-
Odp: Plecak foto na 1 dniowe wycieczki
Cytat:
Zamieszczone przez
Bffist
Miałem podobny problem. Szukałem plecaka na jedno dniowe wycieczki w góry lub na rower. I w 100% sprawdził mi sie benro hummer100. Chwale od tamtych wakacji. I nie bede go zmieniać, bo w Bieszczadach na wetlińskiej złapał mnie dwa razy deszcz w ciągu jednego dnia ;P i zaliczyłem glebę schodząc w stronę wetlinki. A mimo wszystko nic nie przemokło ani nie zostało uszkodzone. (:
Stoję przed takim samym wyborem - plecak który sprawdzi się głównie w górach ale pewnie też podczas podróży po mieście. I bardzo poważnie zastanawiam się nad tym Benro Hummer - z tego co widzę w internecie są dwie wersje 100 i 200.Pewnie zanim się zdecyduję to wolałbym obejrzeć go na żywo ale mamy pytania do użytkownika: Czy do niego oprócz BODY z obiektywem mieści się tylko jeden dodatkowy obiektyw ? Cy sprzęt w nim jest odpowiednio zabezpieczony ?
-
To jest/był jedne z moich uciążliwych problemów, plecak czy torba .... i jakie
Przetestowałem już kilka rozwiązań, miały zalety i wady
Dłuższe wyjazdy (samolot, mikrobus, metro) dużo (całe dnie) chodzenia po mieście, zabytkach, kościołach, ......
Muszę nosić statyw, picie, kurtkę, body z obiektywem + 3 stałki + pomocnicze foto + osobiste
Zwiedzam z grupą ludzi, przewodnik nie jest na ogół zainteresowany fotografowaniem, harmonogram napięty, krytyczna sytuacja to szybka wymiana obiektywów często w tłumie.
A plecak jest "jednodniowy" bo gdzieś tam (w hotelu lub bagażniku autobusu) jest walizka dostępna (dziś lub jutro) wieczorem
Za kilka dni wyjeżdżam, sprowadziłem :
https://www.kickstarter.com/projects...era-and-access
No i teraz się go uczę
jp
-
kupiłem Manfrotto Advanced Travel...przetestowany 3 dni w tatrach...jak dla mnie wystarczający..mieści się wszystko co potrzebuję i zostaje jeszcze trochę miejsca :D
-
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Ja na razie nic nie mam , poluję na jakiś konkretny plecak, który pomieści aparat, obiektywy i laptopa.
-
Ja szukam czegoś co pomieści mój aparat, obiektywy i laptopa. Jakieś propozycje ?
-
Czy są jeszcze jakieś plecaki, które mają możliwość wyjęcia sprzętu wyłącznie od strony pleców podobnie jak jest np. w Lowepro flipside 400AW? Mam ten model od jakiegoś czasu i bardzo podoba mi się ta opcja, ale chciałabym dodatkowo mniejszą wersję, coś jak flipside 200, ale jest jakiś problem z dostępnością tego modelu.
-
Też się za czymś takim rozglądam
-
zmagam się z tym samym problemem
-
Ja znalazłem fajny model na allegro, miejsce na body, szkła i laptop płaca 15,6" za jakieś 120 zł. Jest dużo markowych plecaków ale w większości płacimy za firmę.
-
Ja w Tatry jak zabieram tylko korpus i jeden obiektyw to noszę to w plecaku Salewy razem ze sprzętem wspinaczkowym. Mam tam kieszeń na łopate lawinową i mieści się tam spokojnie. Natomiast na spacery w Tatrach z resztą sprzętu i dzieckiem i żoną to żona używa salewy a ja pro treker 450aw mam tam cały sprzęt i dodatkowo rzeczy dla synka plus kurtka pod klapą. Plecak super, choć zapłaciłem sporo za niego w zeszłym roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Montano
a ja pro treker 450aw mam tam cały sprzęt i dodatkowo rzeczy dla synka plus kurtka pod klapą. Plecak super, choć zapłaciłem sporo za niego w zeszłym roku.
