Te same zawody rowerowe, inna konkurencja. Szczerze powiem, na żywo robi wrażenie. Czy rower aby na pewno służy do jeżdżenia?
67.
68.
69.
70.
71.
72.
Wersja do druku
Te same zawody rowerowe, inna konkurencja. Szczerze powiem, na żywo robi wrażenie. Czy rower aby na pewno służy do jeżdżenia?
67.
68.
69.
70.
71.
72.
gdzie to sie dzialo ? :O
Słynny Crankworks w Les Deux Alpes (lub Les 2 Alpes) we Francji.
U nas na Kazurce też takie hołubce wykręcają. Ale nasi mają ochraniacze, a tamte jakby na sucho jadą.
Ciąg dalszy Crankworks z Les 2 Alpes. Tym razem trening przed Europa Cup Downhill.
73. Chłopaki jechali szybko i skakali wysoko.
74.
75. Czasami miało się wrażenie, że zaraz się dogonią i wskoczy jeden drugiemu na plecy.
76. Byli i tacy, których co nieco poniosło i nie opanowali sprzętu...
Fajne, fajne. 73-74 się trochę proszą o skadrowanie tak, by góry nie miały ściętych szczytów. ;)
74. Super. Tak mi sie wydaje ze objekty są niedoświetlone. cobalt juz to udowodnil tutaj
Koncentrowałem się głównie na zawodniku a nie na widoczkach. Na dodatek to był trening, więc chłopaki dopiero testowali trasę i każdy skakał na inną wysokość i odległość.
Zdjęcia były robione pod światło. Poza tym obrabiam na zwykłym laptopie i na dodatek się na tym nie znam.
77. Przychylając się do próśb, cały szczyt w tle.
Sprobuj rowniez takie zdjecia zrobic na dluzszych czasach. Tlo sie rozmyje, kola beda w ruchu a nie nieruchome zamrozone. Oczywiscie widoczki nie beda pocztowkowe ale pojawi sie dynamika.
Obawiam się, że to może się nie udać, taki panning - z powodu nie aż tak dużych prędkości tych rowerów i prędkości obrotowych kół.
Ale warto poeksperymentować. Dla motocrossowych fotek wystarczyło 1/100 do 1/200 s.
--- Kolejny post ---
I tak właśnie mnie się najbardziej podoba.
Jak tylko będę miał ponownie okazję (te zdjęcia są sprzed półtora roku i wtedy nie miałem pojęcia o pewnych sprawach).
Na downhill'u czyli ostatnia seria dałoby radę, bo prędkości są duże. Choć nie byłoby to łatwe ze względu na "trajektorię" lotu.
Bardzo się cieszę.
Słoneczna Italia. Trening przed Pucharem Świata w Alta Badia.
78.
79.
80.
81.
82.
73 przykadrowałbym bardziej, za dużo pustej przestrzeni na dole
Ale fajne fajne zdjecia
Dzięki
--- Kolejny post ---
Kilka fotek z Pucharu Świata w Alta Badia. Jakość niestety już nieco inna, bo i stok w cieniu i miejsce do focenia kiepskie.
87.
88.
89.
90.
Bardzo ciekawe zdjęcia, nr 79 dla mnie bomba!!! Natomiast te ostatnie chyba mają balans bieli skopany.
84 super. Fajne tlo
Fajnie, że coś się podoba. Z tym WB jest czasem dość ciężko. Poniżej zdjęcie z Pucharu Europy w Trysil w Norwegii. Było jeszcze trochę ciemno, pomarańczowe lampy co kilkadziesiąt metrów i niebieskie linie rozmazane po stoku (maluje się je na trasie dla poprawienia kontrastu i lepszej widoczności)
91.
zdecydowanie lepiej wygladaja te ujecie z niskiej perspektywy, gdzie widac niebo w tle, sa bardziej dynamiczne, widac fajnie tryskajacy snieg itd,
na ostatnim zdjeciu ujecie fajne ale trzeba by bylo mocno nad nim posiedziec, wywolalac Rawa dwukrotnie aby wydobyc detale ze sniegu,
Schladming, Puchar Świata w slalomie, nocne zawody.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
97 - jak tam się między tymi tyczkami zmieścił ? Takie dynamiczne foty.
niestety lampa na wprost na aparacie zabija zdjęcia, wszystko płaskie i nijakie,
No ledwo. Niestety, chwilę potem... obserwował kolejnych zawodników już z boku;)
Masz słusznego!
No tak akurat wyszło. Chyba lepiej nie potrafię. Na 92 i 95 widoczne są lampy, z których oświetlenia korzystałem.
Kolega sebcio80 twierdzi, że walisz im po oczach lampą na aparacie - walisz ?
Jakoś nie wydaje mnie się, aby to były foty z lampą aparatu, ale z oświetlenia na stoku.
Dlatego takie ziarno wyszło z wysokiego ISO.
Mnie tam się podoba dynamika, trochę odszumieć, podostrzyć i będzie ładniej.
Foto 96 zapodaj gdzieś RAW-a, to popróbuję coś tam podłubać.
Jak dla mnie tylko 96 bym zostawił.
