No i stanąłem przed dylematem. Który monitor polecilibyście do obróbki zdjęć ślubnych, portretowych, rodzinnych itp, z tych dwóch:
EIZO SC240, czy EIZO CX241?
Wersja do druku
No i stanąłem przed dylematem. Który monitor polecilibyście do obróbki zdjęć ślubnych, portretowych, rodzinnych itp, z tych dwóch:
EIZO SC240, czy EIZO CX241?
skinny500 ma u siebie stosowną listę:
http://www.canon-board.info/druk-ska...ml#post1298953
Cytat:
Eizo CS240 | 24″ | 16:10 | 1920 x 1200 | PLS | satynowa | adobeRGB | Podświetlenie: GB-r LED |
Nowość w ofercie, nie ma nic wspólnego z Eizo CS230! To całkowicie inny monitor. CS240 ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny i można go uznać następcą wycofanego już Eizo SX2462W, a także konkurencją do NEC-a PA242W. Model CS240 bardzo często jest opisywany jako okrojona wersja CX241 – bez czujnika autokorekcyjnego i z podstawką z niższych serii. Jednak różnic jest więcej. Zupełnie inna matryca, a w środku siedzi mniej elektroniki. Czerń nie jest tak dobra i występuje srebrzenie charakterystyczne dla wszystkich IPS-ów. Matryca ma 8 bitów + 2FRC. Jeśli fundusze pozwalają, to dołóż do CX241, jak to niemożliwe, to CS240 będzie dobrym wyborem. Mam duży problem jak go zakfaliwikować względem NEC PA242W.
Cytat:
Eizo CX241 | 24″ | 16:10 | 1920 x 1200 | PLS | satynowa | adobeRGB | Podświetlenie: GB-r LED |
Następca CX240. Wg. pierwszych informacji miał być gorszy od poprzednika (ze względu na inną matrycę), jednak stało się inaczej – matryca to wciąż PLS i to w nowszej rewizji. Monitor niemal doskonały – świetna czerń, klarowny obraz przypominający wydruk, a dzięki płytce ćwierćfalowej nie występuje srebrzenie w czerniach. Od razu dostajemy oprogramowanie do kalibracji sprzętowej ColorNavigator (w poprzedniku trzeba było za niego dodatkowo płacić). Nie posiada też wentylatora, który mógł przeszkadzać w poprzedniku. Gdybym miał dzisiaj kupić monitor 24″ o standardowej rozdzielczości, to kupiłbym właśnie Eizo CX241. Lepszy od niego jest tylko CG247 i nieprodukowany już CG246. Jednak te różnice nie mają większego znaczenia w fotografii.
Dziękuję, czytałem to. Decyzja zapadła...
Czy te monitory cs240 i cx241, mają już zamontowane ograniczniki czasowe roboczogodzin? Gdzieś czytałem, że Eizo takie coś zaczął montować w nowszych modelach.
Rozumiem, że kupując cx241, po skalibrowaniu w sklepie, więcej się o kalibracje nie muszę martwic, bo dzięki czujnikom monitor sam będzie dbał o swoje parametry?
No niestety ale czujniki nie utrzymaja na pewno ustawień w nieskończoność. Co jakiś czas trzeba będzie sprawdzić i skalibrować ponownie.
Jaka jest żywotność takiego czujnika? Miałem kiedyś x-rite eye one i po dwóch trzech nadawał się tylko do wyrzucenia. Także nie za bardzo chce mi się teraz inwestować w kalibrator, wolę chyba zapłacić za usługę.
Spoko, o jakość EIZO o ile się nic nie zmieniło się nie martwię. Sam pracuję na dziewięcioletnim już monitorze EIZO, mam go od nowości, ale jego czas dobiega końca.
Martwię się tylko tą wiadomością o ograniczniku czasowym i zastanawiam się nad tym czujnikiem.
Robson999 - jeżeli chodzi o trwałość kalibratorów to takie informacje uzyskałem, zarówno od mastiff, jak i chyba od grafficzne. Może to zależy od modelu i technologi w nim zastosowanej, ale moim starym eye one element światłoczuły miał ulec utlenieniu, czy innemu procesowi chemicznemu i to podobna normalna sprawa. Także żywotność jest mała i być może nawet nie zależy od ilości użyć.
Dzięki wszystkim za pomoc. Postawiłem na nowego NEC 244Wmi i jestem bardzo zadowolony z wyboru, na razie żadnych problemów. Monitor skalibrowany przez spectraview i kalibrator i1display. Porównanie z laptopem i starym monitorem zerowe.
Monitor lepiej podłączyć do laptopa przez HDMI,czy analogowe D-sub?
Przeczytałem gdzieś, że najlepsze jest DVI. Czy w związku z jego brakiem mogę mieć gorszy obraz?
Na analogu będzie nieostry obraz. Przy HDMI, sterownik karty może zinterpretować urządzenie na drugim końcu kabla jako telewizor i skompresować dynamikę do odcieni 16-235. Spore ryzyko i czasem upierdliwość w wyłączeniu. DVI bezproblemowe, podobnie jak DP.
