Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Nie miałem S 17-50 to się wypowiem :D Nowa linia Sigm ma mniejsze problemy z AF niż jej starsze siostry (miałem S 50/1.4, więc wiem co mówię :)). To też powinien być argument przy wyborze. Poza tym USB dock do wymiany softu i samodzielnej regulacji AF też "gada" tylko z nowymi Sigmami...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Poza tym USB dock do wymiany softu i samodzielnej regulacji AF też "gada" tylko z nowymi Sigmami...
Czy to znaczy, że w starszych modelach nie można przeprowadzić regulacji AF? Jeśli chodzi o moje doświadczenia to miałem Sigmę 17-70 i byłem z niej bardzo zadowolony. Niestety sprzedałem bo byłem pewny, że zakupię FF, ale teraz się odmyśliłem :)
W starszych modelach ograniczoną regulację możesz zrobić z poziomu body lub przez serwis. W nowych możesz dłubać sam i to precyzyjnie dla różnych ogniskowych.
Litości RTSiak. Każde narzędzie ma swoje zastosowanie. Można próbować wbić gwóźdź szklaną butelką, tylko po co? Cropami z cropa możesz tylko zniechęcić do tego szkła, które dodatkowo tylko od biedy nadaje się na szybkie akcje. Takie rzeczy ściga się raczej 70-200:
Ta Sigma IMHO lepiej sprawdza się bez cropowania i w statycznych kadrach
PMP
Podjedź do sklepu i obejrzyj oba szkła. Podepnij pod swoje body i sprawdź je w działaniu. Następnie zadaj sobie pytanie, czy "gorsze" światło i większy zakres ogniskowych, czy mniejszy zakres i jaśniejsze szkło.
A już zupełnie subiektywnie.
18-35 jest "ładniejszy" od starszej linii sigm. To wykonanie przekonuje mnie.
Zaraz posypią się gromy, ale moim zdaniem wykonanie może zawstydzić ... konkurencję ;)
Czy ktoś z Was orientuje się gdzie aktualnie dostępna jest SIGMA 18-35 (od ręki)?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
Czy ktoś z Was orientuje się gdzie aktualnie dostępna jest SIGMA 18-35 (od ręki)?
W Dublinie ;)
Tylko sie spiesz - pare dni temu byla w sklepiku po 700e a dzis juz po 800e. Tak samo online z 520 funtow na 607 funtow i do tego rano byla a teraz Out Of Stock.
Widac ze popyt winduje cene.
"Sigma z mocowaniem do Canona pojawi się w sklepie pod koniec następnego tygodnia tj. 5-6.09" - Sigma ProCentrum
Na allegro stoi jeden.
Pozdrawiam