Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!
Miałem okazję z Sony a7iii mc11 i uważam, że jest bdb, tańsze commlite nie radzi sobie tak dobrze. Natomiast bawienie się w przelotki z fuji do szkieł EF nie ma sensu w tym systemie, nie spełnia oczekiwań.
Mam znajomą, która po dziś dzień posiada 6d i a7iii, mc11. Sigma do EF 105/1.4 chodzi na Sony bardzo dobrze. Ode mnie kupiła mc11, gdy uznałem że jednak zostaje w Canonie. I Ona tak używa już od kilku lat.
--- Kolejny post ---
Inny przykład, mam też znajomą która była najpierw w Fuji, potem lustro Nikona, następnie było Sony a7iii. Ostatecznie przeszła na Canona R i mówi, że nie zamieniłaby na nic innego. Skupia się przeważnie na fotografowaniu manualami, kwiaty, fotografia tzw zbliżeniowa, itp. Stwierdziła, że obraz najbardziej jej odpowiada z Canona a przeszła przez systemy. Chcę powiedzieć że nie ma jedynie słusznego systemu. Każdemu może coś podejść lub nie w danym systemie. I ja to rozumiem. Dobieramy to co nam pasuje i z czym czujemy się dobrze w fotografowaniu.
Dziedzina zwana fotografią dotyczy zdjęć a nie używanych narzędzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dziedzina zwana fotografią dotyczy zdjęć a nie używanych narzędzi.
Powtarzasz to jak mantrę, ale tego się nie da uogólnić na dziedzinę, w której ja się obracam. Tutaj używany sprzęt ma kluczowe znaczenie, albowiem mało kiedy się realizuje zamysły twórcze, do których się można jakoś przygotować, a znacznie więcej się robi zdjęć, na wykonanie których ma się nie więcej, niż parę sekund, a wymagana jest wysoka jakość obrazu. Ostrość obiektywów, ich zasięg, skuteczność AF, i responsywność aparatu mają każde z osobna wielkie znaczenie, a razem mają znaczenie zasadnicze, bo nie ma czasu na żadne druciarstwo i medytacje.
Sprzęt trzeba wybrać i tyle. To nie jest tak długi proces. A u Ciebie to wręcz mantra od kiedy tu jestem :) Sprzęt należy mieć w miarę najlepszy na jaki nas stać, w danym okresie. Nie należy mieć też sentymentów systemowych. Skoro robisz ptaki to czemu masz tyle śmieciowego sprzętu w stopce? To wiąże umysł i nie pomaga,chyba że jesteś kolekcjonerem i lubisz mieć sentymentalnie. Ja nie kolekcjonuje sprzętu, wyprzedaje aby częściowo mieć hajs na nowy, i robię to aby stary nie utracił zupełnie wartości i dało się wyciągnąć sensowne pieniadze . Zero sentymentów, to tylko narzędzia.:mrgreen: zwiedziłem każdy z systemów nikon Fuji Sony canon. Wybierałem to co mi pasuje w tych systemach i nie biedzilem że w jednym czegoś nie ma. Jeśli potrzebowałem tego czegoś innego, sięgałem po inny system w tym zakresie. Sprzęt ogólnie musi działać, być wygodny, mam gdzieś jakie to ma loga. Równie dobrze jutro mogę np zdecydować się na R5 albo na GFX i nie mam problemu ze zmianą i wyprzedzaniem wszystkiego do spodu jeśli tak uznam ze ma to sens.