Dziękuję. Monitor to NEC p232w. Za każdym razem uruchamiam najpierw program MultiProfiler, bo windows nie pamięta poprzednich ustawień i ustawiam parametry obrazu. Czy w takim wypadku też istnieje ryzyko błędnego rozpoznania monitora jako TV?
Ma Pan coś nie tak w systemie, ustawienia nie powinny się same zerować. Możliwość interpretacji monitora jako TV jest zawsze, pytanie na ile uciążliwe jest odkręcenie tego. Niektóre sterowniki, np Intela dają taką możliwość bez problemu, ale inne różnie bywa.
A po czym można poznać, że dynamika jest okrojona? Blady obraz?
Jeśli zamiast odcieni z zakresu 0-255 do monitora idzie 16-236 to pierwsze 16 i ostatnie 16 odcieni jest zlanych w czerń i biel. Jeśli monitor będzie "oczekiwał" normalnych 256 odcieni, nie będą rozróżnialne 16 najciemniejszych i 16 najjaśniejszych odcieni. Jeśli monitor ma konfigurowalną dynamikę obraz może wyglądać pozornie normalnie, ale będzie zaburzona kwantyzacja odcieni. W sumie ma Pan 4 sposoby przekazania obrazu:
1. karta 0-255, monitor 0-255
2. karta 0-255, monitor 16-236
3. karta 16-236, monitor 0-255
4. karta 16-236, monitor 16-236
Prawidłowy jest przypadek 1. U Pana może zaistnieć przypadek 3. Kombinacje nieprawidłowości między interpretacją poziomów mogą wyglądać np tak:
Dzięki. Jestem przekonany, że jest ok :) Niestety w tym laptopie pozostaje mi tylko HDMI.
W ustawieniach sterownika jednak był ustawiony ograniczony zakres kwantyzacji. Zmieniłem na pełen. Dla pewności: czy kabel HDMI-->DVI rozwiązuje problem? np. coś takiego KABEL HDMI DVI 1.5M GOLD FULL HD NOWY JAKOŚĆ *24h (5625304476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?
Tak, przewód jest właściwy w sensie rodzaju. Jak będzie z jego jakością okaże się po podłączeniu.
Zastanawiam się nad kupnem monitora Eizo CS240 w promocji z kalibratorem Dada Color Spyred 4. Czy ten kalibrator nadaje się do tego monitora? To znaczy czy kalibrując nim, w pełni wykorzystam potencjał tego Eizo? Może lepiej kupić sam monitor, a kalibracje raz na jakiś czas zlecić profesjonalistom?
Spyder to nie jest najlepsze wyjście. Zdecydowanie lepiej I1 Display Pro. Zlecenie usługi warto rozważyć, jeśli nie ma Pan ochoty doktoryzować się z tematu a ma być po prostu poprawnie ustawione narzędzie pracy.
Jak często zalecił by Pan kalibrację tego monitora? Zajmuje się poligrafią, obróbką zdjęć pockshotowych. Mam duże doświadczenie w przygotowaniu do druku, dzięki czemu jestem sobie w stanie poradzić w wielu przypadkach za pomocą pipetki w cmyku. Może warto zamiast cs240 dozbierać do CX241, który ma czujnik autokorekty. Czy wystarczy w tedy zlecić kalibrację powiedzmy raz do roku?
Jak wygląda trwałość tego kalibratora Spyred 4 w porównaniu do x-rite eye one 1? Posiadałem ten ostatni i po około dwóch latach swoje właściwości.
Kalibracja raz na rok lub rzadziej, zależnie od intensywności użytkowania. CX241 ma inną, całkowicie innej klasy matrycę. Obecność czujnika to przy tym pikuś.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, muszę poczytać testy, fora, czy jest możliwość zobaczenia tych monitorów na żywo w Białymstoku?
W Warszawie.
Mam jeszcze pytanie odnośnie świecenia cs240 i cx241. W który z tych monitorów da się bardziej zjechać z jasnością? Czytałem, że cs240 nawet przy 1% świeci mocno. Nie zawsze potrzebuje wiernej kolorystyki, dość często pracuję przy zapalonej jednej lampce, a nawet jak włączę dodatkowo światło sufitowe to i tak pewnie nie będę miał wystarczająco dużo kandeli, nie mówiąc już o temperaturze...
W menu monitora minimum to 50 nitów. Przy kalibracji da się zjechać do około 13-14 nitów.
Pytanie trochę z innej beczki, ale i tak to będzie chyba najlepszy wątek:
czy ktoś może polecić z własnej praktyki TELEWIZOR (nie monitor) UHD/4K, który umożliwia pracę w rozdzielczości UHD z odświeżaniem 60Hz z Macbookiem Pro 15" (podłączenie przez HDMI)?