92 - ciemne i bez wyrazu. Nie wiem jaki był przekaz takiej foty,
93 - zawodnik zasłania sobie twarz,
94 - nie wiem co tu jest ostre, może biodro,
95 - chyba długim czasie, bo dobrze wyszły tylko nieliczne rozbryzgi śniegu, ale zawodnik z tyłu już kiepsko,
97 - zdecydowania poziomo, bo nie potrzeba, aż tak dużo dołu.
Jak znajdę chwilę, ewentualnie następne z serii.
--- Kolejny post ---
Jak zwykle staram się zamieszczać zdjęcia "różne". Lepsze i gorsze, mniej lub bardziej ciekawe kadry, nie tylko po to, żeby czegoś się dowiedzieć (od Was)ale także po to, aby przybliżyć nieco dyscyplinę sportu. Czasem mi się udaje a czasem nie.
I o to chodzi. Samo życie. Ja tak widzę ostatnią wrzutę, ale nie mówię, że mam rację. Każdy kto był na tych zawodach ma już inne podejście do zdjęć.
Ty je robił i dochodzi pewnie jakiś ładunek emocjonalny.
Dzisiaj wszedłem na bloga i wywaliłem 2014 i 2015 rok, bo foty uznałem za kiepskie :). Dzisiaj staram się już inaczej patrzeć na sport.
Pozwodzenia.
To foto w mojej wersji z kibicami - w końcu to także dla nich ten sport:
https://canon-board.info//brak.gif
https://farm2.staticflickr.com/1555/.../a>, on Flickr
Na ciemnym tle wygląda lepiej, bo rozjaśniłem śnieg, jak białe to białe :) 05-02-2016, 09:17cobaltOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Szacun dla kibiców, ale oryginalne kadrowanie jak dla mnie jest lepsze, bo jednak ludkowie za reklamą odwracają uwagę od zawodnika. Zdjęcie zrobiło się bardziej przejrzyste, to plus.
Co do białego koloru, chyba ma najwięcej odcieni. Dlatego mały Eskimos pierwsze czego się uczy, to nie jeść żółtego śniegu :). 05-02-2016, 09:27chester_jdsOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport. 05-02-2016, 10:41RobertONOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport. 05-02-2016, 23:09Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Dziękuję koledze Robertowi za przygotowanie innego spojrzenia a i pozostałym kolegom za dyskusję. Każdy ma swój punkt widzenia, może kiedyś uda się wykonać tzw. idealne zdjęcie, czego Wam i sobie życzę. Wkrótce pojawią się zdjęcia z drugiego przejazdu tychże zawodów. 06-02-2016, 22:24Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Tak a propos kibiców. Zdjęcie z miejsca, w którym stałem. Proszę nie komentować. Miałem je wyrzucić ale zostało na pamiątkę.
98.
07-02-2016, 22:15Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Zdjęcia z II przejazdu nocnego slalomu o Puchar Świata w Schladming. Tak jak poprzednio 7d+C70-200/4
99. Julien Lizeroux FRA 12 miejsce
100. David Chodounsky USA 11m
101. Stefano Gross ITA 6m
102. Dominik Stehle GER 4m
103. Marcel Hirscher AUT 2m
104. Henrik Kristoffersen NOR 1m
07-02-2016, 22:22italyOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.No , jest dużo dynamiki, super.I te wyraziste twarze :) 08-02-2016, 00:01RobertONOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Mnie też się podoba, nawet gdzies tam "kawałek" kibica było widać. 08-02-2016, 09:06cobaltOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Całkiem dobrze. 102 najlepsze.
Tym cwaniakom nie chce się już nawet tyczek mijać tylko je przejeżdżają :). 08-02-2016, 10:13sebcio80Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.zawsze uważałem, że ciekawiej byłoby jakby te tyczki podłączyć do prądu :) 09-02-2016, 22:44Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport. 10-02-2016, 11:06cobaltOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Tu chyba jednak zmiana materiału tyczek pozwoliła na zmianę techniki jazdy :).
Sporo zmieniło się w siatkówce przez 20 lat. Praca rękami w piłce kopanej też się zmieniła. To akurat mi nie pasuje.
Ale 29" w mtb chyba jest na plus. Ba taki rower się nie "zawiesza" i idzie jak czołg w trudnym terenie.
A silniki elektryczne w piastach na szosie już mi się nie podobają :). 10-02-2016, 20:41Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Tyczki to dla mnie też sprzęt. W tym przypadku nastąpiło przejście z drewnianych na plastikowe i zaraz potem na uchylne (czyli przegubowe), które się kładą przy uderzeniu. To była rewolucja. Kolejna to narty carvingowe.
Koła w mtb trochę naśladują koła w samochodach. Póki co ja jeżdżę na 26" i auto mam na 15" a nie na 18";)
Ale postępu nie unikniemy 27-02-2016, 00:05Piotrus117Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Puchar Świata w Hinterstoder - Austria, slalom gigant. Niestety miałem super miejsce do wideo i jednocześnie kiepskie do foto.
105.
106.
107.
108.
27-02-2016, 08:40cobaltOdp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.Pierwsze trzy dobre. Osobiście kadrowałbym tak, żeby z przodu przed zawodnikiem było więcej miejsca. 27-02-2016, 12:07sebcio80Odp: [Piotrus117]Pstrykam też sport.ja mam wrażenie, że wszystkie nietrafione z ostrością