Bądź wolny jak ptaki!, nie dawaj się zamykać w jakimś systemie jak zamknięte zwierzęta w zoo. Rozumiesz przekaz prawda ? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Sprzęt trzeba wybrać i tyle. To nie jest tak długi proces. A u Ciebie to wręcz mantra od kiedy tu jestem :) Sprzęt należy mieć w miarę najlepszy na jaki nas stać, w danym okresie. Nie należy mieć też sentymentów systemowych. Skoro robisz ptaki to czemu masz tyle śmieciowego sprzętu w stopce? To wiąże umysł i nie pomaga,chyba że jesteś kolekcjonerem i lubisz mieć sentymentalnie. Ja nie kolekcjonuje sprzętu, wyprzedaje aby częściowo mieć hajs na nowy, i robię to aby stary nie utracił zupełnie wartości i dało się wyciągnąć sensowne pieniadze . Zero sentymentów, to tylko narzędzia.:mrgreen: zwiedziłem każdy z systemów nikon Fuji Sony canon. Wybierałem to co mi pasuje w tych systemach i nie biedzilem że w jednym czegoś nie ma. Jeśli potrzebowałem tego czegoś innego, sięgałem po inny system w tym zakresie. Sprzęt ogólnie musi działać, być wygodny, mam gdzieś jakie to ma loga. Równie dobrze jutro mogę np zdecydować się na R5 albo na GFX i nie mam problemu ze zmianą i wyprzedzaniem wszystkiego do spodu jeśli tak uznam ze ma to sens.
Bądź wolny jak ptaki!, nie dawaj się zamykać w jakimś systemie jak zamknięte zwierzęta w zoo. Rozumiesz przekaz prawda ? :mrgreen:
Trzeba mieć tupet, albo coś nie po kolei poukładane w głowie, aby w jednym tekście napisać "Sprzęt należy mieć w miarę najlepszy na jaki nas stać, w danym okresie", a chwilę później "Skoro robisz ptaki to czemu masz tyle śmieciowego sprzętu w stopce?".
Ano dlatego, że w danym okresie stać mnie było tylko na taki sprzęt, i nie uważałem go za śmieciowy, i dalej go za taki nie uważam.
Jest takie powiedzenie, że wszędzie lepiej, gdzie nas nie ma, i ja się o tym muszę przekonywać na własnej skórze, i za własne pieniądze, bo na cudzych opiniach trudno polegać, albowiem ciężko jest oddzielić wstawianie kitu i propagandę od rzetelnych informacji.
Dlatego też, zanim zacznę głosować portfelem, muszę przejść przez ścieżkę rozważań teoretycznych, a potem i tak muszę się na własnej skórze przekonywać, na co ja właściwie wywaliłem kasę. Póki co, "w tym okresie", posiadany zestaw 7D II plus EF 100-400L II jest najlepszym wyborem, którego nie żałuję, a korpus ma u mnie zapewnione dożywocie, nawet gdybym nabył jakiś inny, ponoć lepszy. Ponoć.
15 załącznik(ów)
15 załącznik(ów)
No ładnie, ładnie w końcu co Canon to Canon i tutaj widać, że 100-400 jest ostrzejsze od Sigmy ale co to za matryca? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
No ładnie, ładnie w końcu co Canon to Canon i tutaj widać, że 100-400 jest ostrzejsze od Sigmy ale co to za matryca? :mrgreen:
Matryca, niestety, jest stara :cry:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Matryca, niestety, jest stara :cry:
Stara to jest matryca z 550D :mrgreen:
--- Kolejny post ---
1028
Sigma 150-600 + Sony A7RV
Załącznik 14565
15 załącznik(ów)
Się wybrałem z kumplem do Poleskiego.
Miało być do oporu łosi, saren, jeleni, dzików, wilków, i wszelkiego pomniejszego płazu, a wyszedł z tego szczery wuj :mrgreen:
Najprawdopodobniej z powodu upału dzicz postanowiła wszamać michę po nocy, albo głodować w oczekiwaniu na lepsze czasy, i nie wyłazić na tę patelnię.
Widok z platformy widokowej Czachary o bladym świcie na startujące żurawie.
1029
Załącznik 14669
1030
Załącznik 14668
1031
Załącznik 14670
1032
Załącznik 14671
1033
Załącznik 14672
1034
Załącznik 14673