Odp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustra
Ma klapnięte :) To suczka młoda ma 4 miesiące :) No z ostrzeniem w acr wygląda to następująco ilość 74, promień 1 szczegół 48. Faktycznie często zapominam użyć tego maskowania. Ostrzyłem dosyć mocno bo zdjęcia robione są na pełnej dziurze chciałem z nich ciut więcej tej ostrości wycisnąć. Ale z tym jeszcze sobie za dobrze nie radzę. Luminancja ustawiona była w odszumowaniu na 11 szczegóły 50 kontrast 0 kolor 25 szczegół koloru 50. No i fotki delikatnie cropowane :) Al to pewnie zauważyłeś po rozmiarze :)
Sezon kotleciarki otwarty :D tytuł : wujkowie w natarciu :D :
193.
194. Tymczasem na koteciarskich przygotowaniach, "mały " przygląda się jak wujek ( pan młody ), przeżywa w stresie ostatnie chwile wolności :)
195. Z sali kotletowej można wyjść na świeżą trawkę i coś zawsze pstryknąć :)
Rozmazane kobiety - wyciąłbym - odwracają uwagę ...i w ogóle skadrował tak, żeby tylko młody był (jeśli całość kadru na to pozwala). Nie masz w tle nic, co budowałoby kompozycję, klimat, itp. Zatem tak duże rozmazane tło jest niepotrzebne. Kolorystyka, ekspozycja w porządku. No i sam moment uchwycenia też fajny.
Para ładna, ale ciekaw jestem wersji kolorowej. W końcu jest wiosna i kolory natury są dość świeże i żywe. Nie jestem też przekonany co do ukośnego kadrowania w obu przypadkach. No ale to subiektywna opinia ...i raczej kwestia gustu.
kadrować ukośnie zacząłem praktycznie nie dawno. Chiałem trochę urozmaicić swoje kadry. Mam też dużo kadrów prostych hmm zaraz coś pokażę no i w wiosennych kolorach oczywiście też :)
--- Kolejny post ---
Takie też mocno kolorowe, i mało kontrastowe bo robione pod zachodzące słońce wsród mocnej żywej zieleni. Z ostatniej soboty fotki wywołane z rawa tylko :)
196.https://canon-board.info//brak.gif
https://farm8.staticflickr.com/7360/.../a>, on Flickr
197.
196 fajne, kolorystycznie mi się podoba. Myślę, że ustawienie pary i dobranie odpowiedniego kadru/momentu to też sztuka, nad którą warto pracować... Czasem kiepska choreografia rozkłada technicznie dobre zdjęcie , a czasem może ona uratować słabsze technicznie.
ts- masz w zupełności rację. W najbliższych dniach mam plener z młodymi. Czekamy na pogodę. Pokaże w tedy efekty. Bo te fotki które wrzuciłem są bez przygotowania. Miało nie być żadnego wychodzenia bo padało. Na chwilę dosłownie się wypogodziło tuż przed zachodem słońca no i po 1 tańcu postanowilismy zrobić kilka zdjęć w "chaszczach " . Nie zabrałem ze sobą blendy która myślę że by bardzo pomogła w tych zdjęciach. Ale to nic straconego zaplanowany plener odbędzie się w ciekawszym miejscu i będzie na niego więcej czasu. Postaram się przyłożyć do kadrowania jak i technicznie. Dziękuję za kolejne rady z twojej strony a raczej opinię. Miło że zagladasz i coś masz do powiedzenia od siebie.
Swego czasu dużą inspiracją były dla mnie te sesje. Technicznie może bez fajerwerków, ale to co ważne na tego typu zdjęciach (człowiek/więź/emocje) zostało fajnie uchwycone.
Adele and Jamie on the streets of Manchester ~ pictures | ProPhotoNut
Photographing couples in love ~ pictures, ideas and inspiration | ProPhotoNut
Posing Couples ~ 80 pictures and poses - ProPhotoNut
Możesz też poeksperymentować z 16-35, wbrew pozorom, szerokim kątem też można uzyskać fajne efekty - szczególnie w połączeniu z zewnętrznym błyskaniem i jakąś ciekawą lokacją. ;) Powodzenia.
198.
Nowa porcja pstryków z kilku różnych dni :)
199.