ciekawy jestem jak?
Wersja do druku
no doba -przyznaję się nie pomyślałem o tym.nie brałem pod uwagę po prostu wyjazdu na ślub tylko z jedną torbą i bez kamerzysty-bo on przecież też nie może być gorszy od fotografa...no i nie mam fisza-więc nie widzę sensu robienia zdjęć siedząc metr od młodych ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na pewno bardziej jakbym miał z buta chodzić-i siedzieć na imprezie do końca ,albo taxą wracać
Ale chyba nie o to chodzi w tym wątku.
ja sie poddaje...
Taka mała dygresja co do jazdy autem z PM... Takie emocje można uchwycić w momencie rozluźnienia i jazdy na salę. Ale fakt po co to uwieczniać to są nic nie warte fotki :D
Tak sie zastanawiam.. ciekawe jak to jest w przypadku osob, ktore sa juz zatrudnione na umowe o prace w jakiejs firmie - na caly etat, a dodatkowo chca otworzyc wlasna dzialalnosc zwiazana z wykonywaniem fotografii slubnej.
Czy w takim ukladzie rowniez konieczne jest samodzielne placenie ZUS'u?
Czy zostaje jedynie placenie podatku - jezeli tak, to podatku w jakiej formie oraz na jakiej stawce miesiecznej.
Orientuje sie ktos w tym zagadnieniu?
Zwolniony jestes bodaj ze skladki zdrowotnej. Ponadt to np w wypadku karty podatkowej rabat -80% na stawke. Wiec oplaca sie to tym bardziej jak stawka jest wysoka.
( nie pamietam tylko czy wpierw sie odejmuje od stawki skladke zdrowotna i pozniej te 80% czy na odwrot )
mieszko_1vp jeżdżenie z młodymi, pod warunkiem że to nie 2 miejscowe ferrari jest normalne, nie masz się co ciskać.
ja się dopiero z tego wątku dowiedziałem, że jeżdżenie z młodymi to normalka:)
Na pewno trzeba zapłacić ubezpieczenie zdrowotne, aktualnie to ok. 233 zł. Zmienia się to co kwartał (raczej rośnie). Emerytalnego i FP nie trzeba płacić. Co do podatku to wybór karty czy zasad ogólnych ma konsekwencje w rozliczaniu dochodów z pracy podstawowej ale tu do końca nie posiadam pewnych informacji.