:lol:
jak juz napisano , cennik zpaf mozna sobie wsadzic
Wersja do druku
Ale dlaczego akurat tyle? Jeden fotograf za zdjęcie dostaje 4 złote, drugi 3 tysiące. Może wszyscy mają brać 4 złote, bo przecież taka jest realna stawka?
Jeśli stawki ZPAF klientowi wydają się za wysokie - zawsze można się potargować. Jeśli "na dzień dobry" zawołasz za niską kwotę, to już nic z tym nie zrobisz. To chyba oczywiste?
przecie to proste jest:
- 1 godzina pracy = xx zł ( można przyjąć dwie średnie krajowe?)
- sprzęt: komputer, aparat i cała reszta przyległosci = xx zł ( na jakiś czas trzeba będzie sprzęt zmienić więc ten musi na siebie zarobić)
- faktura: +19% dochodowego +22% VAT
wszystko
Kolejne zlecenie i kolejna prośba o radę. ( Wybaczcie jeśli często pytam. Ku woli wyjaśnienia dodam , że poki co nie prowadzę oficjalnej działalności , wiec nie mam też ukształtowanego cennika ;p )
A więc :
Znajomy poprosił mnie o robienie zdjęć na jego balu inżynierskim studentów Poitechniki Białostockiej. Nie będzie tam zdjęć par, jak na połowinkach czy 100-dniówce. Mój czas pracy na imprezie to jakieś 4h od 20-24. Do tego jakaś mała korekta w Ps-e + jakieś rameczki na zdjęcia.
To chyba dość nietypowa sytuacjia. Moi szanowni forumowicze - czekam na porady ;)
To chyba jednak nie jest takie proste.
Jeden robi fotki tanim sprzętem inny drogim. Jeden robi to lepiej inny taniej. Jeden rozlicza się ,,na zasadach ogólnych,, inny ,,na kartę podatkową,, W końcu cała idea konkurencji polega na tym że ceny są róże i ostatecznie weryfikowane przez rynek.
szukałem, nie znalazłem podobnego wątku, jeżeli takowy gdzieś się znajduje proszę o link
jak w tytule - pierwsze moje zlecenie tego typu :roll: bardzo miła pani czeka na ofertę ....
ile wołać od zdjęcia ?
1. Tu masz wątek o podobnych sprawach:
http://canon-board.info/showthread.php?t=46885
2. O jakich zdjęciach mówimy? "Wizerunek" firmy - logo? biuro? załoga?
zdRAWki
dzięki :)