Odp: Canon 40 f2,8 pancake.
ło matko..
nie macie innych problemów?
żeby nie było że marudzę, tu:
https://dl.dropbox.com/u/10417962/RAW_40mm.zip
jak ktoś chce się poznęcać - 4 rawy z 5d1 i 40mm - produkcja mojej żony, która - jak to ktoś powyżej napisał - nie chce oddać bo fajne małe i lekkie jest ;) . Najzwyklejsze pstryki z działki więc nie ma żadnego zacięcia "ahtystycznego" ale technikalia może jakieś komuś się przydadzą..
Czytałem w teście Optycznych, ze z tylu obiektywu, po nastawieniu na bliska odległość, widać kable. Zastanawiam się jak jest ze szczelnoscia tego obiektywu.
Ciekawy jestem przy jakiej przysłonie, obraz piękny. Rozchorowalem się na ten obiektyw.
f/5.6 a pierścień to pożyczony Tamron 12mm
zdjęcie mało "poglądowe", jak dla mnie
przy 5.6 dużo szkieł jest ostrych; tutaj "bokeh" to chyba bardziej zasługa puszki
we wcześniejszych postach masz bokeh przy f/2.8 bez pierścienia
dzięki,
chyba jednak bardziej, jako cropowca, interesuje mnie nowa 20-tka, ale o niej cisza...
Jak zwykle potwierdza się, że nie ma co kupować sprzętu który dopiero co wszedł do produkcji, nim producent poprawi wszystkie choroby wieku dziecięcego.
Nota serwisowa dla Canona 40mm f/2.8.
Canon EF 40 mm f/2.8 STM - nota serwisowa - Optyczne.pl
"Okazuje się, że nawet niewielki nacisk na jego tubus może zablokować mechanizm autofokusu.
Nacisk ten może wystąpić podczas zakładania dekielka, lub nawet podczas noszenia zamontowanego obiektywu o w torbie. W sytuacji zablokowania AF, producent zaleca ponowne zamontowanie obiektywu oraz wyjęcie i włożenie baterii aparatu. Opisany problem dotyczy egzemplarzy wyprodukowanych w czerwcu br. i ma być wyeliminowany poprzez wgranie nowego oprogramowania systemowego, które ma pojawić się jeszcze w tym miesiącu."