Pomijając, że telewizor KOMPLETNIE nie nadaje się do pracy "komputerowej", nie ma takich które dadzą 60Hz na HDMI. Musi być HDMI2.0, którego nie ma w kompach a Display Portu z kolei nie ma w telewizorach. Czyli pat.
Podczas pracy monitora, odłączyłem kabel USB, celem podłączenia dysku do komputera. Monitor się wygasił, no i wysyła teraz komunikat, o wykonaniu korekcji. Monitor trzyma profil, wszystko jest ok, więc co ma być korygowane?
mam pytanie do uzytkowników Dell U2410 - mianowicie jak się sprawuje po kilku latach używania? Chodzi mi tutaj głównie o kwestię nadmiernej jasności monitora. Czy podświetlenie pozwala na komfortową pracę w ciemniejszym pomieszczeniu?
U2410 degraduje się z szybkością 30% utraty jaskrawości na rok. Biorąc pod uwagę, że jako nowy, dostał pieszczotliwy przydomek "spawarka", kilkuletnie są akceptowalne. :)
Monitor 24'' Eizo Foris FS2434-BK FHD DVI USB 3.0 (5923348346) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Warto czy może zainteresować się czymś innym (raczej tańszym niż droższym...)? Do domu i głownie domowych zastosowań + trochę obróbki zdjęć.
szukam laptopa do zdjęć, by pracować na nim po podłączeniu monitora eizo. laptop, bo potrzebuje "przenośności", a kasy na zakup laptopa i komputera stacjonarnego nie mam. pytania: jakim kablem łączyć jedno z drugim - hdmi będzie jakościowo ok? czy jeszcze na coś wypada zwrócić uwagę przy wyborze laptopa, by dobrze pracował z monitorem? i jakia powinna być matryca laptopa, by oferowała jak najlepszy obraz (rozumiem że nie zastąpi dobrego monitora, chodzi mi o najlepszy z możliwych)?
Interfejs DisplayPort najlepiej lub DVI. HDMI w ostateczności. Najlepszy ekran z laptopów mają Macbooki Pro z Retiną.
Pytanie o monitor 4K UHD 27â NEC MultiSync EA275UHD do znawców monitorów NEC.
EA275UHD-BK-SV, 27 4K UHD sRGB Desktop Monitor with SpectraViewII Color Calibration - Highlights & Specifications | NEC Display Solutions
Potrzebuję głównie do AutoCAD, ale obróbka zdjęć też od czasu do czasu wchodzi w gre. Monitor będzie używany w pracy gdzie komputer chodzi 24h. Z tego co widzę to da się go kalibrować softowo, ale czy są jakieś "sztuczki" żeby go skalibrować sprzetowo? Czy on wogóle nadaje się do obróbki foto? Monitor będzie podłączony pod stacje roboczą z kartą Nvidia quadro k2200 poprzez DP.
W domu mam PA231W kalibrowany kalibrowany od czasu do czasu I1D pro i generalnie jestem z matrycy tego monitora bardzo zadowolony. Czy matryca EA275UHD była by lepsza od już leciwego PA231W?
EA daje się kalibrować sprzętowo za pomocą NEC Spectraview II. Koszt w PL ok 460 zł. Jakościowo matryca jest podobna do PA231W. Do CADa bardzo dobry wybór, ale proszę pamiętać, że pod Win, ikonki będzie trzeba oglądać przez lupę. Użytkownicy makówek mają lepiej, ale przy Win, rozsądna wielkość ekranu przy rozdzielczości UHD to minimum 32".
Dziekuję bardzo za szybką odpowiedź. Na 32 UHD za prawie 3000 nie chcę już szefa naciągać, tym bardziej że stacja robocza i abonament na pakiet Autodesk swoje kosztuje. W Autocadzie jest możliwość powiększania ikon, być może właśnie zrobiona pod monitory UHD
https://knowledge.autodesk.com/suppo...ns-bigger.html
Witam.
Poszukuję monitora do obróbki zdjęć. 95% Lightroom 5% Photoshop. Sporadycznie inne zastosowania graficzne. Głównie to śluby. Celowo nie podaję jaka jest jednostka, ponieważ za jakiś czas mam plany na wymianę. Myślałem nad EIZO ColorEdge CS240 ale trochę cena mnie przeraża. Może coś tańszego polecicie innej marki ale z podobnymi lub lepszymi parametrami? Proszę o poradę jaki monitor kupić?
To wszystko się zgadza, ale czasami mozna kupić coś tańszego i równie dobrego. Czyli nie polecasz nic innego tańszego? A, może coś innego w podobnej cenie?
Taniej, to już tylko CS230. -1000zł na plus, reszta to już minusy (przekątna, rozdzielczość).
Nie warto...
No tak, zapomniałem wspomnieć o najważniejszym a skupiłem się na ergonomii...
CS230 odpada. Jakieś inne propozycje? Czy w tej klasie cenowej pozostaje CS240 ???
Pytam, aby nie zrobić jakiejś gafy. :)