Przestańcie o gąsce i balbince!
Wersja do druku
Przestańcie o gąsce i balbince!
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.
Wracając do tematu...
Zrobiłem upgrade kompa, w w zasadzie to zrobiłem nowy.
Wcześniej był i7 8700 (8 generacja) + budżetowa płyta od ASUS + dysk SSD na system Samsung 970 EVO + 2 dyski talerzowe i jeszcze dwa SSD 2,5 cala.
Do tego RTX 4060 od ASUS-a
Aktualnie jest
Intel i5 14600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
RTX 4060 od ASUS-a (ze starego kompa)
na system Kingston KC3000 512GB M.2
na dane Kingston KC3000 2TB M.2
do tego wymieniłem budę (ale to nie wpływa na wydajność)
zasilacz i Windows zostały ze starego kompa, choć już zaczynam myśleć o cichszym zasilaczu, bo po wymienia budy najgłośniejszy zrobił się zasilacz (choć bez jakiegoś dramatu).
Oczywiście teoretycznie procek jest nadmiarowy względem grafiki, mam tego świadomość. Kiedyś jak kupię większy monitor zmienię na RTX 4070 Super lub coś lepszego.
Generalnie nie spodziewałem się aż takiego wzrostu wydajności - i tu mi nie chodzi o jakieś cyferki w benchmarkach tylko o takie zwykłe użytkowanie - jest zdecydowanie bardziej responsywnie, szczególnie w Lr i PS, np. filtry Nik Software, których używam przy obróbce samolotów zdecydowanie szybciej się aplikują, odszumianie (zwykłe w PS jest dużo szybsze), eksport trwa znacząco krócej. Jest dużo "fajniej", wcześniej nie było źle, ale teraz nie chciałbym wrócić do wcześniej.
Odszumianie SI w Lr jest bez zmian (na to wpływ ma karta graficzna) - plik z R6m2 oszumia ok. 8 sekund, plik z R ok. 10 sekund.
Gdyby więc ktoś rozważał jakąś konfigurację pod PC, to zdecydowanie taką będę polecał z tym zastrzeżeniem, że jeśli ktoś chce jeszcze pograć w 4K to grafika musi być pokroju co najmniej RTX 4070 (taką ma mój Młody, choć ma słabszy procek).
Jedyny minus - oczywiście zrobiłem undervolting procka, bo na fabrycznych ustawieniach szybko dobijał pod obciążeniem do 100 stopni na chłodzeniu Fortis 5. Obniżyłem napięcie o 0,150 i aktualnie nie przekracza 91 stopni pod obciążeniem.
Taki sposób z mojego składania kompów.
Wytnij kawałek nie grubej gąbki - najczęściej jest pod ręką taka różowa, w którą pakowane są podzespoły - i podłóż ją w miejscach, gdzie zasilacz styka się z obudową. 2-3 punkty, niezbyt gruba, żeby łatwo było włożyć zasilacz w jego miejsce. Na ogół to tłumi i wycisza drgania z zasilacza.
Może ktoś coś podpowie, kusi ten Mac Mini nawet żeby zobaczyć jak to wszystko tam działa . Aktualnie moja podstawowa konfiguracja PC ma sie jak poniżej, większość z 2022, drugi dysk i grafika z poprzedniego roku.
Procesor: Intel Core i7-12700K
Płyta: ASUS TUF GAMING H670-PRO WIFI D4
Dyski podstawowe:
1. Samsung 980 Pro 1TB M.2 PCI-e 4.0 NVMe
2. Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 2TB
Pamięć: Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM]
Grafika: ASUS GeForce RTX 3060 Ti DUAL OC 8GB GDDR6
Jakiego mini trzeba by kupić aby mieć porównywalną wydajność, oczywiście z dyskiem 512. Generalnie to co mam nie wyglada to źle na papierze, natomiast prac w LR, masakra. Strasznie muli komputer (Win11). Fotografuję głównie przyrodę, aparat R5, C-RAW zdjęcia w serii na migawce elektronicznej. Nieraz z jednej zasiadki potrafi się uzbierać cala karta 128GB, na wyjazdach i więcej. Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Samo odszumianie, nie powiem, działa przyzwoicie od 8 do 15 sekund nawet przy całych rawach.
Ale czego się spodziewasz jak wrzucasz 128gb do LR? Proponuję selekcję robić w programach, które sobie z tym świetnie radzą np. Photo mechanic
Ja mam Breezebrowzer i mi 5000 rawów z r6 wczytuje od ręki praktycznie.
Kompa masz duuuuużo lepszego niż mój i raczej wątpię aby update coś zmienił w twoim przypadku.
to ciekawy ja mam podobny sprzęt - płyta na lepszym chpsecie, procesor prawie ten sam (KF), pamięci więcej 64GB, karta gorsza 2070, dyski SSD KC3000 2TB i stary SSD SATA samsunga i 8TB talerzowy zamknięte w maleńkiej obudowie i jest badzo responsywny, używam C1 czasem zaimportuję 512GB :mrgreen: z wyjazdu (też R5 ale zwykłe RAWy) co trochę trwa ale nic nie muli moge wtym czasie używąc PSa czy cokolwiek innego
Mam bardzo podobny konfig i w tej chwili pod wzgledem wydajnosci kompletnie sie to nie oplaca. Ja czekam na Mac Studia M4 Max. Wtedy pogadamy, teraz to jest fajna zabawka wielkosci kilku opakowan plyt CD, ktora w polaczeniu z ajfonem i macbookiem bedzie zapitalac az milo.
Dzięki za podpowiedź, spróbuję, ale obawiam się, że to nie jest to. Obudowa ma specjalne podkładki na których "leży" zasilacz. Poprzednia obudowa była po prostu ogólnie głośniejsza i jej wiatraki zagłuszały zasilacz, obecna (be quiet! Pure Base 500DX) ma po prostu mega ciche wiatraki i zasilacz stał się słyszalny.