ok, mnie technikalia tak bardzo nie interesują jak wynik końcowy
moze jakimś softem to poprawią
a może jeszcze się wstrzymam z pół roku i zaczekam na R6.3 :roll:
Wersja do druku
ok, mnie technikalia tak bardzo nie interesują jak wynik końcowy
moze jakimś softem to poprawią
a może jeszcze się wstrzymam z pół roku i zaczekam na R6.3 :roll:
Załącznik 18158
A tak wygląda rolling shutter na skrzydłach zimorodka... linie i ząbkowania. Mimo wszystko spodziewałem się mniejszego efektu... Oko za to w miarę ostre ;)
/v.
>IMHO im szybciej będzie poruszał się obiekt - w tym przypadku machał skrzydłami - tym bardziej efekt będzie widoczny.
Oczywista oczywistość w przypadku braku globalnej migawki. Niemniej jednak nie spodziewałem się, że te linie będą aż tak widoczne.
/v.
Mnie się też jedno trafiło na pokazach - widoczność dotyczy ledowego światła błyskowego.
Można nawet policzyć po ile linii na raz jest skanowanych (zdaje się, ze powinno wyjść - po 12).
Załącznik 18159
p,paw
Wygląda jak skutek funkcji deinterlace w stosunku do sygnału wideo z przeplotem.
Czyżby miks rolling-shutter z dual-gain i odczytem po te 12 linii w jednym cyklu?
Załącznik 18170
:))))
Piękny zrzut wszystkich zakładek jakie masz w przeglądarce (sorry, zboczenie zawodowe).
Polski język trudna język - szczególnie dla translatorów ;-)
p,paw
--- Kolejny post ---
To raczej tylko efekt odczytu po 12 linijek i bardzo szybkiego stroba na LED'ach. Ciekawe czy jak by włączyć anti-flicker to by coś pomogło.
Dual-gain nie ma tu nic do gadania, bo cała klatka zawsze łapana jest na jednym stopni wzmocnienia.
A propos, w stosunku do R5 próg zmienił się z ISO 400 na ISO 500.
p,paw