Pro Trekker to totalny wypas (ja mam ten jeszcze zielony, teraz robia czarne) i malo ze mnostwo szpejow miesci, to jeszcze ma bardzo dobrze zrobiony system nosny. malzonke osobista kiedys zszokowalem - najpierw sprobowala udzwignac zapakowany plecak ("o * ale kloc, to chyba z tone wazy") po czym dostala zalozony na plecy ("serio? to ja to spokojnie moglabym nosic caly dzien")...
jako drugi plecak "do miasta" mam tez Pro Runnera 350 BP - to jest taka przypakowana wersja zwyklych Pro Runnerow. przypakowana min o swietny system nosny, a do tego plecak jest na tyle plaski, ze mozna z nim miedzy ludzi wejsc i nie pozabijac (z Pro Trekkerem wyjscie na miasto to nieporozumienie). wygodnie miesci troche mniej gratow niz Pro Trekker ale 6D + 16-35 + 24-70 + 70-300 (ale ten lepiej bez bejmy statywowej) mozna spokojnie nosic bez bolu plecow. i na tym plecaku mozna glowe oprzec i przykimac na lace. z Pro Trekkerem ten numer nie wyjdzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest/był jedne z moich uciążliwych problemów, plecak czy torba .... i jakie
Przetestowałem już kilka rozwiązań, miały zalety i wady
Dłuższe wyjazdy (samolot, mikrobus, metro) dużo (całe dnie) chodzenia po mieście, zabytkach, kościołach, ......
Muszę nosić statyw, picie, kurtkę, body z obiektywem + 3 stałki + pomocnicze foto + osobiste
Zwiedzam z grupą ludzi, przewodnik nie jest na ogół zainteresowany fotografowaniem, harmonogram napięty, krytyczna sytuacja to szybka wymiana obiektywów często w tłumie.
A plecak jest "jednodniowy" bo gdzieś tam (w hotelu lub bagażniku autobusu) jest walizka dostępna (dziś lub jutro) wieczorem
Za kilka dni wyjeżdżam, sprowadziłem :
https://www.kickstarter.com/projects...era-and-access
No i teraz się go uczę
jp
No i jakie wrażenia po dwóch miesiącach? Zaintrygował mnie ten plecak...
-
Witam
Mam zamiar kupić plecak Lowepro Fastpack 250, wiem że są dwie wersje tego modelu, 250 i 250 AW II. Czym one się różnią?
-
Ceną oraz -> AW - all-weather - na każdą pogodę
-
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ttoffi
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
Zabijecie mnie, ale oczy bolą.
I chyba jeszcze kieszenią na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok, ale teraz bym go nie kupił, no może jako taki miejski.
Na dłuższy wypad - mało pojemna komora na rupiecie.
Weźmiesz statyw i już masz problem wsadzić do niego dużą butelkę wody. Poza tym jak dla mnie ma troszkę za krótkie paski szelek i zimą, na grubą kapotę, ciężko się zakłada. Myślę, że teraz szukałbym czegoś trochę bardziej uniwersalnego, i do miasta, i na dłuższe wypady.
-
Jakie inne plecaki mają boczną kieszeń na aparat (chyba tak to się nazywa) żeby zmieścił się 5DII ?
-
Po zwiedzeniu Londynu z torbą na ramieniu stwierdziłem, że jednak potrzebuję mały plecak.
Ponieważ z żoną latamy czasem liniami wizzair i wykupujemy zawsze tylko jeden dodatkowy bagaż (czyli standardową torbę dla innych linii) i zależy mi, żeby plecak spełniał wymiary darmowego bagażu czyli: 42 X 32 X 25 CM. Inne wymagania to lekkość, łatwy i szybki dostęp do sprzętu i możliwość âniefotograficznejâ aranżacji wnętrza.
Póki co w oko mi wpadł Peak Design EVERYDAY BACKPACK 20L, który wysokość przekracza o 4 cm (46 H x 30 W x 17 D cm), co myślę nie powinno być problemem. Jest to drogi i mało popularny plecak, więc i ciężko znaleźć opinie, ktoś używał?
