Zamieszczone przez
pank
Obecny! Z tym że najpierw podobną kwotę zainwestowałem w naukę i kilka razy tyle w sprzęt. To kwestia odpowiedniego biznesplanu i później konsekwentna jego realizacja. Założyłem że lepiej startować od razu na wyższą półkę i pod tym kątem się szkolić, na początku zrobić trochę mniej zleceń ale za odpowiednią kasę i powoli budować markę. Jak do tej pory wszystko działa dokładnie tak jak założyłem, stawki mam teraz znacznie powyżej 2k i pełen kalendarz zamówień. Zajęło to rok. Teraz rezygnuję z pracy na etacie (jeszcze tylko miesiąc, uff) bo fotografując zarobię tyle samo co robiąc reklamy a praca o wiele przyjemniejsza i ciekawsza. Cały czas się szkolę, podnoszę kwalifikacje i jestem pewien że przyszły rok będzie jeszcze lepszy. Czy robię zdjęcia za darmo? Robię, wśród moich znajomych jest taki zwyczaj że sobie pomagamy, jeden zrobi zdjęcia inny projekt domu jeszcze inny stronę www, poza tym jak mam jakiś pomysł który chcę wypróbować to też znajdę modeli i zrobię zdjęcia za pozowanie bo podnoszenie kwalifikacji samo w sobie jest wartościowe. Czy przyjął bym zlecenie za przysłowiową flaszkę? W życiu.