodnie(dostawca opisany xxx UK) zwykła
lub 105 F dostawa 7-10 dni (dostawca opisany xxx UK) polecona
Widać ,ze jedna idzie z Chin a druga z Anglii
Skąd idzie towar jest podane na aukcji i nie trzeba się tego domyślać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Skąd idzie towar jest podane na aukcji i nie trzeba się tego domyślać
Czy nie widzisz różnicy z terminie dostawy,
mimo ,że obie lokalizacje sprzedawcy to UK ?
W jednym przypadku towar jest w UK , w drugim : nie .
Przesyłka z UK idzie do mnie 7-8 dni, z chin ok 3 tygodni , nawet jesli lokalizacja sprzedawcy to UK.
Mam kilkaset zakupów na e-bay ,więc siłą rzeczy zauważyłem tę prawidłowość.