-
Koledzy szukam jakiegoś plecaka na 6d z gripem + 70-200 2.8 L, 24-105 L, tokina 16-28, canon 50 1.4 USM. Fajnie jakby można wkładać aparat od góry plecaka jak np w (WYGODNY PLECAK FOTO Case Logic DSB101 dostawa DHL (6554485713) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.) może być również wkładany do kieszeni bocznej. Dobrze jakby nie miał dużych gabarytów. Myślałem nad tańszym rozwiązaniem (używam torby plecak jako dodatek na niektóre wypady). Myślałem nad takim Benro B300n tylko nie wiem czy to wszystko pomieszczę. Może ktoś podpowie coś z autopsji.
-
dla mnie plecak na sprzęt jest najpraktyczniejszą forma i najwygodniejsza. Zawsze mam dwie ręce wolne i nie mam problemu z szybkim przemieszczaniem się ;)
-
Kupiłem plecak Lowepro 400 AW w sklepie Fotoceny w normalnej cenie. Sprzedawca zapewniał, że jest oryginalny, ale coś mi tu nie gra.
Według wzoru ze strony https://polfoto.wordpress.com/2016/0...robki-lowepro/ koncówki wskazują na podróbkę
u mnie
Logo wygląda niby wygląda ok. Może ktoś zweryfikować?
-
Nie panikuj w swoim slingshot 201 czy tam 202 mam takie same, a kupiony byl kilka lat temu u dystrybutora :)
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
-
Czy odbiegają od zdjęć produktu ze strony?
Nie wiem jak z Slingshot 201 lub 202, ale Flipside 400 AW jest podrabiany na masę. Wystarczy spojrzeć najniższe ceny na allegro.
-
Nie moge wstawic zdjecia jak to wyglada u mnie. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
-
ja osobiście mam i polecam Torbę Tenba Cooper i plecak Peak Design. Torba Tenby w porównaniu do np. torby PEAK Design ma ten plus, że moim zdaniem świetnie wygląda zarówno do t-shirta jak i marynarki. W jednym i drugim nie znalazłem na razie wad.
-
Cena torby również świetna ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz231
Cena torby również świetna ;)
z jednej strony wysoka z drugiej nie. Patrząc na jakość wykonania i ceny konkurencji "niefotograficznej" to cena jest zupełnie ok. 1000zł kosztują torby w Gino Rossi. Dodatkowo ogólnie sprzęt foto tani nie jest.
-
Jeżeli ktoś szuka nieco większej torby w atrakcyjnej cenie to polecam Camrock X60. Wczoraj do mnie przyjechała i w zasadzie za tą cenę (ok. 200zł) to nie mam się do czego przyczepić.
-
W nawiązaniu do moich wątpliwości czy Lowepro Flipside 400 AW jest oryginalny, to już wiem, że jest:)
Dostałem wiadomość od centrali Lowepro i dystrybutora. Zmieniły się uchwyty zamków i zdjęcia na stronie nie są aktualne. Podobnie jak artykuł o podróbkach.
-
Witam
Czu używka ktoś z was plecaka Fancier KING KONG 40 XXL?
http://allegro.pl/innowacyjny-plecak...762620012.html
Wiadomo, że za takie pieniądze cudów spodziewać się nie można ale bardziej ciekawi mnie stosunek jakości do ceny.
-
Cześć, szukam plecaka turystyczno-fotograficznego.
Wymagania są takie żeby wszedł tam nieduży korpus w typie 700D i szkła 10-22, 17-85, 55-250, oraz dodatkowo było miejsce na kurtkę, jakieś kanapki, wodę, itp.
Dzięki za wszystkie sugestie.
-
Zobacz ---- Lowepro - fastpack 250.
-
MAF, mam 2 plecaki Lowepro z serii Rover i one dość fajnie się sprawdzają na sprzęt i dodatki jak właśnie ubranie i żarcie. Rover AW II powinien Ci wystarczyć. Jeśli chodzi dotatkowo o oddychanie pleców (siatka +stelaż) + rodzinne rzeczy w plecaku to Rover Pro 45L lepiej mi sie sprawdza, ale to już duży plecak jest, choć wciąż przepuszczany na lotnisku jako bagaż podręczny.
