Jak to Cichy ;)
Wersja do druku
Jak to Cichy ;)
By byście oczekiwali , "na wczoraj" wszystko. Dajcie mu chwilę to zrobi porównanie i wstawi wątek. Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....
Za niska? :)Cytat:
Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....
Niestety dopiero jutro będę miał 24L do porównania, bo bez niego bez sensu cokolwiek pisać.
może kogoś zainteresuje.
https://youtu.be/N7rmcRo0r2E
No to chyba po teście... Zresztą nigdzie nie ma tak rewelacyjnych wyników tego obiektywu jak napisało OPTYCZNE. Nawet na zagranicznych forach niewielkie zainteresowanie i entuzjazm. Ten obiektyw po wcześniejszym 35mm f/1,4 to taka musztarda po obiedzie dla bardzo jak się okazuje wąskiego grona zainteresowanych.
Zajrzyj do działu z testami :) :)
Jak ktoś ma 24L, to raczej wymieniał nie będzie. Ale jak ktoś rozważa nowy zakup, to chyba warto przemyśleć.. :).
No tu byłbym o wiele bardziej ostrożny. O ile przy 24mm o pracy AFa można powiedzieć, że jest porównywalny, to już w przypadku 35 i 50 rożnice są dość mocno wyczuwalne. Przynajmniej ja je widzę wyraźnie. Oczywiście wybierając "ceną", wybór jest oczywisty, ale jeżeli nie ona jest głównym kryterium, to już tak łatwo nie jest. Ja zostałem przy eLkach ;).
Co do 85L, to dla mnie genialne szkło, jedyne co można byłoby poprawić to aberrację, która na pełnej dziurze jest dość widoczna.