-
Żaden plecak fotograficzny nie sprawdzi się jako plecak turystyczny, i żaden plecak turystyczny nie sprawdzi się jako fotograficzny.Chcąc mieć bdb wentylację - tylko specjalistyczne plecaki turystyczne.Kup dobry plecak turystyczny,i do środka dorób przegrody z pianki z karimaty.Ja tak sobie zrobiłem, przegrody posklejałem klejem, wcześniej wszystko obkleiłem aksamitem, i mam super plecak turystyczny z miejscem na sprzęt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Żaden plecak fotograficzny nie sprawdzi się jako plecak turystyczny, i żaden plecak turystyczny nie sprawdzi się jako fotograficzny.Chcąc mieć bdb wentylację - tylko specjalistyczne plecaki turystyczne.Kup dobry plecak turystyczny,i do środka dorób przegrody z pianki z karimaty.Ja tak sobie zrobiłem, przegrody posklejałem klejem, wcześniej wszystko obkleiłem aksamitem, i mam super plecak turystyczny z miejscem na sprzęt.
Tu nie chodzi o jakiś super plecak na długie wyjścia. Do tego celu mam zwykły turystyczny.
Szukam czegoś co się sprawdzi w krótkich, letnich trasach, kilkugodzinnych najwyżej. Do środka ma oprócz sprzętu wejść tylko lekka kurtka z membraną, butelka wody i kanapki.
Niestety LowePro Rover jest już niedostępny :-(
Wstępnie mnie zainteresowały:
Vanguard Sedona,
Lowepro Flipside Trek,
Manfrotto HIKER 30L - ten wydaje się za mały, muszę na żywo zobaczyć,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Szukam czegoś co się sprawdzi w krótkich, letnich trasach, kilkugodzinnych najwyżej. Do środka ma oprócz sprzętu wejść tylko lekka kurtka z membraną, butelka wody i kanapki.
Tyle to pomieści Lowepro Fastpack 350 w górnej kieszeni. Butelkę można też nosić w bocznej kieszeni siatkowej.
-
Jackwolfskin mial kiedys taki plecak wentylacja podobna do tych w rowerowych, ale na sprzet foto. Nie wiem czy nadal jest ten model dostepny, bo to było dość dawno jak go widzialem.
Jest nadal http://sklep.jack-wolfskin.pl/sprzet...ck-151891.html tylko cena troche podskoczyna, bo pamietam jak kosztowal 500 z hakiem ;)
Edit: pytanie czy oryginalny https://www.olx.pl/i2/oferta/plecak-...ml#:462a2618b2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ostatnio przeglądając internet wpadłem na plecak Genesis Denali. Wygląda jak mix turystycznego (z siatką na stelażu) z plecakiem foto. Widziałem tylko zdjęcia, nie znam kompletnie tej firmy ale wygląda to dość podobnie do tego co osiągnąłem plecakiem deutera + neopran.
-
Od kilku lat używam Naneu Pro Alpha i mogę go polecić zarówno do miasta, jak i na całodniowe górskie wędrówki. W dolnej części mieści się korpus + 3-4 obiektywy, w górnej jakieś ubranie i jedzenie. Ma też różne kieszonki na wszelkie potrzebne drobiazgi, a przede wszystkim jest znakomicie wykonany (materiały + szycie). Nie wiem jak jest z jego dostępnością, ale naprawdę warto poszukać. Swój kupiłem w necie już używany, ale w dobrym stanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Od kilku lat używam Naneu Pro Alpha i mogę go polecić zarówno do miasta, jak i na całodniowe górskie wędrówki. W dolnej części mieści się korpus + 3-4 obiektywy, w górnej jakieś ubranie i jedzenie. Ma też różne kieszonki na wszelkie potrzebne drobiazgi, a przede wszystkim jest znakomicie wykonany (materiały + szycie). Nie wiem jak jest z jego dostępnością, ale naprawdę warto poszukać. Swój kupiłem w necie już używany, ale w dobrym stanie.
Niedostępny od dawna. Prawdopodobnie można go kupić jako chiński klon (nie 1 do 1 ale widać, że się wzorowali trochę na nim i trochę na LowePro FlipSide) jako Winer Rover 60 za około 70 USD.
-
Vanguard Havanna 48 - miał ktoś?
-
Mam Lowepro i chociaż jakość jest przyzwoita to mam też zastrzeżenia, pewnie szyta w Chinach :/
-
Czy ktoś używał takiego plecaka Plecak Lowepro Flipside Trek 450?
Oglądałem w sklepie i wydaje mi się, że to coś dla mnie na całodniowe wycieczki.
Jedyna rzecz jaka mnie nie przekonuje i ciężko to stwierdzić oglądając to plecy i system nośny. Szczególnie pas biodrowy jaki taki mały, ale może mimo wszystko dobrze się nosi.
BTW recenzje ma dobre, ale wiadomo jak to z recenzjami teraz jest ...
-
Czy ktoś miał okazję porównać dwa plecaki, a mianowicie Lowepro Fastpack 250AW II vs. Manfrotto 3N1-35?? Przede wszystkim chodzi mi o jakość wykonania i zabezpieczenie sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KamilTimoszukPL
Też jestem ciekaw czy ktoś używa i jak się sprawdza..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueminiu
Też jestem ciekaw czy ktoś używa i jak się sprawdza..
nie sprawdza się, chyba że do przechowywania sprzętu w domu.
Jakość tych plecaków pozostawia wiele do życzenia, osobiście bym się bał go zapakować do pełna sprzętem i gdzieś z nim wędrować
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jakość tych plecaków pozostawia wiele do życzenia, osobiście bym się bał go zapakować do pełna sprzętem i gdzieś z nim wędrować
Tak się składa, że jakiś czas temu postanowiłem kupić ten plecak i samodzielnie sprawdzić czy jest on wart swojej ceny.
W efekcie używania go od kilku już miesięcy i przebyciu z nim sporej ilości kilometrów po Polsce stwierdzam, że plecak nie jest dramatycznie zły czy nawet słaby. Na moje potrzeby czy transportowania przeważnie ze sobą aparatu, dwóch obiektywów, laptopa, tableta, okablowania i innych pierdół nadaje się całkiem OK. Jedyną rzeczą jaka mnie w nim wkurza to niestabilność przegródek w środku plecaka. Gdy plecak załadowany jest na maxa to wtedy wszystko w naturalny sposób trzyma się ciasno. Jednak gdy są luzy to przegródki potrafią się przesuwać. Drugim stosunkowym mankamentem jest to, że do dolnej części plecaka jest średni dostęp przez to że tylnia część nie otwiera się całkowicie.
Jednak można się do tego przyzwyczaić i znaleźć na to sposoby :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Zajechałem już wiele plecaków, nie tylko fotograficznych i żaden nie "urwał" mi się z pleców. Każdy dawał znaki, że już ma dość (poprucia tu i tam, zepsute zamki itp.), których ciężko nie zauważyć podczas eksploatacji. Także z obawą przez włożeniem sprzętu bym nie przesadzał. Uzasadniona może być obawa, że nie posłuży długo.
-
smutna wiadomosc... Vitec, wlasciciel Manfrotto i Katy, kupil LowePro...
https://petapixel.com/2017/09/25/job...ner-manfrotto/
:twisted:
szkoda, kurcze. byly swietnie przemyslane i wyjatkowo trwale plecaki. a pewnie zrobia z tego takie samo g* jak Manfrotto czy Kata... bajerancki wyglad ale beznadziejna jakosc i trwalosc :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
smutna wiadomosc... Vitec, wlasciciel Manfrotto i Katy, kupil LowePro...
https://petapixel.com/2017/09/25/job...ner-manfrotto/
:twisted:
szkoda, kurcze. byly swietnie przemyslane i wyjatkowo trwale plecaki. a pewnie zrobia z tego takie samo g* jak Manfrotto czy Kata... bajerancki wyglad ale beznadziejna jakosc i trwalosc :/
a może nie, może wróca do produkcji np. rękawiczek, pasków do body i innych art.które kiedys były a potem...:(